rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Гриби, квіти і ягоди – трофеї Москви?

Росіяни в Криму діють за принципом – загарбник може все, бо весь Крим, його землю, його майно, море навкруги, і, мабуть, навіть повітря над півостровом вважає своїм трофеєм, яким може розпоряджатися на свій розсуд.

Перший скандал із «дарами лісу» стався кілька років тому, коли окупаційна влада заборонила місцевим жителям збирати хмиз у лісу. Дійшло до Москви, і звідти з барського плеча надійшло розпорядження – хмиз збирати не забороняється.

Зараз у Криму розгоряється новий скандал. Кримчани в заповідниках можуть гуляти лише за пропусками, дари лісу збирати заборонено. Про це у місцевій газеті пише журналістка Валентина Буйлова: «На думку експертів, соціальний вибух – неминучий. Кримчани не готові витрачати час на оформлення перепусток, тим більше, що вони все одно не дають права на збирання грибів та ягід. Єдине рішення – надати території статус національного парку. Тоді не можна буде будувати котеджі та шалмани, а ось гуляти, збирати гриби і навіть відпочивати у спеціально відведених частинах парку дозволять».

Це нововведення сталося тоді, коли у травні 2020 року Ялтинський гірсько-лісовий, а також Опукський, Казантипський заповідники оголосили федеральними. Кримчани думали, що за федеральні кошти вони будуть краще охоронятися та зберігатися, покращуватися, але стало навпаки. Тоді обговорювали кілька варіантів, зокрема, йшлося про те, щоб надати територіям статус національних парків. Москва обмежилась заповідником. І це створило труднощі, насамперед для місцевих жителів. Вони звикли, що спокійно можуть піти в ліс за грибами або поїхати погуляти на природі з дітьми та друзями, але тепер для цього потрібно отримати перепустку. Причому заздалегідь. Це – обов’язкова умова роботи заповідника. Якби території присвоїли статус національного парку – на певні ділянки можна було б потрапити без перепустки.

Журналістка цитує слова кримчанки Ірини Свєтлової. «Я звикла ходити в ліс за грибами, вже скільки років так роблю!.. А тепер у всьому заповіднику понастромлювали табличок «Прохід заборонено», кажуть, що навіть якісь фотопастки поставили, мовляв, фотографують порушників. Але почекайте. Який я порушник! Я – кримчанка! 20 років ходжу в ліс! Чому я тепер повинна в інтернеті замовляти якийсь там пропуск, якщо я хочу просто пройтися лісом! Хіба він став чиєюсь власністю? А заборона на збирання грибів – це взагалі беззаконня!»

Олександр Железняк, експерт еколого-просвітницького центру «Заповідники», пояснив журналістам, що «за своєю суттю Ялтинський заповідник відповідає статусу національного парку. Тому як заповідник він не може в принципі пропускати через себе такий потік (оціночно це – приблизно 1 млн відвідувачів). Але деякі чиновники у федеральному Мінприроди не дослухалися експертів, коли постало питання передачі заповідника федералам. Тепер нова команда заповідника змушена добиватися виконання закону або отримувати по голові від прокуратури та міністерства. Незручно і місцевим жителям, які могли в національному парку без перепустки збирати гриби в певних місцях. І туристи тепер не знають, де і як їм ходити».

Журналістка вирішила поставити експеримент і отримати все ж таки перепуску в заповідник. Але було вже пізно. Тому вирішили замовити дозвіл на прогулянку онлайн. Для цього треба заповнити електронну форму строго в робочий час (з 9 ранку до 18 вечора) і добу чекати на відповідь.

При оформленні перепустки вимагають підтверджувати, що ви не будете користуватися вело- і мототранспортом (за винятком встановлених для них маршрутів). А якщо поїдете із собакою, то вона повинна бути в наморднику. В лісі – в наморднику? Москва навіть собаці не дає права відчути свободу на окупованому півострові! Ночувати в наметі можна залишитися тільки у строго встановленому місці. Відвідувачі зобов’язуються не палити багаття, їм забороняється збирати каміння, а також використовувати піротехнічні пристрої. І особливо наголошується – вам заборонено збирати гриби, квіти, плоди...

А хоч дихати ще можна? – іронічно запитують кримчани.

І ще, після того як ви погодитеся з умовами отримання перепустки, то повинні вказати свої контактні дані. Протягом доби з вами повинні будуть зв’язатися співробітники заповідника і повідомити, дозволено вам прохід чи ні. За візит без пропуску – штраф від трьох до чотирьох тисяч рублів. І це – не жарти. У Федеральному відомстві журналістам повідомили, що притягнули до відповідальності вже понад 500 осіб: любителів шашликів і поїздок на машинах і мотоциклах на території заповідника.

Словом, федеральна «влада» веде себе так, аби кримчани відчували, що це начебто не Москва прийшла до них зі своїми військами, а начебто кримчани приїхали в Москву і там ними командують – намети на Красній площі ставити не можна, гриби, квіти та ягоди не збирати, і так далі. Нічого дивного. Так поводяться всі загарбники. Господарі Криму перетворилися на гостей федеральної влади. То, може, хоч зараз зрозуміють, що насправді відбулося у 2014 році...

Автор: Микола Семена

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/blog/polityka/gryby-kvity-i-yagody-trofeyi-moskvy)

Доповідь ЄС щодо України: реформи, прогрес і важкі виклики

Взаємовигідний прецедент: угода про стратегічне партнерство між Україною та Британією

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers