rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ За півтора року кількість новин про Україну в кримських ЗМІ скоротилася втричі

У самих новинах багато російської пропаганди. Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації.

«Що більше часу минає від моменту окупації Криму, то дедалі менше Україна присутня в інформаційному просторі півострова. За даними моніторингу Інституту масової інформації, тільки за останні півтора року кількість новин про Україну в найпопулярніших кримських медіа скоротилася втричі (зі 155 новин станом на квітень 2019 року до всього 57 в жовтні 2020-го). Новини України випадають із контексту кримських ЗМІ, а ті, що залишаються, або пов’язані зі спільним кордоном, або ж винятково спотворюють Україну в очах кримського суспільства», – йдеться в інформації ІМІ.

Відповідно до медіарейтингу сайту «Медіалогія», експерти ІМІ відібрали для моніторингу п’ять сайтів новин Криму та міста Севастополя: ИА Крыминформ, РИА Крым, «Новый Севастополь», Крымское информационное агентство, а також «Новости Севастополя». Проте на момент моніторингу сайт «Крымское информационное агентство» припинив своє існування, і його було замінено на «Вести Крим».

За моніторинговий період було зафіксовано 57 новин, у яких згадувалась Україна або її громадяни. Сайти згадували про Україну по-різному. Наприклад, «Новый Севастополь» за період моніторингу не поставив жодної новини про Україну. А найбільше (26) новин, що стосувались України, розмістив сайт «Новости Севастополя».

Основною темою новин кримських медіа щодо України, за даними моніторингу ІМІ, стала війна на сході: на неї припало 25% усіх матеріалів. На другому місці – пандемія коронавірусу (10, 5%). І по 8,5% припало на новини про конституційну кризу в Україні, місцеві вибори, незаконну міграцію та контрабанду.

У кримських медіа найбільше новин було присвячено ситуації на сході України (25%). Переважну більшість новин, присвячених цій тематиці, розмістив сайт «Новости Севастополя».

Однак ЗМІ півострова повідомляли про загибель бойовиків «ЛНР» – «На Донбассе погиб командир одного из батальонов ЛНР», про черговий російський «гумконвой» – «Киев выразил протест из-за доставки Россией гумпомощи в Донбасс», про «недолугі» кроки України у врегулюванні конфлікту – «Украина обязалась представить дорожную карту по урегулированию в Донбассе», а найбільше – про «безпредел» у лавах ВСУ та фейки про американські вакцини – «ВСУшники в Донбассе едва не пустили под откос поезд с нефтью», «ВСУшники начали умирать после испытания американской вакцины».

Джерелом інформації у таких новинах є сайти теористичних угруповань «Л/ДНР».

Приблизно в такому ж плані подавалися новини про пандемію, місцеві вибори, конституційну кризу та інші події в країні. До прикладу, з подачі сайту «ДНР-24» кримські медіа теж написали про високі рейтинги на сході проросійської партії кума Путіна Медведчука «Опозиційна платформа – За життя».

Щодо джерел інформації, то, за даними ІМІ, у третині новин про Україну кримські медіа посилаються на українські офіційні структури. Ще у чверті новин джерелами інформації слугують російські офіційні структури та особи. У 21% новин джерелом інформації є ЗМІ Росії та «Л/ДНР». На українські ЗМІ припадає 10,5% джерел.

«Кримські медіа, які використовують українські ЗМІ як джерело інформації, звертаються до медіа з проросійською позицією. Наприклад, цитують сайти «Страна», 112.ua тощо», – сказано в інформації ІМІ.

За даними моніторингів ІМІ, у медіа «Л/ДНР» все ж значно більше простежується вплив російської пропаганди на контент, ніж у медіа півострова.

Проте казати про її відсутність зарано. Наприклад, четверо з п’яти досліджуваних сайтів поставили новину про те, що: «глава Республики Крым Сергей Аксенов поздравил украинцев с Днем освобождения от немецко-фашистских захватчиков и выразил уверенность, что Украина и Россия вновь будут вместе».

Ще один досить поширений наратив російської пропаганди, який моніторинг ІМІ виявив у кримських медіа, – про те, що Євромайдан зрежисувала Америка.

Після перегляду новин окупованого півострова, підсумовують фахівці ІМІ, складається враження, що повідомлення про Україну не зникли з його інформаційного простору лише з однією метою – щоб постійно нагадувати кримчанам про правильність приєднання Криму до Росії.

Чийгоз звернувся до Зеленського з приводу арешту ексспівробітника МВС із Криму

Арсен Абхаїров: «Ми – злочинці без злочину! А ви – злочинці без покарання!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers