rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ ЄС: Рішення КСУ про е-декларації суперечить міжнародним зобов’язанням України

Рішення Конституційного суду України від 27 жовтня порушує основні зобов’язання України у її відносинах із міжнародними партнерами, зокрема, з ЄС. І потрібні скоординовані дії Президента, уряду та парламенту України для пошуку стійкого та змістовного вирішення цієї проблеми.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, яку було оприлюднено 3 листопада на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Рішення Конституційного суду України від 27 жовтня 2020 року щодо елементів антикорупційної інфраструктури мають далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури в Україні, яка була створена після Революції Гідності 2014 року. Це рішення також ставить під питання низку міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе у відносинах із міжнародними партнерами, зокрема, ЄС. Боротьба проти корупції є одним із основних показників і зобов’язань, які Україна прийняла в рамках Угоди про асоціацію, нещодавно погодженої програми макрофінансової допомоги між ЄС і Україною, а також процесу візової лібералізації», – йдеться у документі.

Як зазначається у заяві, ЄС визнає складність ситуації та вітає терміновість, з якою Президент і уряд хочуть її вирішити.

«Ми закликаємо владу України швидко відновити законодавство щодо електронного декларування доходів і супутні завдання Національного агентства з питань запобігання корупції, а також стабілізувати правовий статус Національного антикорупційного бюро України до 16 грудня, до дати, що визначена Конституційним судом як граничний термін», – зазначається в офіційній позиції ЄС.

«Правова реформа – досі необхідна в інтересах всіх українців. Ми закликаємо Президента, уряд і Верховну раду працювати разом для досягнення широкого та стійкого рішення. ЄС готовий допомогти українським партнерам у цій справі», – додав речник ЄС.

27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 депутатів із фракції «Опозиційна платформа – За життя» та депутатської групи «За майбутнє» скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу про покарання за недостовірне декларування та деякі положення закону «Про запобігання корупції».

Президент Володимир Зеленський у зв’язку з рішенням КС скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці й обороні країни. На засіданні було ухвалено рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій; забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК; державним органам та органам місцевого самоврядування забезпечити доступ НАЗК до реєстрів і баз даних.

Крім того, Президент України вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

Невже в Україні це – назавжди?

Арсен Абхаїров: «Ми – злочинці без злочину! А ви – злочинці без покарання!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers