rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ День пам’яті Батурина

13 листопада 2020 року український народ буде вшановувати День пам’яті Батурина, згадуючи героїчних оборонців міста та його мешканців, які віддали свої життя за незалежність України 312 років тому.

Для чого знати про трагічну долю столиці нашої Гетьманської держави? Кожен українець на прикладі Батурина має чітко усвідомити всю сутність російської державної політики стосовно України, і завжди пам’ятати, що рядки нашого Гімну саме про це: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу, і покажем, що ми, браття, козацького роду!» Готовність українців захищати Батьківщину формувалася значною мірою саме тут, в самому в серці Гетьманщини, в Батурині!

Батурин – столиця України козацьких часів. Саме тут стверджували Українську державу гетьмани Дем’ян Ігнатович, Іван Самойлович та Іван Мазепа. Вінцем правління Мазепи став антиколоніальний виступ проти Москви: у ході наступу самодержавства, під час Північної війни, досвідчений та мудрий Мазепа робить євровибір і йде на альянс зі Швецією. Виступ Мазепи було жорстоко придушено, а першою й визначальною жертвою стає Батурин – столиця гетьманської України, символ суверенності гетьманської влади.

Батурин гетьманський – це гордість кожного українця. Гордість і біль… 312 років тому, силою московської зброї на деякий час було придушено волю українського народу до незалежності.

13 листопада 1708 року – день загальнонаціонального значення. Це день, який змінив хід української історії. Батуринська трагедія – це і нагадування для всіх нас, особливо актуальне сьогодні! Це і усвідомлення необхідності боротьби за власні переконання та державність.

Батурин сьогодні – це символ нашої сили, яка здатна подолати час, найжорстокіші випробування, найпотужніших ворогів і, як птах Фенікс, відродитися!

У зв’язку з поширенням пандемії COVID-19 ми не запрошуємо вас в цей день до Батурина… Ми звертаємось до вас з проханням поширити інформацію про День пам’яті Батурина у доступному вам за нинішніх умов форматі.

Наталія Саєнко, Національний заповідник «Гетьманська столиця»

Заповідник у ФБ:

https://www.facebook.com/getmanskastolitsya.zapovidnyk/

Офіційний сайт заповідника:

www.baturin-capital.gov.ua

Артем Мочернюк. Чарівник із долотцем в руці

Олексій Пшеничнюк – майстер, що створює Покровителів родоводу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers