rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Рінглінг Музей Мистецтва у Сарасоті

У південно-західній частині Флориди, у місті Сарасота, розташовано славний музей мистецтва (Ringling Museum of Art) та палац і посілість (Ca d’Zan) Джона Рінглінга (John Ringling), співвласника широкознаного на всю Америку цирку — Ringling Bros. Circus.

Title Title 
 Галерея Рубенса в Рінглінг Музеї Картина «La Sultana Rosa», Studio of Titian, 1520 рік

Джон і його дружина Мейбл (Mable) збудували свою зимову резиденцію у стилі венеціянського палацу, а приміщення для своєї великої колекції картин і скульптур – у стилі італійської вілли XV сторіччя. У їхній знаменитій колекції особливе місце посідають картини періоду Відродження (Re­nais­sance) і Барокко (Baroque). Джон Рінглінг залишив по собі і дружині незабутню пам’ять, даруючи свій приватний музей і всю посілість для мешканців штату Флориди в 1936 р.

Між зібраними шедеврами світової слави, особливе місце посідають величезного формату картини П. П. Ру­бенса (P. P. Rubens 1577-1640). Вже у першій і другій галереях Рінглінг Музею глядача приголомшують і зачаровують п’ять картин Рубенса із серії «Тріюмф Евхаристії» (1625-1627). В цю серію входило 20 картин, які були моделями на гобелени, замовлені Ізабеллою Кларою, донькою короля Іспанії Філіпа ІІ, для монастиря св. Клари в Мадриді. Гобелени були виконані майстрами і передані в Мадрид, а картини-моделі Рубенс подарував Ізабеллі. На сьогодні 5 картин серії виставлено в Рінглінг Музеї, 2 картини в Louvre Музеї в Парижі, а решту знищила пожежа.

Title  Title
 Скульптура
О. Архипенка «Walking Woman», ХХ сторіччя

 Картина «La Sultana Rosa», Studio of Titian, 1520 рік

Крім величезного розміру картин, глядача вражають постаті, повні енергії, і хоч реально представлені, але втілюють щось духовне, релігійне. Рубенс творив свої картини з перспективи світла і кольору, і це дає їм енергію і реальність.

Великий вплив на Рубенса мав венеціанський мистець Тіціян, роботу якого можна знайти у Рінглінг Музеї — La Sultana Rosa, Studio of Tiziano Vecello (Titian), c. 1488-1576. Це портрет, правдоподібно, Роксоляни, українки Анастасії Лісовської, жінки султана Сулеймана (1520).

Title Title 
 Ca d’Zan: генконсул України Василь Корзаченко і
доцент Рінглінг Музею др. Богдан Боднарук
 Ca d’Zan: генконсул України Василь Корзаченко і
доцент Рінглінг Музею др. Богдан Боднарук

Крім світової слави мистців минулих століть — Veronese, Hals, de Heem, Poussin, Velazquez, Reynolds, Gainsborough і багато інших, тут можна також побачити модерну скульптуру О. Архипенка: Жінка (Walking Woman), ХХ ст.

Прекрасний Рінглінг Музей і вся посілість відкриті для туристів щодня, крім Дня Подяки, Різдва та Нового Року. В час епідемії коронавірусу відвідувачі можуть оглядати картини самі, без помочі доцентів. Але при вході до кожної галереї є короткий опис періоду і його провідних мистців.

Приємної прогулянки!

Фото Богдана Боднарука

Відзначення 29-ї Річниці Незалежності України на Флориді

ЗУАДК звітує про збірку для постраждалих від повені на західних землях України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers