rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Арсен Абхаїров: «Ми – злочинці без злочину! А ви – злочинці без покарання!»

В окупованому Криму фабрикують нові кримінальні справи. Де реакція світу?

Як відомо, Південний окружний військовий суд Росії в Ростові-на-Дону засудив трьох фігурантів Красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова і Ескендера Абдулганіеєва до 17, 13 і 12 років ув’язнення відповідно. Вони не визнають своєї провини. Їхній адвокат Едем Семедляєв каже, що всі подібні кримінальні справи в окупованому Криму після 2014 року – сфабриковані.

В передостанній день процесу суд першої інстанції в Ростові надав можливість виступити «підсудним» з останнім словом. Промова Арсена Абхаїрова виявилась такої сили, що читачі в інтернеті зазначали, що «промова гідна перекладу на всі мови світу». Ось ця промова:

«Починаючи зі збройного насильницького захоплення влади і зміни конституційного ладу в Криму в 2014 році Російською Федерацією і подальших терористичних агресій ФСБ щодо кримськотатарського народу, кримських активістів, «інакомислячих», нахабно прикритих народним волевиявленням під назвою «референдум» та ісламофобним «антитерористичним», «антиекстремістським» «законодавством», я не міг залишатися осторонь від нових бід і репресій, які принесло «повернення в рідну гавань»...

Я хочу зізнатися: моя вина лише в тому, що я не готовий бути вашим рабом. Я винен, що з молоком матері нам прищеплено почуття єдності, відповідальності один за одного, справедливості. Я винен, що полюбив і вивчав релігію, яка лежить в основі появи мого народу і дає початок культурі мого народу...

Примусово видаючи свої аусвайси, ви нахабно репресуєте нас, викорінюючи нелояльне місцеве населення, вкотре анексувавши Крим. Неможливо обманом нести правду через сльози і кров, приносити радість наклепом, силою встановлювати мир. Саме такою є ідеологія вашої держави в Криму і всюди, де є присутність Росії.

Мій народ і я ніколи не приймемо цього. Кримські татари, мусульмани Криму — не терористи. Ваші драконівські терміни не зламають нас. Для всіх очевидно, що ваші вироки нам показові, щоб залякати інших. У Криму не було і немає тероризму і насильства. Ми злочинці без злочину! А ви злочинці без покарання!»

На півострові триває політика незаконного ув’язнення українців і кримських татар

«Ми обов’язково будемо оскаржувати вирок. Прикро, що весь цей час хлопці будуть перебувати в СІЗО Ростова-на-Дону. У них проблеми із зубами, із зором, тому що там дуже погане освітлення, та й умови загалом, м’яко кажучи, не найкращі. Після розгляду апеляційної скарги нам відкривається шлях до міжнародних інстанцій. Швидше за все, це буде Європейський суд з прав людини», — зазначив Семедляєв, і додав, що «Російська держава всіляко намагається показати кримських татар як терористів. Таким чином вона бореться з людьми, незгодними з її політикою, які не прийняли то становище, в якому опинився Крим після 2014 року — тому ми і наполягаємо, що справа політично мотивована».

Того ж дня, коли в Ростові-на-Дону оголошували вироки кримським татарам, на полях 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку заступник глави МЗС України Еміне Джеппар закликала міжнародну спільноту посилити спільні дії щодо захисту прав людини в окупованому Росією Криму. Як повідомляє пресслужба українського зовнішньополітичного відомства, в заході взяли участь дипломати з Києва, Нью-Йорка, Женеви, Відня і Страсбурга, що займаються правозахисною проблематикою. Еміне Джеппар у своєму виступі зазначила, що «російська окупаційна влада перетворила Крим на півострів страху, де тривають репресії проти громадян України, які виступають проти окупації». За її словами, на півострові «триває політика незаконного ув’язнення українців і кримських татар з метою подальшого їх утримання в заручниках вже на території Росії».

Вона також зачепила тему зміни демографічного складу населення півострова. Позбавлення права на землю, релігію, освіту і мову, примусова зміна громадянства, призов до лав російської армії, заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також утиски Української православної церкви — всі ці порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, за словами Еміне Джеппар, — отримають належну оцінку з боку ООН. Тут важливим є продовження моніторингу цієї проблематики Генеральним секретарем, що, зокрема, є одним з ключових елементів оновленого проєкту резолюції ГА ООН про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованому Криму, який буде розглянуто в листопаді-грудні.

 Title

Понад 90 громадян України є політичними в’язнями

Як відомо, у третій доповіді Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша про стан прав людини в АР Крим і Севастополі йдеться, зокрема, про тортури і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ, безкарність людей, причетних до насильницьких зникнень, втручання в професійну діяльність журналістів, примусові переміщення і депортації з Криму населення тощо. Третя доповідь Генерального секретаря ООН щодо ситуації з правами людини на окупованому півострові ляже в основу проєкту нової резолюції ООН щодо Криму. Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної Кримської платформи з деокупації півострова і підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму. Влада України, Меджліс кримськотатарського народу, правозахисні організації регулярно нагадують про переслідування і порушення прав людини в Криму.

Під час дискусії, організованої постійним представництвом України при ООН, представник президента України в АР Крим Антон Кориневич назвав анексований півострів «сірою зоною», де систематично порушуються права людини і норми міжнародного права». Він зазначив: «Політичні переслідування призводять до незаконних затримань наших громадян за демонстрацію своєї проукраїнської позиції і перетворення їх на політичних в’язнів за звинуваченням в екстремізмі, тероризмі і так далі. На сьогодні затримано окупаційною владою щонайменше 94 громадян України, які є політичними в’язнями. Більшість з них — кримські татари. Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Емір-Усеїн Куку, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і багато інших українських громадян досі утримуються в російських в’язницях – при тому, що вони не вчинили жодного злочину». За словами представника президента України, «грубим порушенням міжнародного права» є набір жителів Криму в російську армію.

Утиски за релігійною ознакою

«Парафіяни та священнослужителі Кримської єпархії стали об’єктом переслідувань... Можливість єпархії використовувати свій головний собор — обмежена... Інші релігійні групи також зазнають переслідування, зокрема, «Свідки Єгови» і деякі мусульманські організації», — зазначив Антон Кориневич. При цьому ситуацію з пандемією коронавірусу в Криму представник президента України назвав «близькою до катастрофічної». «Російська окупаційна влада не в змозі захистити життя і здоров’я кримчан. У лікарнях недостатньо місць і ліжок, лікарні і лікарі відмовляють в госпіталізації, хворих переводять з лікарень в санаторії, де вони залишаються без медичної допомоги, і де немає можливості пройти тест на COVID-19 добровільно, в аптеках немає основних препаратів».

Митрополит Кримський і Сімферопольський Православної церкви України Климент зі свого боку звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша через відео, яке було продемонстроване на полях 75-ї сесії Генасамблеї ООН.

«Я звертаюся до вас з проханням про захист української православної церкви в Криму. До 2014 року на території Криму діяло 49 релігійних громад, які належали до Української православної церкви Київського патріархату, після 15 грудня 2018 року — до Православної церкви України. Сьогодні на території Криму залишилося 6 релігійних громад, 3 з них під загрозою припинення існування. Своє право молитися в українській церкві ми шість років відвойовуємо в російських судах і в Європейському суді з прав людини, — сказав митрополит Климент. — Прошу представників країн ООН невідкладно почати вести переговори з Росією щодо вирішення цих проблем. Стурбованість — це не шлях вирішення проблеми... Нам потрібно практичне рішення, яке буде забезпечувати наше конституційне право в Криму молитися в наших храмах Православної церкви України», — заявив Климент.

Ще одна спільнота, яку взялася переслідувати Росія в окупованому Криму, — «Свідки Єгови». Російський Верховний суд у 2017 році визнав екстремістською релігійну організацію «Свідки Єгови» і заборонив її діяльність в Росії. Також діяльність цієї організації заборонена в окупованому Криму. Співробітники ФСБ Росії неодноразово проводили на території півострова обшуки і затримання підозрюваних в участі в релігійній організації «Свідки Єгови». За даними правозахисного центру «Меморіал», у Росії кілька десятків прихильників цієї релігійної організації зазнали кримінального переслідування. За останні три з половиною роки в Росії й окупованому нею Криму кількість обвинувачених в екстремізмі членів «Свідків Єгови» виросла до 400 осіб, повідомляють в Європейській асоціації «Свідків Єгови». Згідно з даними асоціації, на кінець жовтня 2020 року 10 вірян перебувають у колонії, 38 — у СІЗО, 26 — під домашнім арештом, 24 — під забороною певних дій, приблизно 200 — під підпискою про невиїзд, в 1166 сім’ях пройшли обшуки. 12 вірян були засуджені до тюремного ув’язнення, 9 — до сплати значних штрафів. Усього винесені рішення у 27 кримінальних справах, 148 продовжують розглядатися. Переважно, слідство триває роками. «В очікуванні розгляду їхніх справ понад половина з 400 обвинувачених від декількох днів до 3 років перебували в СІЗО або інших ізоляторах. Понад рік в СІЗО провели 15 вірян. 66-річний Юрій Савельєв перебуває в ув’язненні вже приблизно два роки. Довше за всіх за ґратами залишається Денніс Крістенсен — вже майже 3,5 року», — йдеться в повідомленні.

«Свідки Єгови» також нагадали, що в цьому році були винесені вироки їхнім послідовникам у Криму. Зокрема, мова йде про Сергія Філатова з Джанкоя і Артема Герасимова з Ялти. Підконтрольний Росії Джанкойський районний суд 5 березня засудив кримчанина, члена «Свідків Єгови», Сергія Філатова до шести років колонії загального режиму, визнавши винним в «організації діяльності екстремістської організації». 5 березня підконтрольний Росії Ялтинський міський суд засудив ще одного учасника «Свідків Єгови» Артема Герасимова до штрафу в розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У цьому році також проходили обшуки в будинках «Свідків Єгови» в Керчі. А в Гагарінському суді Севастополя почали розглядати справи щодо Віктора Сташевського, якого російська влада звинувачує в діяльності осередку цієї релігійної організації. Делегація США в ОБСЄ засудила переслідування мусульман і «Свідків Єгови» в Криму.

Крім того, в повідомленні наголошується, що «з волі влади переважна частина в’язнів совісті без будь-якого рішення суду опиняються в складному фінансовому становищі: 310 людей потрапили в список екстремістів і терористів Росфінмоніторингу. На практиці це означає позбавлення роботи, бізнесу, пенсії, банківських рахунків і навіть можливості купити сім-карту або оформити страховку».

Встановлено дані ще 13 російських військових, які брали участь в агресії проти України

Все це, як сказав Арсен Абхаїров, наслідки окупації Криму. Росія ж продовжує стверджувати, що півострів приєднано в результаті «референдуму». Однак громадськість та міжнародну спільноту обманювати вже неможливо. Днями волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm повідомили, що встановили дані ще 13 нових російських військових, які брали участь в агресії проти України і анексії Криму. Мова йде про російських військовослужбовців окремого 382-го батальйону морської піхоти (ОБМП) Чорноморського флоту Росії, які «брали участь у захопленні аеродрому Бельбек, штабу 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації ЗСУ, 50-го зенітно-ракетного полку ЗСУ, а також брали участь у вторгненні в село Чонгар, Генічеського району, Херсонської області України». InformNapalm посилається на сторінки військовослужбовців в соціальних мережах, де опубліковано фотографії військових, зроблені в Криму, що датуються 2014 роком, а також фото медалі «За повернення Криму». А раніше волонтери встановили, що військовослужбовці ще трьох російських військових частин брали участь у захопленні Криму. Перед тим волонтери InformNapalm встановили факт участі гвардійського ракетного крейсера «Москва» в захопленні Криму. Також InformNapalm оприлюднив докази, що свідчать про участь в операції захоплення Криму кораблів 184-ї бригади охорони водного району (184 БрКОВР) Новоросійської військово-морської бази Чорноморського флоту Росії, а також військовослужбовців зі складу 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту Росії. А загалом встановлено, що в захопленні Криму брали участь орієнтовно 30 військових частин.

Автор: Микола Семена

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci/arsen-abhayirov-my-zlochynci-bez-zlochynu-vy-zlochynci-bez-pokarannya)

За півтора року кількість новин про Україну в кримських ЗМІ скоротилася втричі

Чийгоз звернувся до Зеленського з приводу арешту ексспівробітника МВС із Криму

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers