rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Український Інститут модерного мистецтва (Чикаго): презентація фільму «Брендарі» і монографії «Уявний світ Георгія Нарбута та створення українського бренду»

7 листопада 2020 року, в серці Української околиці Чикаго – Українському Інституті модерного мистецтва, відбулася важлива мистецька подія, пов’язана з іменем Георгія Нарбута, найвидатнішого українського графічного дизайнера модернізму ХХ століття.

Title 
 Мотря Мельник

В цей день відбулася презентація відеофільму «Брендарі» (режисер Надія Парфан), в якому задіяні представники культурного світу України, сучасні українські мистці та дизайнери: Юлія Литвинець – директор Національного художнього музею України, Павло Вржещ – креативний директор «Banda Agency», Богдан Завітій – редактор «Нарбутівського Збірника», художник Олег Тістол, Микола Шкварок та Євген Єфіменко – дизайнери студії «Брендарі». Ці молоді люди, обізнані з творчістю Григорія Нарбута, створили новий брендинг України, визнаний мистецьким світом. Також відбулася презентація англомовної монографії доктора мистецтвознавства Мирослави М. Мудрак «Уявний світ Георгія Нарбута та створення українського бренду».

З вітальним словом до присутніх звернулася президент УІММ Мотря Мельник: «Шановний генеральний консуле України в Чикаго, шановні члени та друзі УІММ, шановна українська громадо! Вітаю Вас на цій особливій події вшанування особистості Георгія Нарбута – одного з найяскравіших українських художників-графіків. Ім’я цього художника не дуже відоме широкому загалу шанувальників українського графічного мистецтва через комуністичне табу радянської епохи. Він прожив коротке життя, у 1918 році він створив нову візуальну графічну мову і бренд для нової незалежної України.

Title 

Сьогодні з нами присутні особи, які висунули постать Георгія Нарбута на перший план сучасності. Вітаємо Лідію Лихач – керівника проекту «Нарбут ХХІ», засновницю та директора видавництва «Родовід», та Мирославу М. Мудрак – професора Університету штату Огайо, авторку вагомих досліджень монографії «Уявний світ Григорія Нарбута та створення українського бренду».

Коли переглядала сторінки монографії, одна картинка повернула мене в теплі спогади дитинства, коли в родинному колі, разом з моїми сестрами та братом, мама читала нам українські народні казки. Тільки тепер я дізналася, що дизайн тої дитячої книжки був зроблений Георгієм Нарбутом.

Сьогодні, вперше в Північній Америці, Український Інститут модерного мистецтва представляє та вшановує цього практично невідомого нам художника, який мав величезний вплив на українське графічне мистецтво і неминуче торкнувся нашого життя своєю творчістю».

 Title
 Мирослава Мудрак

Далі Мотря Мельник запросила до слова Лідію Лихач. Пані Лідія детальніше розповіла про мистецький проект «НАРБУТ ХХІ», як один з наймасштабніших проектів в рамках програми «Пам’ятні дати видатних особистостей в українській культурі». Цей проект присвячений сторіччю з дня смерті Георгія Нарбута, найвизначнішого українського художника-графіка ХХ століття, який створив своєрідний місток між старим і новим українським графічним мистецтвом, аналога якому немає в світі.

Мета проекту – перевідкриття творчості художника, актуалізація його творчої спадщини та його ідей у сучасному дизайні, а також гідно подати світові особистість Нарбута.

Лідія Лихач розповіла про яскраві сторінки досить короткого життя художника і про те, як планувалося реалізувати мистецький проект «Нарбут ХХІ»: «Георгій Нарбут прожив 34 роки. Помер від тифу у 1920 році. Хоча в Києві художник жив і працював всього три роки, з 1917-го по 1920-й, він зумів залишити для України велику мистецьку спадщину. Саме Георгій Нарбут намалював перші карбованці й гривні, поштові марки, головні державні печатки, ескізи Державного Герба України, ескізи мундирів для армії. Георгій Нарбут був тим мистцем, який підняв на недосяжний рівень українську книжку, українську ілюстрацію. Йому це вдалося, бо мав відданих талановитих учнів і послідовників. Він був одним із шести засновників і фундаторів Української академії мистецтв, її першим професором графіки, а згодом і ректором академії...

Title 
 Лідія Лихач

В міжнародному проекті «Нарбут-ХХІ», на який ми отримали гранд Українського культурного фонду, ми хотіли цілісно показати спадщину Георгія Нарбута, видавши книжку «Нарбутівський Збірник». Але ми також хотіли, щоб його творчість стала частиною сьогоднішнього мистецького контексту, щоб його знали як молоді, так і старші люди і в Києві, і в Чикаго, і в світі. Тому разом з Українським Інститутом модерного мистецтва в Чикаго ми планували влаштувати виставку творів Георгія Нарбута й запросили професора Мирославу Мудрак бути її куратором та авторкою каталога виставки. Але події 2020-го року, пов’язані з пандемією Covid-19, вносять свої корективи у наші плани. Отже, виставку ми змінили на фільм, а Мирослава Мудрак написала монографію про художній світ Георгія Нарбута й творення українського бренду. Ці дві події проекту ми сьогодні презентуємо».

Пані Лідія подякувала партнерам в проекті – Українському Інституту модерного мистецтва і його президенту Мотрі Мельник, усім працівникам Інституту, Українському культурному фонду за їхню особливу підтримку Нарбута, великій і натхненній команді, яка працювала над проектом в Києві.

 Title
 Лідія Лихач, Марта Фаріон, Сергій Коледов,
Мотря Мельник, Мирослава Мудрак

Особливу подяку Лідія Лихач висловила пані Мирославі Мудрак, котра своїми творчими ідеями та глибокими стараннями надала проекту особливого масштабу, адже книга професора Мудрак – це новий погляд на творчість Нарбута в сучасній інтерпретації.

Якщо з Лідією Лихач українське Чикаго знайоме, завдячуючи мистецьким проектам попередніх років, то з Мирославою Мудрак, доктором мистецтвознавства, професором історії мистецтв Університету штату Огайо, дослідницею східноєвропейського та українського модернізму, принаймні я познайомилась вперше. Професор Мирослава Мудрак неймовірно цікаво розповіла присутнім про роботу над англомовною монографією «Уявний світ Георгія Нарбута та створення українського бренду», про актуальність творчості Г. Нарбута в сучасному житті, про його велич і значення для українського мистецтва, про типи творення українського бренду. Варто ще раз підкреслити, що головна мета англомовної монографії в тому, щоб презентувати світові ім’я Георгія Нарбута, гідно представити його творчі надбання поза простором України та української діаспори, показати його вплив на сучасну графіку, на брендинг, на імідж України.

 

Title 
 Мотря Мельник, Сергій Коледов

Після виступів було презентовано фільм «Брендарі».

Після перегляду фільму пані Мотря Мельник подякувала Лідії Лихач, Мирославі Мудрак, маркетинговій команді при УІММ у складі Алекса Сениці, Уляни Дмитрів, Христини Вишницької та куратору Адріяні Кочман за всі зусилля, скеровані на просування цієї події в соцмережі.

Презентація цього проекту в УІММ Чикаго є унікальною подією в історії української діаспори США. І дуже шкода, що жорсткі умови карантинних обмежень не дали змоги багатьом чиказьким шанувальникам української культури бути присутніми на цій важливій презентації.

До нових творчих зустрічей в Українському Інституті модерного мистецтва!

Світлини авторки

TitleTitleTitle
 Тарас Ґаврик, Орест Гриневич, Уляна Гриневич,
Олена Прийма, Ігор Прийма
 Мирослава Мудрак, Олег Коверко Марта Фаріон, Тарас Небесний

 

«Нарбут ХХІ» – міжнародний проект видавництва «Родовід» (Київ) та Українського Інституту модерного мистецтва (Чикаго)

Українська Католицька Освітня Фундація святкуватиме заснування Товариства імені Патріярха Йосифа Сліпого

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers