rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Опозиція Грузії: «Ми не програвали цю війну!»

У Грузії зараз об’єднуються дуже різнорідні політичні сили, які не визнають результатів парламентських виборів.

Як і можна було припускати, парламентські вибори, що відбулися в Грузії, мирно не закінчилися, і після завершення підрахунку голосів неможливо визначити, хто ж насправді є переможцем. За офіційними даними, правляча партія «Грузинська мрія» мільярдера Бідзіни Іванішвілі, що вважається проросійською, набрала 48,15% голосів. Крім того, 14 мажоритарних кандидатів перемагають у першому ж турі, до того ж, всі вони — кандидати правлячої партії. У 16 округах, зокрема й у всіх 8 округах Тбілісі, має відбутися другий тур. Таким чином, правляча партія вже має 76 з 150 мандатів у парламенті, що дозволяє їй оголосити про свою беззаперечну перемогу. Це поспішив зробити Бідзіна Іванішвілі, ґрунтуючись на даних екзитполів. Опозиційна ж коаліція «Сила в єдності», також за офіційними даними, набрала лише 27,14% голосів. Ще шість опозиційних партій отримали більше одного відсотка, а «Лейбористська партія» — рівно один відсоток голосів.

Опозиція теж заявила про свою перемогу, орієнтуючись на екзит-пол, точніше – на дані єдиного екзит-полу, проведеного компанією Ipsоs на замовлення телекомпанії «Мтаварі». Згідно з цим опитуванням, правляча партія хоч і набрала найбільше голосів на пропорційних виборах — 41%, але поступилася сумарній кількості голосів, набраній усіма опозиційними партіями, що проходять до парламенту. «Навіть в умовах, коли у мене не було можливості приїхати до країни і проводити кампанію, весь опозиційний спектр з упевненою перевагою здобув перемогу над так званою «Грузинською мрією», — заявив в ефірі «Мтаварі» екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Опозиція відмовилася визнавати підсумки виборів, склала свої мандати і обіцяє безстрокові акції протесту доти, доки результати виборів не буде скасовано і не буде призначено нові вибори. Коли голова Центральної виборчої комісії Тамар Жванія оприлюднювала попередні результати виборів, її перебив реплікою член ЦВК від «Єдиного національного руху» Давид Кіртадзе: «Що ти повідомляєш, Тамар! Тобі не соромно? Це фальшиві результати. Ці відсотки, які зараз оголошує пані Тамар Жванія, написані в штабі «Грузинської мрії». Це не відображає реальності. От яка вже година? Вони цілеспрямовано досі не показували протоколи, щоб були реальні результати. Порахували тільки ті протоколи, в яких тільки результати «Грузинської мрії». У них не відображаються реальні відсотки».

Після оголошення попередніх результатів біля будівлі ЦВК почали збиратися прихильники опозиції. Один з лідерів «Єдиного національного руху» Саломе Самадашвілі заявила на мітингу, що партія має намір надати керівникам дипломатичних місій докази підкупу виборців з боку правлячої партії «Грузинська мрія». Опозиційні лідери, які зібралися в штабі мажоритарного кандидата Нікі Мелія, закликали громадян зібратися в неділю на проспекті Руставелі, що ті й зробили. За словами Мелія, «це були не вибори, це була війна! І ми не програвали цю війну!». Він також стверджує: «Відступати не можна. Тут відступ не лише рівнозначний зраді, це зрада. Таке зрадництво, такий зрадницький акт ми не вчинимо. Безліч поколінь стояли на цій площі, і всі перемагали на всіх етапах державного розвитку Грузії. І ми теж переможемо. Інший результат просто забороняє історія». Позитивним Мелія вважає той факт, що в неприйнятті підсумків виборів об’єдналися всі опозиційні партії.

Лідер опозиційної партії «Європейська Грузія» Гігі Угулава, звертаючись до учасників протесту, анонсував «грандіозну акцію» 8 листопада: «Грузинська мрія» перейшла всі «червоні лінії», тому слоган, який нас об’єднував весь цей рік: «Разом — проти одного» сьогодні актуальний як ніколи і доти, доки не позбудемося цього режиму. Цього російського режиму, одягненого в грузинський камуфляж».

Після акції перед парламентом частина протестувальників і лідери опозиції рушили до бізнес-резиденції Бідзіни Іванішвілі, скандуючи: «Іди!» Тут їх зустрів кордон поліції, і вони повернулися до парламенту. Деякі з демонстрантів збираються провести ніч з неділі на понеділок біля парламенту, на знак протесту проти, за їхніми словами, вкрадених у них виборів, і вже встановили намети.

Парламентські вибори були конкурентними, однак з недоліками, помітно було атмосферу залякування на дільницях, заявив представник Парламентської Асамблеї (ПА) НАТО Осман Ашкін Бак. У той же час спостерігач від Парламентської асамблеї ОБСЄ Елона Джебреа Ходжа заявила, що вибори «були конкурентними, основні свободи загалом дотримувалися. ОБСЄ дала виборам загалом позитивну оцінку». Разом із тим, вона уточнила, що деякі політики звинувачують правлячу партію в тиску на виборців, і це «зменшує довіру громадськості до деяких аспектів виборчого процесу».

Організація «Transparency International — Грузія», від якої на виборах були присутні майже 600 спостерігачів, заявила, що ці вибори були кроком назад – у порівнянні із парламентськими виборами 2016 року. Такого висновку організація дійшла на основі зафіксованих нею 170 порушень. Вона зазначила: «День виборів проходив на тлі фізичного протистояння біля виборчих дільниць, перешкоджання роботі спостерігачів і журналістів, нападів і пошкодження майна, зокрема – представників ЗМІ, порушень таємниці голосування на виборчих дільницях, можливих фактів підкупу виборців та інших значних і менш значних порушень». «Transparency International — Грузія» як на важливу ознаку фальсифікації вказує на те, що перші попередні результати Центральна виборча комісія опублікувала через сім з половиною годин після закриття виборчих дільниць — пізніше, ніж на попередніх виборах, що змушує підозрювати, що було проведено маніпуляції з результатами.

Про значні порушення в день голосування заявила й Грузинська асоціація молодих юристів (GYLA), спостерігачі якої були присутні на 2250 виборчих дільницях. Голова GYLA Сулхан Саладзе стверджує, що за період правління «Грузинської мрії» «це були одні із найгірше організованих і проведених виборів».

Таким чином, дані незалежних спостерігачів змушують дійти висновку, що мали місце масштабні фальсифікації, до того ж, вони напевно робилися на користь правлячої партії. Фальсифікації стали можливими насамперед завдяки контролю «Грузинської мрії» над ЦВК. Це робить неминучим початок вуличних протестів у Тбілісі та інших містах, і початок багатоденного протистояння між владою й опозицією. А тут ще прем’єр-міністр Грузії Георгій Захарія пішов на самоізоляцію, після того, коли у одного з його співробітників знайшли коронавірус. Утім, не можна виключити, що ця ізоляція — дипломатична, і Захарія просто хоче почекати, як розвиватимуться події. Якщо ця гіпотеза правильна, то в лавах правлячої партії назріває криза.

Лідери опозиції оголосили про перманентні протести і проведення масштабної акції 8 листопада. У цей день, як видно, стане зрозуміло, наскільки серйозно опозиція здатна протистояти уряду. Ми зараз уже маємо аналогічну ситуацію у двох країнах: у Киргизстані й Білорусі. Якщо в Киргизстані слабкість силових структур і протистояння різних кланів дуже швидко привели до перемоги революції й скасування результатів парламентських виборів, а заразом — і повалення президента, то в Білорусі, навпаки, через крайню жорстокість дій силових структур і відсутність розколу еліт протистояння у зв’язку з підсумками президентських виборів може затягнутися на тривалий термін. Грузія ж займає проміжне становище між киргизьким і білоруським варіантами. Силові структури тут набагато ефективніші, ніж у Киргизстані, але не настільки жорстокі у поводженні з протестувальниками, як у Білорусі, а режим Бідзіни Іванішвілі, хоч і авторитарний, але набагато м’якший, ніж режим Олександра Лукашенка. Крім того, в Грузії зараз об’єднується дуже різнорідна опозиція, що схоже на Білорусь, і не схоже на Киргизстан, де опозиція була розколота. Тому можна припустити, що протистояння в Грузії буде менш тривалим, ніж у Білорусі, але й не приведе до настільки швидкого результату, як у Киргизстані. І передбачити результат протистояння між Іванішвілі й опозицією наразі неможливо.

Автор: Борис Соколов

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/den-planety/my-ne-progravaly-cyu-viynu)

У Франції можуть заборонити турецький націоналістичний рух «Сірі вовки»

Перемога на італійському фронті

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers