rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Лікують вади серця без розтину…

Унікальні операції проводять кардіохірурги Львівської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Хірургічні втручання проводяться малоінвазивним методом — через судини, тобто без відкритих розтинів. А прооперовані пацієнти, якщо все гаразд, можуть йти додому вже через два дні після операції.

Про ці унікальні не лише для Львова хірургічні втручання розповідає кореспонденту «ВЗ» медичний директор, керівник Центру серця та судин Львівської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, лікар-анестезіолог Іван Міськів.

— У Центрі серця та судин ми провели кілька хірургічних втручань через судинний доступ, а не через відкритий доступ, — розповідає Іван Міськів. — Ми оперували через венозний доступ за допомогою ангіографа. Скоригували вроджену ваду серця — дефект міжпередсердної перетинки. Є ліве і праве передсердя, які між собою переділені перетинкою. Серед вроджених вад до 20% посідає ця вада — дефект міжпередсердної перетинки. Дефект може бути понад сантиметр, або перетинка буває взагалі відсутня.

— Це має вплив на якість життя людини?

— Безумовно. Відбувається закидання крові з лівих камер у праві, перевантажується мале коло кровообігу, розвивається легенева гіпертензія, яка вже має суттєві наслідки. Цю ваду слід усунути. Є два варіанти, як це можна зробити: під час відкритої операції з розтином вшивається спеціальна латка у те місце. Другий варіант: ставиться оклюдер і ним закривається дефект міжпередсердної перетинки. Таких операцій вже проведено кілька у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги.

— Такі операції можна проводити тільки дорослим?

— Окрім дорослих, прооперували вже п’ятьох дітей різного віку. Наступного тижня маємо оперувати трирічну дитину — операцію вже заплановано. На жаль, більше у Західній Україні немає дитячої кардіохірургії.

— Переймали досвід за кордоном?

— Усі наші фахівці стажувалися у клініках за кордоном: у Польщі, Австрії, Туреччині, Німеччині, США… Окрім цих операцій, ми провели хірургічні втручання з приводу закриття оклюдером вушка лівого передсердя. Вушко — анатомічна камера, але при певних захворюваннях, зокрема, при порушеннях ритму серця, виникає так звана турбулентність течії крові, і ті вушка є аритмогенною порожниною. При миготливій аритмії 90% інсультів пов’язані з утворенням тромбів у вушку лівого передсердя. Зазвичай такі тромби уражають головний мозок, що й спричиняє інсульт.

— Але це можна виправити?

— Можна приймати пожиттєво антикоагулянти, тобто препарати для розрідження крові. Це створює людині певний дискомфорт і може призвести до кровотеч. Тобто має бути певний ступінь розрідження крові. Близько 10% пацієнтів мають геморагічні ускладнення, зокрема кровотечі. Може бути ішемічний інсульт, а може бути й геморагічний інсульт внаслідок крововиливу. Це може статися внаслідок надмірного розрідження крові. Ідеальним варіантом у цій ситуації, при миготливій аритмії, є закриття вушка хірургічним методом, який ми застосовуємо. Тобто ставиться під час операції схожий оклюдер, як при вроджених серцевих вадах. Він заповнює порожнину вушка лівого передсердя, і тому кров туди не потрапляє. Аритмогенна порожнина закривається, тромби там не утворюються, і, відповідно, зникає потреба приймати антикоагулянти. Такі операції почали виконувати в Україні з 2018 року. У Західній Україні їх робимо тільки ми.

— Люди можуть не знати, що у них є така проблема у серці?

— Зазвичай миготлива аритмія відчувається, бо це не ритмічне серцебиття. А це — сприятливі умови для утворення тромбів. Тому такі пацієнти мусять приймати препарати для розрідження крові — антикоагулянти.

— Таких пацієнтів є багато?

— Дуже багато. Це зазвичай дорослі люди, які мали чи мають проблеми з серцем, згодом у них з’являються проблеми з кровопостачанням головного мозку. Ці тромби можуть викликати закриття судин у будь-яких органах. Це може стосуватися кишківника чи нирки, селезінки. Ембол може будь-куди потрапити в організмі. Найчастіше це судини головного мозку й інсульт.

— Якщо немає відкритого розрізу, людина швидше одужує після хірургічного втручання? Через скільки часу виписуєте з лікарні, якщо все гаразд?

— Достатньо кількох днів, якщо це планова операція.

Автор: Ірина Кушинська

Джерело: «Високий Замок» (https://wz.lviv.ua/interview/421462-likuyut-vadi-sertsya-bez-roztinu)

Стосується не лише похилого віку: проблеми пацієнтів із розсіяним склерозом

Любомир Рак: «У 30% хворих із пневмоніями аналіз ПЛР – негативний. Хоча клінічно це – ковідна пневмонія»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers