rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Ірина Медведовська. Людина, яка вміє змінювати цей світ

«Піднятися над собою, побачити світ інакшим, щоб показати людям, як жити й діяти правильно» — такою є ідея художніх робіт Ірини Медведовської.

У центрі Києва, в галереї «Митець», з 8 до 15 вересня 2020 року відбувався вернісаж сучасних українських митців «Чари Мистецтва».

Найбільше шанувальників у перший день виставки зібрала Ірина Медведовська. Поціновувачі її мистецтва прийшли підтримати художницю на дебютній для неї виставці. Сама творчиня стверджує, що це не просто перша експозиція її живопису, а продовження багаторічної натхненної праці. «Це — крок до «нового», бо «нове» піднімає людину», — вважає Ірина.

На експозиції можна було помилуватися на «Подих весни», «Місце мрії», «Гармонію», «Захід над Адріатикою», «Теплий вітер» та інші роботи. До кожної роботи мисткиня підходила особливо виважено. Художниця писала картини протягом останніх двох років. Писала з великим натхненням, в періоди окриленого стану (особливо після мандрівок за кордон), щоб передати свої почуття та настрій.

Title 
 Хвилюючі хвилини перед початком відкриття виставки

З картин художниці променіє життя. Невагомість кольорів, гармонія композицій та глибина підкреслюють красу, енергію, позитивну насиченість природи. Об’єднувальним елементом її робіт стало прагнення вирвати людину з буденності; показати через картини, гаму кольорів, насиченість фарб, що світ — інакший.

Мистецтвознавці на відкритті виставки зазначили, що за характером мазка фарби й колористичною гамою картини дуже темпераментні та динамічні, навіть якщо перед вами – статичний пейзаж. Рух помітно у зміні дня і ночі, у плині вітру над водою — усі деталі, передані за допомогою художніх прийомів, збагачують кожну роботу неповторним емоційним тлом. Таким чином ми маємо змогу сприймати природу як живий організм, зі своїм динамічним розвитком і зміною настроїв.

Відгуки гостей виставки свідчать, що картини «живі», притягують до себе, налаштовують на позитив. Для когось вони — «загадковість майбутнього», для когось — «тепло та приємні спогади минулого», на думку інших — «любов до життя»…

Дивовижна позитивна енергетика наповнює не лише картини художниці. Цей подих радості та окрилення унікально вирізняє всі її роботи в книжковому дизайні. Бачення і творчий стрижень пані Ірини вже 20 років пронизують видання художньої, дитячої та навчальної літератури, які тримала чи не кожна дитина (!) в Україні. Від 2002 року Ірина Петрівна Медведовська стала одним з ініціаторів впровадження нового підходу до художнього оформлення підручників та навчальних видань в Україні. За внесок на посаді Головної художниці «Українського освітянського видавничого центру «ОРІОН» у створення підручників і посібників нового покоління, видань-переможців Всеукраїнського державного конкурсного відбору проєктів підручників Ірину Медведовську нагороджено званням «Професіонал року 2019» від Всеукраїнського галузево-аналітичного центру.

Title 
 Куточок експозиції

Ім’я художниці добре відоме у видавничих колах. Її художнє оформлення видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, надруковане на шведському папері, 2006 року визнали найкращим виданням року у Швеції.

Творче визнання принесли роботи Ірини Медведовської на ниві подарункових видань. Книжки з її дизайном мають високу культурну цінність. Співпраця з «Видавцем Корбуш» за 2006 – 2015 роки збагатила творчий доробок мисткині унікальними подарунковими виданнями. Книги з її дизайном прикрашають полиці музеїв і бібліотек державних діячів, політиків, науковців, а також усіх Президентів України. Від імені держави колекційні видання дарували Генеральному секретареві ООН Кофі Аннану, Президентові Білорусі Олександрові Лукашенку, тогочасному Президентові Сполучених Штатів Америки (2008) Джорджеві Бушу-молодшому та його дружині. Чинний Президент Америки також має видання з художнім оформленням Ірини Медведовської. Петро Порошенко під час візиту 2017 року до США урочисто подарував Дональдові Трампу «Кобзар» Тараса Шевченка, перекладений англійською!

Роки натхненної праці в книжковому дизайні та ілюстрації, що є основною діяльністю Ірини, відкрили нові творчі обрії. Виставка живопису — яскравий доказ того.

Поштовх творчому розвиткові мисткині дали її діти. Виховуючи трьох чудових дітей фактично одна, не завжди за легких часів, вона невпинно творила й працювала. Особливої творчої сили додає Ірині чарівна п’ятирічна онучка.

Title Title 
 На виставку завітав корифей українського живопису,
народний художник України Іван Марчук
 З мистецтвознавцем,
заслуженим працівником
культури України
Валентиною Єфремовою

Картини пані Ірини можна побачити у приватних колекціях України, Італії, Німеччини, Чехії, Чорногорії.

Title  Title
 «Теплий Вітер», полотно, акрилові фарби «Водяне диво», полотно, олія

Усе життя мисткині — це вибудовування гармонійного й доброго, щирого й красивого світу. Образ жінки-митця, жінки-творця напуває життям усі художні роботи — яскравим, насиченим, оптимістичним життям, що має показати іншим людям шлях до ейфорії буття. Через картини, гаму кольорів мисткиня передає свої думки, почуття, настрій, щоб людина піднялася над собою та побачила це, навчилася правильно жити й діяти. Головне завдання — своїми пейзажами передати суспільству найвищу ідею життя: «Живи піднімаючись!»

Title Title 
 «Озеро Комо», полотно, олія Разом з сім’єю – 
(зліва направо) середня
донька Олена (студентка
Карлового університету м. Праги),
молодший син Богдан
(учень 6 класу), пані Ірина,
чарівна онучка Поліна,
старша донька Анастасія
(дизайнер)

Що ж, Ірина заявила про себе світові через новий напрям творчості – живопис – і наразі прагне більше часу для цього. Вона й надалі плекатиме в людях любов до життя своїми картинами, новими й життєствердними.

Знайти її можна на FB: https://www.facebook.com/irina.medvedovskaya.5/

Написати листа на e-mail: [email protected]

Літо без таборів – та не без бандурних розмов!

Переможці «Коронації слова»-2020 у номінації «Кіносценарії»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers