rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Літературні вечори в Осередку ім. св. Андрія на Флориді
Title Title 
 Віра Боднарук відкриває вечір Івана Багряного

Українська громада південно-західної Флориди з Осередком в Норт-Порті активно відзначає важливі дати в житті свого народу. Крім державних свят та музичних вечорів, особливо успішно проходять літературні вечори. Між відзначеними письменниками були Іван Багряний та Іван Франко, яких організація ЮНЕСКО визнала в 2006 році людьми світового масштабу.

Вечір творчости Івана Багряного (1906-1963) відбувся в 2003 році, до 40-их роковин його відходу у вічність. Інж. Олексій Коновал, який особисто знав Багряного, розповів про творчість і тяжкий життєвий шлях письменника. Літературну діяльність Багряний почав у 1925 році. Він був членом літературного об’єднання МАРС, до якого належали Підмогильний, Антоненко-Давидович, Плужник, Косинка і Осьмачка. В 1933 р. його було арештовано і засуджено на 5 років заслання в Сибір. Про свій арешт, тортури, втечу із заслання і повернення на Батьківщину Багряний описав у своїх творах «Тигролови» (1947), «Морітурі» ( 1947) і «Сад Гетсиманський» (1950). У 1945 р. він дістався до Німеччини та плідно і невпинно працював там аж до смерті в 1963 р. Перед його смертю були спроби номінувати його на Нобелівську премію.

 Title
 Вечір Ліни Костенко: декламатори

В 2008 році українська громада вшанувала 70-і роковини Василя Стуса (1938-1985) —визначного українського поета, критика, публіциста, автора самвидаву, члена Гельсінської Групи та члена ПЕН-клубу. Голова Товариства Української Мови (ТУМ) Віра Боднарук розповіла про життєвий шлях поета, який ніколи не відступав від ідеалів любови до свого народу, до своєї батьківщини – України. За свої переконання він був ув’язнений і загинув на засланні, проживши всього 47 років. Присутні почули записаний на диску голос Василя Стуса, який читав свій вірш «Осліпле листя відчувало яр». Сценарій, базований на творчості Василя Стуса, виконали Олена Рузайкина, Тарас Роман, Галина Король, Оленка Кривенюк, Ірина Жизномірська, Богдан Лехман та Руслана Борисенко. Фотографії про життя та ув’язнення Василя Стуса приготувала для перегляду гостей вечора Неля Лехман. Також була на продаж книжка «Василь Стус у Відзеркаленнях», видана в Полтаві в 2007 році.

Щоб відзначити 160-річчя великого сина України — Івана Франка, українська громада влаштувала літературно-музичний вечір його творчости в листопаді 2016 року. Сценарій Наталі Марчак був виконаний з великим почуттям ведучими Лідією Білоус і о. Олегом Сацюком та декляматорами Лесею Попель, Юлією Лопанчук, Лярисою Шпон, Наталею Невмержицькою, Любою Петрів, Галиною Королишин, о. Василем Петровим, Богданом Гураном і Богданом Боднаруком. Розповідь про багатогранну творчу працю Франка захоплювала слухачів. Він був автором прекрасних поезій, оповідань і драм. Він—редактор журналів і критик, який писав не тільки українською мовою, але й польською, німецькою та російською. Він перекладав українською мовою шедеври світової літератури, збирав і друкував збірки народних пісень і переказів.

Title 
 Вечір Л. Костенко: жіночий ансамбль

У сценарій було залучено деякі пісні на слова Франка, які стали улюбленими піснями Українських Січових Стрільців. Жіночий ансамбль під керівництвом Христини Шелдон, у складі Богдани Більовщук, Оксани Лев, Анни Мапіяні, Марії Никитин та Уляни Стадник, виконав пісні «Час рікою пливе» та «Повіяв вітер степовий» , а пісні «Ой у лузі червона калина» та «Чуєш брате мій» співали всі присутні.

Коротке відео про Українських Січових Стрільців завершило програму, присвячену 160-річчю Великого Каменяра. Присутні мали нагоду оглянути книжки Івана Франка з бібліотеки Осередку та книжки, видані «Просвітою» в Україні при фінансовій допомозі Товариства Української Мови в США.

Вечір творчості Ліни Костенко – талановитої письменниці, громадської діячки та сильної української патріотки відбувся в листопаді 2019 року в залі Осередку ім. св. Андрія. Портрети Ліни Костенко з різних періодів її життя було показано у короткому фільмі «Я вибрала долю собі сама». Сценарій Ліди Білоус, побудований на біографічних даних і творчості Ліни Костенко, виконували ведучі вечора Ляриса Шпон, Оля Бабчук та Ліда Білоус. Їхня розповідь була ілюстрована відеофільмами «Мій перший вірш написаний в окопі» та «Крила» у виконанні Богдана Ступки.

Title 
 Вечір В. Стуса,  показ книжок

Декламували вірші Ліни Костенко Юля Лопанчук («Кобзарю»), Ігор Раковський («Біль єдиної зброї»), Оля Гронь («Доля») і Леся Попель («Моя любов»). З великим, щирим почуттям вони передали сутність поетичних рядків.

Жіночий гурт під супровід на акордеоні Володимира Шпічки виконав три козацькі пісні, які, можливо, були написані легендарною Марусею Чурай у часи визвольних боїв Богдана Хмельницького: «Їхав козак на війноньку», «Ой на горі та женці жнуть» і «Засвистали козаченьки». Публіка вітала виконавців гучними оплесками.

Присутні мали нагоду по закінченні програми оглянути виставку книжок Ліни Костенко та поділитися враженнями при каві.

У 2021 році припадає 150-річний ювілей Лесі Українки (1871-1913). Через епідемію коронавірусу тяжко планувати величаве відзначення цієї важливої дати під сучасну пору. Але будемо робити все можливе, щоб творчість і пам’ять Лесі Українки було відзначено на найвищому рівні.

Title 
 Вечір І. Франка, виконавці

Великим успіхом літературних вечорів завдячуємо членам управи Громадського Комітету та управі Осередку ім. св. Андрія в Норт-Порті, у Флориді.

Фото – з архіву Боднаруків

Звернення Злученого Українського Американського Допомогового Комітету: пожежі на Луганщині

87-і Роковини Голодомору-Геноциду на Флориді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers