rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Чи здійснюються мрії, або Ким ми хотіли стати у дитинстві

Мережею мандрує вислів, який приписують Зигмунду Фрейду: що тільки втілення в життя мрії дитинства може принести щастя. Ми у grc.ua вирішили дослідити, ким же хотіли стати в юному віці користувачі нашого порталу та чи здійснились їхні мрії.

Вчителі, лікарі та бізнесмени

Декілька років тому Lin­kedin опублікував результати опитування серед англомовних фахових працівників щодо того, ким хотіли стати користувачі, й як реалізувалися їхні дитячі мрії. Згідно з цим дослідженням, професію пілота, вченого, спортсмена, астронавта хотіли освоїти 5-7% дітей. Про професію вчителя, ветеринара і письменника марило 8-9%.

Ще раніше схоже опитування, але вже серед дітей у Німеччині, проводив соціологічний інститут Iconkids & Youth на замовлення компанії Lego. Автори дослідження виявили, що на першому місці за популярністю опинилась професія ветеринара. За неї проголосували 6,3% респондентів. За ними йдуть ті, котрі мріяли стати поліцейським або професійним футболістом (по 5,7%). Третє місце в рейтингу посідає професія льотчика. Їй хотіли присвятити себе 4,6% опитаних. На четвертому місці – професії лікаря і автогонщика (по 3,6%). На п’ятому місці - пожежник та медсестра (по 3,4%).

Дитячі мрії користувачів порталу grc.ua хоч і відрізняються, проте мають і дещо спільне. Так, у ТОП-3 найпопулярніших професій з дитинства потрапили такі, як вчитель (27%), лікар (15%) і власник бізнесу (11%).

Досить популярними були й такі професії, як кінозірка (10%), журналіст, музикант і письменник (по 8%). А от, наприклад, професія пожежника, про яку досить часто згадували закордонні учасники схожих досліджень, у переліку дитячих мрій користувачів порталу grc.ua не фігурує.

Мрії стають реальністю, коли думки перетворюються в дії

Варто сказати, що користувачі порталу grc.ua не просто мріяли. Більшість вживали заходів для досягнення цих мрій.

Так, наприклад, понад третина респондентів (37%) навчалася самостійно, а чверть (25%) навіть вступила на навчання до ВНЗ за спеціальністю мрії. Ще 15% відвідували спеціалізовані школи та курси. А от нічого не робили для досягнення мрії 34% опитаних.

Як би там не було, похизуватись тим, що теперішня робота – втілення дитячої мрії, змогли 9% респондентів. Серед них представники таких профсфер (перелічено в порядку зменшення кількості відповідей): «Топ-менеджмент», «Адмін. Персонал», «Медицина», «Мистецтво, медіа», «Туризм, ресторани», «Бухгалтерія», «Виробництво», «ІТ, телеком», «Наука, освіта», «Юриспруденція».

Ще 22% респондентів заявили про те, що їхня нинішня професія народилась з їхнього хобі. Кожна п’ята така відповідь (20%) належить представнику профсфери «IT, телеком», 13% відповідей – спеціалістам з продажів та 11% - науковцям та освітянам.

Проте найпопулярнішою серед респондентів була відповідь про те, що їхня чинна робота – випадковий збіг обставин. Такий варіант обрали 46% респондентів.

Цікаво, що ті респонденти, котрі казали, що їхня професія – втілення дитячої мрії або народилась з їхнього хобі, відчутно частіше зазначали про те, що їм подобається теперішня робота, ніж ті, для кого професія – результат збігу обставин.

Ми попросили оцінити учасників дослідження за шкалою від 0 до 5 (де 0 – ненавиджу свою роботу, а 5 – обожнюю свою роботу), наскільки їм подобається те, чим вони зараз займаються, і виявили таке:

  • Серед тих, чия робота стала втіленням дитячої мрії або ж народилась з хобі, немає таких, хто міг би сказати, що він ненавидить свою професію. А от серед тих, чия робота – результат збігу обставин, таких 6%.
  • А от обожнюють свою роботу 34% з тих, хто втілив у реальність дитячу мрію чи монетизував хобі, та лише 11% з тих, для кого професія – збіг обставин.

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

«Щастя - це коли вранці хочеться на роботу»: чи задоволені пошукачі своїми професіями?

Виплачуємо Mortgage-3

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers