rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Косметологи, дизайнери, викладачі та кухарі - кого активніше шукали у другій половині літа

У другій половині літа 2020 року взнаки дався сезон відпусток та супутнє до нього зниження активності на ринку праці. Кількість пропозицій про роботу, розміщених зі середини липня до кінця серпня, дещо впала, порівняно з першою половиною сезону. Проте були сфери та галузі, які, навпаки, продемонстрували зростання, іноді навіть на 50%.

Експерти grc.ua розповідають, кого ж шукали у цей час та які галузі були найактивнішими.

Спад після підйому

Після досить бурхливого розвитку ринку праці у першій половині літа (нетипового для цієї пори року), коли кількість пропозицій виросла на 47%, роботодавці перейшли у більш вичікувальну позицію. Так, у період з 16 липня до 29 серпня було розміщено на 4% менше вакансій. З одного боку, частина роботодавців задовольнила кадрові потреби у червні-липні. З другого, - часто компанії відкладають активний пошук персоналу на вересень, коли починається новий бізнес-сезон.

Так, більш ніж на 20% зменшилась кількість пропозицій про роботу у таких профсферах, як «Продажі», «Транспорт», «Консультування», «Бухгалтерія», «Безпека», «Банки», «Юриспруденція», «Закупівлі», «Домашній персонал». При цьому, наприклад, в останній з перелічених профсфер (вакансії для репетиторів, кухарів, помічників по господарству, вихователей, нянь тощо) у другій половині був найбільш відчутний спад (на 43%), але й найпомітніше збільшення кількості пропозицій про роботу у першій половині літа (на 54%). Що підтверджує тезу про циклічний (хвилеподібний) характер коливань обсягу пропозицій на ринку праці.

Це справедливо і для профсфер «Консультування» (збільшення вакансій на 94% у першій половині літа та зменшення на 16% - у другій) та «Банки» (збільшення вакансій на 89% у першій половині літа та зменшення на 24% - у другій).

У розрізі галузей меншу активність (спад кількості вакансій більший, ніж на 20%) проявляли компанії, які займаються виробництвом та продажем продуктів харчування, товарів народного споживання (нехарчових), надають фінансові послуги, медичні та фармацевтичні установи, роздрібні мережі та інтернет-магазини, логістичні компанії. Частина з них активно розвивалась у першій половині літа («Роздрібна торгівля», «Фінансовий сектор»), частина - під час дії основних карантинних обмежень («Медицина, фармацевтика, аптеки», «Перевезення, логістика, склад»).

Відпочивати, навчатись і програмувати

Незважаючи на очікуване зменшення активності на ринку праці у сезон відпусток, була низка галузей, в яких, навпаки, інтенсивно шукали нових співробітників.

Серед них ті, котрі найбільше постраждали від дії карантинних обмежень (готелі, ресторани, компанії, які надають послуги для населення), й ті, які відображають сезонні потреби («Освітні установи», «Автомобільний бізнес»). Збільшення попиту в останніх двох галузях досить типове для кінця літа.

Крім того, після тимчасового спаду поновився активний попит IT-спеціалістів. Так, у першій половині травня і частка цієї профсфери у загальному обсязі вакансій, і кількість пропозицій про роботу дещо впали: в межах 2-4%. Проте у другій половині літа можемо знову спостерігати позитивну динаміку - вакансій стало більше на 11%, а частка профсфери збільшилась на 3%.

Також у загальному обсязі вакансій на 1-2% виросли частки таких галузей, як:

l ЗМІ, маркетинг, реклама, PR, дизайн, продюсування;

l Будівництво, нерухомість, архітектура;

l Освітні установи;

l Готелі, ресторани;

l Сільське господарство.

Загалом абсолютний ТОП-3 на ринку праці за кількістю вакансій і в розрізі профсфер, і в розрізі галузей залишився незмінним. Так само, як і раніше, найбільшу кількість пропозицій про роботу розміщували для IT-спеціалістів, спеціалістів з продажів, маркетологів. А от найактивнішими роботодавцями лишаються IT-компанії, компанії, які надають послуги для бізнесу, роздрібні мережі та інтернет-магазини.

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

Гарантія отримання кредиту №1

Потяг до зміни місць, або як часто пошукачі змінюють роботу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers