rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Труба в нікуди: чому «Північний потік 2» має бути й буде зупинений

Днями США завдали чергового удару по так званому «особистому проекту Путіна» — обхідному трубопроводу «Північний потік 2».

8 грудня за National Defense Appropriation Act (NDAA) — закон про оборонний бюджет США на 2021 рік — проголосувала нижня палата Конгресу, а 11 грудня його ухвалив і Сенат. Саме в цьому документі законодавці США передбачили нові, посилені санкції проти одіозного газогону Кремля.

Якщо торік запроваджені Вашингтоном заходи стосувалися насамперед компаній-власників суден, які задіяні в будівництві «Північного потоку 2», то тепер санкційне коло суттєво розширили. Насамперед — на сертифікаційні та страхові компанії, які вирішать узяти участь у реалізації російського проекту, а також компанії, що згодяться допомогти проекту обладнанням чи технологіями, модернізуючи російські трубоукладальні судна. Під загрозою санкцій опиняться навіть порти, в яких базуватиметься трубоукладальний флот проекту...

Нові обмеження мають стати «останнім цвяхом у «труну» «Північного потоку 2», остаточно зупинивши його добудову.

Останні 160 км труби можуть так і не прокласти. У такому разі «особистий проект Путіна» перетворитися з на одну з найдорожчих у світі недобудов. Попри відсутність економічної логіки, в одіозний трубопровід на дні моря вклали вже близько 12 млрд доларів.

Завдяки санкціям у росіян просто не буде практичного способу прокласти решту трубопроводу. «Північний потік 2» стане занадто токсичним проектом для всього цивілізованого бізнесу. Ризикуючи втратити ринок США через співпрацю з росіянами, міжнародні компанії не захочуть мати з «Північним потоком 2» нічого спільного.

В уряді США вже визначили низку компаній та фізичних осіб, які можуть потрапити під дію санкцій, якщо не припинять діяльність, пов’язану з будівництвом газопроводу. Наразі таким компаніям повідомляється про загрозу санкцій, для того, щоб надати їм можливість вчасно припинити діяльність.

Вдячний нашим американським партнерам за таку послідовну підтримку українських інтересів. Фахівці Федерації роботодавців нафтогазової галузі неодноразово зустрічалися з цього приводу з конгресменами, й ті підтвердили свою позицію: «Північний потік 2» загрожує національній безпеці США, ЄС і України й тому має бути зупинений.

Проти санкцій цілий рік паралельно відчайдушно боролися лобісти Кремля. Однак, попри всі їхні намагання, санкції буде впроваджено в повному обсязі.

Питання підтримки України загалом, і зокрема її енергетичної безпеки та незалежності в США має повну двопартійну підтримку. Тож цього року санкції проти «Північного потоку 2» точно приймуть і введуть у дію.

Чому питання санкцій проти «Північного потоку 2» є стратегічно важливим для України? Тому що в разі завершення цього обхідного трубопроводу Кремль матиме можливість повністю зупинити транзит «блакитного палива» через Україну й отримати новий рівень «свободи маневру» щодо військових дій. Крім того, в разі добудови проект надасть Кремлю додаткові важелі тиску на Євросоюз.

І тому США, а також Україна, Польща та інші країни Східної Європи активно виступають проти цього проекту. Але саме для України «Північний потік 2» несе найбільші не лише економічні, а й геополітичні та безпекові загрози.

Саме тому наше завдання — фізично не дати росіянам добудувати «Північний потік 2». Адже, щойно вони це зроблять, вони намагатимуться використати його навіть при чинних санкціях.

Наприклад, «щось станеться» з трубою десь під Воронежем. І росіяни скажуть європейцям, що не можуть фізично качати газ через Україну. При цьому не з вини самої України, а Росії. І єдиним маршрутом запропонують обидва «Північні потоки». Тому нашим головним завданням залишається не дати фізично добудувати цей обхідний газопровід.

І ми достатньо впевнені в тому, що цей другий раунд санкцій остаточно закриє можливості для росіян добудувати трубу.

У разі остаточного краху «Північного потоку 2» Росія не зможе відмовитися від транзиту через українську ГТС.

Саме тому «Північний потік 2» має бути не просто призупинений, він має повністю припинити своє існування.

Натомість українська ГТС зможе зберегти своє стратегічне транзитне значення та доходи. Крім того, це суттєво знизить ризики для національної безпеки: будучи залежним від транзиту газу Україною, Кремль навряд чи наважиться на масштабну військову агресію.

Автор: Віталій Щербенко,
Голова Федерації роботодавців
нафтогазової галузі

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/truba-v-nikudy)

Біг на місці: чому Париж мовчить щодо перегляду Мінських угод

Головне – не влучити в своїх

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers