rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Як у 2020 році змінились напрями HR-стратегії

Нові виклики, які з’явилися цього року у світі взагалі та на ринку праці зокрема, мали змінити акценти в HR-стратегіях компаній. Ми вирішили дослідити, які ж зміни в цьому контексті відбулись у 2020 році: що продовжує бути актуальним для бізнесу, а що відійшло на другий план.

Навчити, втримати та мотивувати

Незважаючи на радикальні зміни у бізнесі та ринку праці, як і минулого року, найпріоритетнішим напрямом HR-стратегії компаній залишилось навчання та розвиток співробітників. Компанії активно працюють над розвитком як вузькопрофільних навичок працівників, так і управлінських талантів. Такі висновки можна зробити з кейс-конференції Премії «HR-бренд Україна», яка відбулась 1 жовтня 2020 року.

Незмінним залишилось і друге місце у ТОПі актуальних HR-стратегій, яке посідає втримання співробітників і мотивація. А от якщо на третьому місці минулого 2019 року було підвищення лояльності й довіри до компанії серед співробітників, то цього року цю позицію зайняло підвищення залученості та мотивації, оперативна реакція на зміни.

Більш значущим стала для компаній і побудова та/або трансформація корпоративної культури. Власне, події 2020 року відчутно актуалізували потребу у спільних цінностях, цілях, переконаннях, які розділяє кожен працівник компанії. Вони – та основа, яка дозволяла підтримувати високий рівень ефективності та продуктивності у найстресовіші періоди.

Дещо піднялась у рейтингу HR-пріоритетів і оптимізація підбору персоналу. А от такі напрями, як підвищення лояльності й довіри до компанії серед співробітників та адаптація організаційної структури під реалії бізнесу, дещо послабили свої позиції, порівняно з минулорічною ситуацією.

Світові тренди vs українські реалії

Наприкінці травня 2020 року спеціалісти Gartner, провідної світової дослідницької і консалтингової компанії у сфері інформаційних технологій, назвали тренди, які, на їхню думку, слід враховувати керівникам HR під час і після пандемії. Ми дослідили, наскільки ці тренди актуальні для українських компаній.

З переліку Gartner найчастіше учасники дослідження, проведеного серед користувачів-роботодавців порталу grc.ua, згадували щораз більший перехід на віддалену роботу. Про актуальність цього тренда згадала абсолютна більшість (54%) респондентів.

Третина респондентів заявила, що вважає насущними для себе тренди зростання участі роботодавця в житті своїх співробітників (розширення психологічної підтримки та медичного страхування, надання фінансової підтримки під час і після пандемії) та надання більш різноманітного, адаптивного і гнучкого шляху кар’єрного зростання, що допомагає співробітникам отримувати крос-функціональні знання та навички (по 33%).

Трохи менше третини (30%) вважають, що для їхньої компанії на часі питання навчання співробітників критично важливим навичкам і посадовим обов’язкам.

Відчутно менше респонденти згадували про такі тренди:

  • Розширення збору даних (як спосіб контролювати співробітників в умовах віддаленої роботи) - 18%;
  • Зміщення акценту з ефек­тивності на стійкість - 14%;
  • Перехід на контрактний найм та аутсорс - 8%;
  • Зростаюча організаційна складність - 8%.

Ще 8% опитаних сказали, що жоден з перелічених трендів для них неактуальний.

Нагадаємо, що, на думку спеціалістів Gartner, організації можуть виділитися серед конкурентів під час пандемії COVID-19, якщо будуть враховувати тенденції, які можна поділити на три категорії: прискорення трендів, нові аспекти, які раніше не враховувалися в плануванні подальшої роботи, і ефект маятника, тобто тимчасове короткострокове реагування.

«Важливо, щоб керівники бізнесу розуміли великомасштабні зрушення, які змінюють і сам процес роботи, і ведення бізнесу, - пише в прес-релізі Брайан Кроп (Brian Kropp), керівник дослідження HR-практики Gartner. - Вони мають застосувати ці знання до своєї конкретної організації, відповідно змінюючи стратегію».

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

Українська юриспруденція та справедливість: справа Медведчука проти Кіпіані

Місцеві вибори в Україні: низький старт на доріжці з ямами і комарами…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers