rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Антитіла після певних застуд можуть захищати від коронавірусу
Title 
 Зображення: koto_feja/ iStock​.

Люди, які раніше хворіли на одну з чотирьох відомих коронавірусних застуд, принаймні частково захищені від Covid-19. Згідно з результатами дослідження, імунна система в таких людей продукує Т-клітини, що реагують і на SARS-CoV-2.

Ці клітини осідають на інших структурних елементах коронавірусу, ніж антитіла, що виникли безпосередню після COVID-19, але здатні його пригнітити, повідомили вчені у статті для журналу «Science».

Уже тривалий час медики припускали, що люди, які раніше хворіли на одну із чотирьох давно відомих коронавірусних застуд, принаймні частково захищені від Covid-19. Так, у липні 2020 року дослідження засвідчило: імунна система деяких раніше інфікованих такими недугами людей продукує Т-клітини, що реагують і на SARS-CoV-2. Цей перехресний імунітет, як припускали тоді, може пояснити безсимптомний або легкий перебіг COVID-19.

Зараз ця підозра підтвердилася. Адже, вочевидь, такий перехресний імунітет можна розпізнати не тільки за клітинною відповіддю, а й за антитілами, як з’ясували Кевін Н (Kevin Ng) з Інституту Френциса Кріка в Лондоні та його колеги. Для свого дослідження вчені проаналізували понад 300 зразків крові, отриманих з 2011 по 2018 рік, задовго до пандемії коронавірусу. У них вчені шукали антитіла, що впливають на SARS-CoV-2.

І пошуки увінчалися успіхом: деякі з донорів крові мали антитіла, які розпізнавали новий коронавірус, хоч їхня імунна система ніколи не контактувала з SARS-CoV-2. Серед дорослих відсоток був незначним — до 10 % зразків засвідчили такі антитіла. Натомість серед дітей і молоді відсоток був суттєво вищим — у 62 % протестованих зразків виявили перехресний імунітет.

«Наші результати доводять: імовірність того, що у дітей розвинеться перехресний імунітет, вища, ніж у дорослих, — сказав Н. — Це могло б пояснити, чому діти рідше хворіють на тяжкі форми Covid-19». У дітей інфекція SARS-CoV-2 протікає безсимптомно або у легкій формі непропорційно частіше, ніж у дорослого населення. Зокрема, через це у багатьох випадках корона-інфекції у дітей не діагностують, як раніше засвідчило баварське дослідження.

Однак досі не було жодних вказівок на те, чи ці вже наявні в крові антитіла запобігають інфікуванню SARS-CoV-2 або його поширенню. Спільно з уже набутим клітинним імунітетом вони могли б пригнічувати поширення коронавірусу і в такий спосіб запобігати його тяжкому перебігу, припускають науковці.

Але звідки взялися ці антитіла? Детальніші дослідження засвідчили: цей імуноглобулін сильно реагує на одну або кілька з чотирьох відомих коронавірусних застуд. Згідно з даними вчених, це означає: спочатку антитіла утворилися у відповідь на такі застуди. Тести виявили, що структура поверхні цих вірусів нагадує структуру SARS-CoV-2. Тож як наслідок такої подібності антитіла реагують на обидва види вірусів.

Однак науковці не знайшли жодних вказівок на те, що застуда, яку людина пережила нещодавно, потенційно залишає після себе більше перехресних антитіл, ніж та, яку пережили давно. «Люди, які щойно перенесли застуду, спричинену коронавірусами, не повинні думати, що автоматично отримали захист від Covid-19», — наголосив Н.

Наступні розвідки засвідчили, що антитіла, активовані перехресно, приклеюються до S2 — білка-шипа (spike) у складі SARS-CoV-2. Ця частина «корони» допомагає вірусу проникати в клітину й не дуже відрізняється у різних коронавірусів. «Наші дослідження демонструють, що частинка S2 у простудних вірусів та SARS-CoV-2 — достатньо подібна, тож антитіла діють на обох», — сказав співавтор розвідки Джордж Кассіотіс (George Kassiotis).

Але існує суттєва відмінність: антитіла, що виникають після Covid-19, прив’язуються не тільки до S2, а й до структурної одиниці S1, що відповідає за зв’язок вірусу й клітини. Це досі вважали визначальним для того, щоб заблокувати вірус SARS-CoV-2. Але тести на нейтралізацію виявили: й антитіла перехресної реактивності, які осідають тільки на S2, можуть запобігти тому, щоб вірус проникав до клітин. «Тож ми отримали важливий доказ того, що антитіла проти S2 можуть бути ефективні», — сказав Кассіотіс.

Отримані свідчення можуть бути важливими для прогнозування того, як буде розвиватися пандемія, а також для розробки вакцини. Адже якщо вакцину застосовувати до підструктур вірусного протеїну, що змінюються не так часто, вона може бути ефективна й проти різних мутантів SARS-CoV-2.

«Важливо наголосити: є ще кілька відкритих питань. Наприклад, як імунітет проти одного коронавірусу змінюється в результаті контакту з іншим? Або чому цей перехресний імунітет з віком так сильно слабне», — сказав Н. Він з командою вже почав масштабніше дослідження, щоб з’ясувати, як впливають різні антитіла та інші складові імунітету на розвиток набутого імунітету та перебіг Covid-19.

 

Зреферувала С. К., «Збруч» (https://zbruc.eu/node/101571)

Автор: Nadja Podbregar

Джерело: The Francis Crick Institute, 12/11/2020 (Science, doi: 10.1126/science.abe1107) (https://www.scinexx.de/news/medizin/corona-erkaeltungs-antikoerper-koennen-schuetzen/)

Натуральні продукти, які вбивають коронавірус: чорноплідна горобина і гранат

Енергоатом готовий постачати кисень для хворих на COVID-19

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers