rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Україна перетворилася з експортера на імпортера молочних продуктів

За 9 місяців 2020 року було експортовано молока і молочних продуктів на суму 128,6 млн дол., в той час, як імпортовано аж на 218 млн дол.

Про це на пресконференції «Україна без молока та цукру – чому скорочується виробництво» у Києві заявила віце-президент Асоціації виробників молока (АВМ) Ганна Лавренюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У 2019 році вперше ми зіткнулись із ситуацією, коли імпортували молочної продукції в грошовому еквіваленті більше, ніж експортували, продавали на зовнішні ринки. І 2020 року ми вже впевнено закріпили за собою статус нетто-імпортера. І цифри дійсно вражають. Тому що, якщо експортували за останні 9 місяців на суму 128,6 млн дол., то імпортували уже на 218 млн доларів», - зазначила Лавренюк.

Вона зауважила, що молочна продукція, яка буле ввезена на територію України, — це орієнтовно близько 1 млн тонн сировини. Саме стільки недоотримали переробні заводи.

У 2017-2018 роках молочне виробництво в Україні стрімко нарощувалося і експорт молочної продукції суттєво зростав.

«Ми констатували неодноразово, що 2017-2018 роки були рекордно позитивними. І Україна увірвалася за експортом в топ-5 за окремими видами молочної продукції. Зокрема, по казеїну, по експорту масла. По експорту масла ми навіть перегнали Нову Зеландію і стали другим постачальником масла до ЄС», - зазначила експерт.

За її словами, головна причина скорочення виробництва і експорту молокопродуктів — це, насамперед, дефіцит молока через скорочення поголів’я корів у промисловому секторі. Адже саме промислові індустріальні молочно-товарні ферми забезпечують 80% надходження всього молока на переробні підприємства. Відтак, будь-які зрушення в цьому секторі економіки дуже відчутні для всієї галузі.

«За 9 місяців цього року загалом поголів’я корів скоротилося на 6%, молочно-товарні ферми скоротили поголів’я на 5%, присадибний сектор, як стверджує наша статистика, на понад 6%. Відповідно, скоротилося і виробництво, загальний вал молока», - сказала віце-президент АВМ.

Скорочення поголів’я корів у промисловому молочнотоварному секторі України від початку 2020 року щомісяця на 1,5-2 тис голів триватиме й надалі.

«Причини каталізатора 2019 року — це дуже різкі рухи тектонічні зрушення у аграрній політиці. Оголошення турборежиму щодо старту ринку землі. Нестабільність і непрогнозованість державної підтримки, а в 2020 році до нас докладалися також і Covid-19, локдаун, який зачепив весь світ і Україну, зокрема. А також кліматичні аномалії – посуха яку переживали південні регіони України ще буде даватися взнаки», - заявила Лавренюк.

Вона додала, що в трійці областей, які найбільше позбувалися промислового поголів’я за останні 9 місяців, є Одеська область, що жорстко постраждала від посухи цьогоріч.

«Можемо розраховувати, що до кінця року саме південні регіони продемонструють новий виток скорочення поголів’я, тому що вони не змогли заготовити достатньої кількості кормів. Зараз догодовують залишки, які були і тому будуть проводити дуже серйозні вибраковки щодо продуктивності, а можливо і повністю позбуватися бізнесу, через неможливість функціонування в тих умовах підтримки, які їм запропонували», - запевнила віцепрезидент АВМ.

Джерело: «Укрінформ»
(https://www.ukrinform.ua)

Ефект плацебо виявили на біохімічному рівні

Науковці знайшли математичний ген

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers