rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ В Палатайні освячено новий відпустовий храм та престол

Під Покровом Богородиці, 10 жовтня 2020 року, в Палатайні преосвященний владика Венедикт Алексійчук освятив престол та новозбудований відпустовий храм Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, присвячений Блаженним новомученикам Української Греко-Католицької Церкви ХХ століття.

Владика Бенедикт очолив Архієрейську Святу Літургію, йому співслужили парох церкви Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці о. Михайло Кузьма та о. Ярослав Мендюк, отці з церкви св. Миколая, свв. Володимира і Ольги, св. Йосифа Обручника, Різдва Діви Марії в Пейлос Парку, св. Йосафата в Манстері, Індіана, православної церкви св. Андрія Первозванного в Блуміндейлі.

Title  TitleTitle 

На освячення храму було запрошено близько 300 осіб, зокрема – Генеральний консул України в Чикаго Сергій Коледов; представники Кредитівки «Самопоміч» – Олег Караван, Президент Дирекції УФКС “Самопоміч“, Богдан Ватраль, Віце-Президент УФКС /Фінансовий Референт та Віталій Кутний, Президент Установи/Виконавчий Директор; голова Фундації «Спадщина» Тарас Дрозд та інші. У зв’язку з карантинними обмеженнями, дотримуючись дистанції, парафіяни та гості були розміщені в головному храмі, нижньому рівні та залі СУМу.

Title 
 Віталій Кутний – Президент/Виконавчий Директор
УФКС «Самопоміч», Богдан Ватраль –
Віце-Президент УФКС/Фінансовий Референт,
Олег Караван - Президент Дирекції УФКС «Самопоміч»

Владика Венедикт склав щиру подяку всім парафіянам, волонтерам, жертводавцям, отцям, які спричинилися до будівництва церкви. Особлива подяка о. Ярославу Мендюку та настоятелю церкви о. Михайлові Кузьмі за служіння та вагомі плоди праці. Отець Михайло Кузьма був нагороджений митрою. Митра – богослужбовий головний убір єпископа та ієреїв, нагороджених архієреєм за особливі заслуги перед церквою. Митра являє собою розширену й заокруглену вгорі корону, оздоблену іконами.

 Title
 Єпископ Української Католицької Єпархії
св. Миколая Владика Венедикт (зліва)

У проповіді владика роздумував над тим, що в житті ніколи ніщо не дається випадково і легко: «Незалежність Америки не далася легко, незалежність України не далася легко, боротьба з коронавірусом також не дається легко. Завжди потрібно докладати зусиль. Коли ми дивимося на особу Христа, Христос є воплочення Бога. В християнстві найважливіша річ є воплочення віри в життя. Цей храм є символ думок, що можна щось із земного – часу, зусиль, грошей – зробити щось для Бога».

На замовлення, в єдиному екземплярі для храму, був виготовлений престол Львівським майстром в гуцульському стилі. Для будь-якого храму посвячення престолу – це дуже рідкісна подія. Посередині святилища стоїть престол, на якому звершується безкровна жертва — Євхаристія. Він є символом Божого трону, перед яким збираються усі вірні. Також престол є столом, на якому звершується Тайна Вечеря, на яку запрошує нас сам Господь Ісус Христос. На престолі зберігається Євангеліє і Святі Дари. Під час освячення престола у нього вкладають часточку мощей. Мощі — це тіло померлого християнина, якого Церква вшановує як святого. Слово «мощі» для означення нетлінних останків праведника походить від слов’янського «мощ» — міць, потуга. Воно виражає чудесну силу Божого життя в немочі людської смерті. Престол вкритий обрусами, які символізують одіж Ісуса Христа. Найперше його покривають білим обрусом, який називається катасарка, в перекладі з грецької означає «натільна сорочка». Далі на престолі застеляють ще один обрус — індиттіон, що означає одяг. Зверху, на індиттіоні, лежить невелика чотирикутна хустка, яка називається ілитон. Зазвичай він є складений, і його розгортають лише під час Божественної Літургії, на нього ставлять Святі Дари.

Освячення нової церкви на теренах Іллінойсу – досить рідкісне явище, останній раз освячення церкви св. Йосифа Обручника відбулося 44 роки тому.

Title Title Title 

Фото автора

Обіжник

Віртуальний благодійний вечір в Українському Інституті модерного мистецтва

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers