rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Професор Роман Дутка: «Основна мішень коронавірусу — не легені, а судини»

Covid-19 поширюється в Україні шаленими темпами. Складається враження, що мине ще місяць-два, і журналісти братимуть інтерв’ю у тих, хто ще не захворів. Лікарі визнають: імовірно, з коронавірусом доведеться зіткнутися кожному з нас…

«Не потрібно панікувати. Більшість перенесе Covid-19 у легкій формі. Дехто вже його переніс, і навіть про це не здогадується. Кому й справді треба виявляти максимальну обережність — це хворим зі серцево-судинними недугами, адже перше, що атакує вірус, — це стінки судин», — пояснює д. м. н., заслужений лікар України, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 1 Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького професор Роман Дутка.

— Перебіг Covid-19 відрізняється від класичної схеми перебігу респіраторних вірусних інфекцій. Та й сезонність SARS-CoV2, як вірусам грипу, не притаманна. Чому?

— У повному геномі коронавірусу (природній субстанції) дослідники виявили послідовність з іншого вірусу — ВІЛу. Про це заявив нобелівський лауреат у галузі медицини і фізіології, французький вірусолог, один із першовідкривачів вірусу імунодефіциту людини Люк Монтаньє. Цим можна пояснити, чому коронавірусна інфекція не підлягає законам сезонності, чому неможливо спрогнозувати перебіг Covid-19 і чому він нерідко буває настільки важким.

(Люк Монтаньє назвав SARS-CoV2 «результатом роботи молекулярних біологів» з китайського Уханя, звідки хвороба й поширилася світом. Китайські вчені поділилися геномом вірусу на початку січня, і відтоді фахівці з усього світу могли його вільно вивчати. Згодом індійські мікробіологи опублікували на bioRxiv препринт своєї статті, в якій йшлося про те, що у геномі нового коронавірусу вони виявили чотири вставки, яких немає у коронавірусах інших типів, проте такі вставки є у вірусі імунодефіциту людини — авт.).

Вважається, що основною мішенню коронавірусу є тканина легень, а головним ускладненням Covid-19 — пневмонія, — веде далі професор. — Але перше, на що він діє у нашому організмі, — це судини. Коронавірусна інфекція ушкоджує всі судини організму. Першими, звісно, руйнує внутрішню стінку тих судин, в яких є найбільший відсоток кисню, — судин легень. Коронавірус сприяє розвитку генералізованого васкуліту (запалення судинних стінок) з подальшим утворенням тромбів.

У своїх інтерв’ю завідувач хірургічного відділення Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги (Гнат Герич — авт.) розповідав, що останнім часом почастішали випадки госпіталізації пацієнтів зі синдромом «гострого живота». У ході оперативного втручання з’ясовується, що у хворих розвинувся некроз тонкої кишки, а причиною цього стало ураження судин коронавірусної природи.

— А як на вірус реагує наш імунітет?

— Коли вірус проникає в організм, той дає імунну відповідь. Якщо захисні сили занадто агресивно атакують вірус, захворювання має важкий перебіг.

ВООЗ минулого тижня заявила, що найкращими, найбільш ефективними ліками для лікування Covid-19 є глюкокортикоїди, передусім дексаметазон. А це — імуносупресор, який пригнічує занадто агресивну імунну відповідь.

Неодноразово наголошував у розмовах з лікарями: і профілактика, і лікування коронавірусної хвороби повинні базуватися на зміцненні судинних стінок та впливі на імунну відповідь.

— Як зміцнити судинну стінку і запобігти виникненню тромбозів?

— Коли судинна стінка ушкоджується, у цьому місці нагромаджуються тромбоцити, які, злипаючись, утворюють тромби. Саме ці згустки крові й провокують вторинний некроз. У першу чергу — легеневої тканини. На розтині померлих від ускладнень Covid-19 патологоанатоми бачать зміни у легенях, але ці зміни є результатом не пневмонії, а пневмоніту, коли запалення легень провокує не патологія легеневої тканини, а патологія судин, розташованих у легенях. Ось чому ковідним пацієнтам призначають антикоагулянти (передусім гепарин, а також ривароксабан) — препарати, які розріджують кров.

Хворим зі серцево-судинними недугами (передусім артеріальною гіпертонією) призначають інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту і блокатори рецептора ангіотензину ІІ. Це — ціла група препаратів, які безпосередньо впливають на ангіотензинові рецептори, котрі коронавірус вважає «своїми». Коли блокуємо ці рецептори, коронавірусна інфекція вже не здатна агресивно атакувати судини.

— Як не захворіти на коронавірусну інфекцію взагалі або перехворіти у легкій формі?

— Пацієнти з артеріальною гіпертонією та вінцевою хворобою серця («ішемічна хвороба серця» — застарілий термін, який досі використовується лише у трьох пострадянських країнах — Україні, Росії і Білорусії), особливо у старшому віці, повинні на регулярній основі приймати ліки, які їм призначив лікар.

Поділюся з вами повчальною історією. Одна з пацієнток, з якою мені довелося спілкуватися, захворіла на Covid-19 улітку. У жінки була серцева патологія. Вона приймала антикоагулянт, який розріджував кров, препарати від артеріальної гіпертонії і статини, щоб запобігти прогресуванню атеросклерозу. Всі ці препарати запобігають змінам у судинній стінці. Будучи у контакті з ковідними хворими, жінка на диво легко перехворіла на Covid-19. У неї не було навіть температурної реакції — лише на три тижні втратила нюх і смак.

Ще один важливий фактор, про який ми всі забуваємо, — віра у те, що ви не захворієте, а якщо й захворієте — поборете недугу. Якщо ви у це вірите, у вас активується кора головного мозку, яка дає команду підкорковим структурам мобілізувати ендокринну систему. Збільшується синтез глюкокортикоїдів, інших гормонів, які допомагають у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Тож більше оптимізму! Можливо, ви вже перемогли цю хворобу. Можливо, вже контактували з коронавірусом, і у вас виробилися антитіла, або ж вірус зараз «сидить» у вашому організмі, але ніяк не виявляє своєї присутності. Чому? Бо ваш організм забезпечує йому адекватну імунну відповідь, а стінки ваших судин — захищені.

— Тобто якщо людина перехворіла легко, це означає, що її судини не зазнали ушкоджень?

— Зазнали, але все швидко повернулося до норми.

Не варто виключати й третього варіанта розвитку подій. Якщо у людини є, наприклад, атеросклероз, після перенесеного ковіду (безсимптомно або у легкій формі) хвороба може почати швидко прогресувати, призвівши у недалекому майбутньому до стенокардії і навіть гострого нападу серця. Коронавірус створює передумови для погіршення стану серцево-судинної системи.

— Як допомогти організму відновитися після перенесеного Covid-19?

— Важливе значення має збалансоване харчування. Особливо важливо вживати достатню кількість жиророзчинних вітамінів і вітаміну D та активного заліза. За нестачі останнього зменшується кількість гемоглобіну, що призводить до кисневого «голодування» клітин і тканин організму.

Автор: Наталія Гелий

Джерело: «Високий Замок» (https://wz.lviv.ua/interview/422705-osnovna-mishen-koronavirusu-ne-leheni)

Люди з низьким рівнем емпатії частіше відмовляються носити маску

Професор Сергій Федоров: «Зі звичайною маскою ризик захворіти на 80% нижчий, ніж без неї»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers