rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Що там із вашингтонським болотом?

Трамп, ідучи на перші вибори, обіцяв переламати через коліно весь істеблішмент. Свої перевибори він проводить під тим же гаслом: я веду війну з політичним класом Вашингтона.

І за десять днів до виборів Трамп нарешті вирішив зробити перші кроки у цьому напрямку. Він підписав указ про позбавлення американської бюрократії тих прав і привілеїв, котрі їм давно належать відповідно до їхніх посад.

Як відомо, чиновника в США дуже складно звільнити: його агресивно захищають профспілки. І відсторонення його від роботи коштує бюджету сотні тисяч доларів компенсацій.

Тому багато американців прагнуть посісти хоча б невелику посаду в бюрократичному апараті. Адже там можна зовсім не працювати й днями дивитися фільми для дорослих. І тебе ніхто не звільнить – це де-факто довічна синекура та гарантія безбідної старості з хорошою пенсією.

Указ Трампа позбавляє чиновників захисту від звільнення і ставить їх на один рівень зі звичайними американцями. Тепер їх можна буде легко відправити у відставку – як і прийнято у приватному секторі.

Таке нововведення може стосуватися сотень тисяч чиновників із загальної бюрократичної армії, що налічує 2 млн осіб. Для Трампа це – не тільки передвиборча риторика, але і розпочата справа, яку треба завершити у майбутньому. У разі успіху на виборах він зможе нарешті почати масове чищення апарату уряду.

Тут Трамп, вочевидь, візьме приклад із плану Домініка Каммінгса – радника Бориса Джонсона, який прагне позбутися не підзвітної нікому цивільної служби в Британії.

В Америці та ж проблема – не обрана ніким номенклатура вважає себе вищою за всіх, і готова саботувати будь-які зусилля Трампа. Тепер на них чекає неприємна несподіванка: перемога Трампа означатиме звільнення, скорочення і скасування бюрократії.

Саме така дебюрократизація політики й економіки і може стати головним досягненням правого популізму сучасності – до того ж, на обидвох частинах Атлантики.

А тим часом Тоні Бобулінскі, екс-партнер Байдена, дає свідчення про корупцію агентам ФБР. Із наданих їм документів випливає, що Байдени отримали щонайменше 10 млн доларів у вигляді кредитів і «подарунків» від китайського бізнесу.

Натомість китайцям дозволили купити одного з великих виробників комплектуючих подвійного призначення у Мічигані. Тепер їх використовують у китайських військових гвинтокрилах. Байден вже починає просідати у Мічигані, демократи можуть втратити і сенатське крісло у цьому штаті.

Показовою є статистика зі збору коштів. Трампу частіше жертвують кошти небагаті американці – які заробляють до 50 чи 75 тис. доларів на рік. Натомість, Байдена активно підтримують забезпечений середній клас і багаті.

Зібрані мільйони штаб Байдена вкладає у телевізійну рекламу. У той же час кампанія Трампа ставить нові рекорди польової роботи: вона зібрала найбільшу в історії США армію волонтерів – 2,5 млн активістів – і провела 150 млн контактів із виборцями.

У 2016 році Клінтон робила основну ставку на телевізор – і в підсумку програла інтернету. Байден повторює її стратегію, але дуже відстає від Трампа за розмахом польової роботи. Незабаром дізнаємося, чи дозволить така технологічна перевага Трампа забезпечити йому успіх.

Джерело: «Політика в Америці. Вибори-2020» (https://www.facebook.com/usapoliticsonline/)

Податки на нерухомість в окрузі Cook за останні 20 років зросли вдвічі

Результат прийдешніх виборів викликає дедалі більше побоювань

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers