rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Ефект плацебо виявили на біохімічному рівні
Title 
 Кадр з фільму «Матриця»

Ефект плацебо — не лише суб’єктивне відчуття, він змінює і біохімію організму — такими є результати експерименту. В результаті фіктивного лікування нудоти у піддослідних помітно змінилися 74 білки в крові. Що сильніше ці протеїни змінювалися, то ефективніше плацебо помагало проти нудоти. На думку вчених, наступні протеомічні дослідження можуть надати цінні свідчення про загадкову дію плацебо.

Ефект плацебо може послаблювати сильний біль, полегшувати симптоми Паркінсона чи викликати сп’яніння без жодних наркотиків. Це спрацьовує навіть тоді, коли пацієнти знають, що отримують фіктивні ліки. Дослідження доводять: при цьому в мозку піддослідних проявляються суттєві зміни.

Які психологічні зміни зумовлює ефект плацебо, досі відомо тільки частково. Над цим питанням працювали Карін Майснер (Karin Meißner) з Мюнхенського університету та її команда. Для свого експерименту науковці дослідили, як змінюються протеїни, котрі виділяє організм, якщо нудоту лікувати плацебо.

«Це взагалі перше дослідження, що застосовує методи протеоміки, тобто аналізує всі присутні в організмі протеїни в контексті дослідження плацебо, — сказала Майснер. — Протеоміка пропонує неупереджений погляд на ефект плацебо».

Науковці впливали на своїх піддослідних візуальними подразниками у вигляді рухливих смуг, що викликали різку нудоту. Врешті в учасників виникала «ілюзія власного руху» («Illusions of self-motion», «vection еffect»). Науковці запитували також піддослідних про їхні відчуття, вимірювали активність шлунка та взяли аналіз крові для протеомічного аналізу. Це вважали контрольним дослідженням.

Наступного дня відбувався власне плацебо-тест: частину піддослідних лікували електростимулятором TENS, прикладаючи його до тих точок акупунктури, які діють проти нудоти. Інша група учасників отримала фіктивне лікування без ефективного струму. При цьому знову вимірювали активність шлунка та відібрали зразки крові.

Виявилося: лікування плацебо послаблювало особисте відчуття нудоти, а також нудоту на рівні шлункової реакції — це доволі очікувано. Але здивувало, наскільки сильно ефект позначився на протеїнах у крові: у піддослідних з ефектом плацебо науковці зафіксували помітні зміни 74 протеїнів. Тобто внаслідок дії ефекту плацебо зменшувалася кількість протеїнів, які імунна система викидала у відповідь на стимули, що викликають різку нудоту.

«Вочевидь, лікування плацебо пригнічує швидку імунну відповідь», — сказала Майснер. Суттєво зменшувалися деякі протеїни, що викликали запалення — їх продукує імунітет у відповідь на різкий стрес.

Цікаво, що серед високорегульованих молекул були нейропептиди — нейромедіатори, що відіграють важливу роль, зокрема, для емпатичної поведінки. Це підкріплює результати попередніх досліджень, згідно з якими здатність співчувати та емпатія посилюють ефект плацебо. Також введення «гормону обіймів» окситоцину перед уявним лікуванням посилювало ефект плацебо, повідомили Майснер та її колеги.

«Так ми вперше за допомогою протеоміки виявили молекулярну сигнатуру, що демонструє ефект плацебо та його вплив за різкої нудоти», — констатували науковці. Це доводить, що ефект плацебо — більше, ніж просто психологія чи суб’єктивне відчуття.

Водночас отримані результати можуть допомогти в проведенні та оцінці клінічних досліджень. Адже часто при тестуваннях ліків плацебо відповідає за 30% ефекту. Це ускладнює визначення фактичних ефектів активної речовини.

«Отримані результати засвідчують: протеоміка кров’яної плазми може бути інноваційним методом для визначення біомаркерів, що дасть змогу краще передбачати ефект плацебо в клінічних дослідженнях», — сказала Майснер та її команда. Спеціальні біомаркери можуть допомогти за таких досліджень ідентифікувати масштаби ефекту плацебо та особливо чутливих до нього пацієнтів».

Зреферувала С. К., «Збруч»
(https://zbruc.eu/node/100860)

Автор: Nadja Podbregar

Джерело: Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen, PLOS ONE, 2020; doi: 10.1371/journal.pone.0238533 (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0238533)

Україна перетворилася з експортера на імпортера молочних продуктів

Науковці знайшли математичний ген

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers