rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Потяг до зміни місць, або як часто пошукачі змінюють роботу

Думки з приводу того, як часто варто змінювати працедавця, розходяться. Наприклад, кар’єрні консультанти вважають, що тривалість роботи залежить від досвіду.

Так, оптимальна частота зміни роботодавців для молодих спеціалістів – кожні півтора року. А для тих, хто вже обіймає керівні посади, залежно від масштабності та відомості компанії - від 2 до 5 років.

Ми запитали у користувачів порталу grc.ua, як часто вони змінюють роботу та скільки часу витратили на пошук поточного (чи минулого) місця роботи.

Курс на стабільність

Різноманітні дослідження та опитування щодо оптимальної частоти зміни роботи показують, що для кар’єри погано як стрибати від роботодавця до роботодавця, так і засиджуватись довго на одному місці.

Так, наприклад, кілька років тому американські вчені з’ясували, що перебування понад 5 років на одному робочому місці вводить співробітника в стан застою. Він перестає розвиватися, а також знижується ефективність його роботи. Крім цього, пропадає прагнення проявляти якусь ініціативу і просуватися вгору по кар’єрних сходах.

А нещодавнє опитування grc.ua показало, що відсутність певної стабільності у працевлаштуванні пошукача може стати причиною відмови. Зокрема, 80% респондентів заявили, що часта зміна роботи може змусити їх «завернути» кандидата, навіть якщо він підходить за іншими параметрами.

У цьому питанні є ще одна тенденція - чим старшим є пошукач, тим більше він схильний до тривалого працевлаштування на одному місці. Наприклад, згідно з дослідженням Bureau of Labor Statistics (BLS), серед працівників віком від 25 до 34 років середній термін перебування складає 2,8 року. Серед тих, кому виповнилось від 35 до 44 років, він збільшується до 4,9 років, до 7,6 - серед пошукачів віком 45-54 років та до 10,1 для працівників віком від 55 до 64 років. При цьому сфери робочих місць з найвищим середнім терміном перебування включають управління, інжиніринг, юридичну діяльність та освіту. Найнижчий середній термін перебування у працівників, які працюють за робочими спеціальностями.

Наскільки ці поради та тенденції відповідають практиці українських пошукачів? Опитування, проведене спеціалістами grc.ua у серпні 2020 року, показало, що найпопулярніший термін роботи на одному місці - не менше 5 років. Таку відповідь дало 40% респондентів. Серед них часто зустрічались пошукачі віком від 31 до 40 років (39%) та від 41 до 50 років (37%). Ще майже кожен третій опитаний затримується в одного працедавця на термін від 2 до 4 років. Раз на півроку змінюють роботу лише 3% опитаних, і половині з них - від 24 до 30 років.

Серед профсфер, представники яких затримуються на одному місці не менше 5 років, «Юриспруденція», «Консультування», «Топ-менеджмент», «Наука, освіта», «Виробництво», «Маркетинг», «Бухгалтерія», «Управління персоналом», «Адмін. персонал», «ІТ, телеком» (перелічені в порядку збільшення відсотка представленості).

Якщо порівняти такі результати з опитуванням 2018 року, то можна помітити, що збільшились категорії пошукачів, які змінюють роботу раз на 5 років чи рідше та раз на рік. А от тих, хто кожні 6 місяців шукає нового працедавця, стало менше.

Пошук роботи - це теж робота

Раніше ми розповідали про те, що найчастіше причиною для пошуку нової роботи може стати низька заробітна плата, відчуття застою на поточному робочому місці, відсутність задоволення від роботи тощо. Але часто буває, що навіть коли ми не задоволені поточним роботодавцем, то не наважуємось на зміни. Серед іншого, нас лякає, що цей процес триватиме дуже довго.

Чи виправдані ці побоювання? Наше опитування показало, що понад третина (35%) опитаних витратили на працевлаштування місяць чи навіть менше. Ще у трохи більше, ніж чверті (27%) респондентів цей процес тривав від 1 до 2 місяців. 17% опитаних шукали працедавця до півроку, а кожен десятий - від 6 місяців до року та понад рік.

Цікаво, що, порівняно з результатами опитування 2018 року, збільшилась частина тих, хто встигав знайти роботу у термін до 2 місяців (про це заявили 50% респондентів у 2018 році та 62% - у 2020 році). А от тих, в кого на пошук роботодавця йшло більше року, стало менше. 10% - у 2020 році проти 17% - у 2018-му.

Звичайно, що на тривалість пошуку роботи впливають як досвід і навички (як профільні, так і, наприклад, навички самопрезентації) фахівця, так і пора року та загальна економічна ситуація. І якщо на останні два пункти нам навряд чи вдасться вплинути, то питання підвищення власної кваліфікації чи більш вигідної подачі себе - повністю в наших руках.

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

Гарантія отримання кредиту №1

Косметологи, дизайнери, викладачі та кухарі - кого активніше шукали у другій половині літа

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers