rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Чи ростуть м’язи, якщо вони не болять після тренування?

З появою болю у м’язах знайомий кожен, незалежно від того, новачок він у спорті чи ні. Хоча, звичайно, для тих, хто тільки починає свій спортивний шлях, відчувати дискомфорт – це неминучість всіх перших спортивних кроків. І якщо м’язи не болять після тренування, у багатьох виникає логічне запитання: «Чому і чи нормально це?» Нормально, але не завжди.

Причини м’язового болю

Розповім вам страшну таємницю. Молочна кислота – не причина болю. Точніше вона – не причина тієї ломоти, яка з’являється на наступний день після відвідування залу. І нехай закидають мене помідорами прихильники цієї теорії. Так, все правильно, кислота утворюється під час інтенсивного фізичного навантаження. І з’являється вона тому, що під час роботи м’язів відбувається активне розщеплення глюкози в організмі. Глюкоза – це основне джерело нашої енергії. А кислота – це продукт її розщеплення.

Молочна кислота досить швидко виводиться з організму. Більша кількість – під час виконання вправ, залишки – протягом години після тренування. Кислота викликає неприємні відчуття печіння, але це – саме ті відчуття, які приходять під час підходів і можуть зберігатися якийсь час після них. Найкращий спосіб їх позбутися – прийняти гарячу ванну.

Справжня причина болю, який приходить на наступний день, – мікророзриви м’язових волокон. Не варто їх лякатися. Це – важлива частина процесу зростання мускулатури.

Організм у відповідь на такі мікропошкодження починає активно відновлюватися і збільшувати кількість м’язових волокон. Це зростання відбувається саме у момент відновлення, а не в момент роботи. Тому так важливо наприкінці тренування провести затримку для плавного переходу до відновлення. А після заняття обов’язково треба дати тілу відпочити.

Але будьте акуратнішими й не переплутайте такий біль із травмою. Помірні больові відчуття – це добре, занадто сильні – це вже привід для занепокоєння.

Title 
 Фото – Unsplesh

Чому ж болю немає?

«No pain, no gain» – або дослівно «Нема болю – нема результату». Цим висловом покривають себе більшість спортсменів. І як тільки не приходить біль у м’язи після тренувань, виникає питання: «Вони ростуть взагалі чи ні?»

На це питання можна поглянути з двох позицій.

Для новачка дискомфорт – невід’ємна частина спорту. Ті м’язи не адаптовані, які не треновані. І якщо ви тільки приступили до занять, але печіння немає – швидше за все, навантаження мале. Можете собі дозволити поступово його збільшувати. Основне слово – «поступово». Саме так вам вдасться уникнути травм, а мускулатура буде встигати відновлюватися, і з’являтимуться результати.

Для фізично тренованої людини відсутність печіння у м’язах – не така вже й рідкість. Швидше за все, ви вже давно проводите тренування за заздалегідь продуманою схемою. Тіло вже легко переносить навантаження і повністю адаптувалося. Варто вам трохи змінити схему або збільшити підходи – і печіння знову з’явиться.

Але ні тих, ні інших відсутність дискомфорту після заняття не повинно засмучувати. Ніхто ще не довів у науковому співтоваристві, що мускулатура росте тільки у момент, коли болить. Ваше завдання – побудувати заняття так, щоб відчуття після нього не змушували ходити на напівзігнутих ногах. Помірний дискомфорт – нормально. Його відсутність – теж не завжди погано.

Хочете, щоб боліло? Трохи збільште навантаження або попрацюйте під час наступного тренування над іншою групою м’язів. Головне – це системний підхід і регулярність занять.

Чи можна займатися, якщо ще є дискомфорт?

Для початку треба оцінити, чи реально це? Від болю не розгинаються ноги, не повертається голова, руки не можуть тримати навіть олівець, а в очах стоять сльози? Якщо останнє – це про вас, то, звичайно, краще відкласти тренування на день або два.

Якщо біль – помірний, особливого дискомфорту не викликає, то, певна річ, проводити тренування можна. Але зважте, що мускулатура ще не відновилася в повному обсязі. А, значить, якщо ми дамо їй сильне навантаження, то втратимо ефект зростання волокон. Тому нехай тренування буде легким. Нескладні вправи допоможуть вашій мускулатурі відновитися і поліпшать кровообіг.

«Найбільша чуттєва насолода, яка не містить у собі ніякої домішки відрази, – це, в здоровому стані, відпочинок після роботи», – казав Іммануїл Кант. І хоч слова його не стосувалися саме занять спортом, посперечатися з ними не можна. Знайте міру, не доводьте своє тіло до крайнощів, і воно відповість вам красою.

 

Джерело: «Life Sport»
(https://lifesport.com.ua/blog/chi-rostut-myazi-yakshho-voni-ne-bolyat-pislya-trenuvannya/)

 

Три основні причини, чому не ростуть м’язи

Чотири правила безпечного поводження зі зброєю

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers