rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Економіка США. Серпень 2020

Відновлення економіки у США відбувається швидше, ніж в інших розвинених країнах світу.

У червні 2020 року багато економістів заявляли про те, що економіка США вступила в рецесію. Стан економіки країни оцінюється за зміною ВВП, доларової вартості всіх вироблених за певний проміжок часу продуктів. Зазвичай ВВП оцінюється за рік. Під час рецесії ВВП стає негативним. У квітні після введення карантину темпи зростання економіки знизилися на 5%. Зростання ВВП тривало, але дуже низькими темпами. Виникла загроза рецесії.

У квітні було втрачено 20,8 млн робочих місць. Роздрібні продажі впали на 16,4%. Рівень зайнятості був нижчим, ніж у 2008 році. Кількість безробітних склала 23 млн осіб. У другому кварталі 2020 року скорочення економіки було рекордним з 1940 року.

Дані з безробіття за липень і серпень показують, що економіка США відновлюється швидкими темпами. До речі, це передбачав Трамп ще у травні. Міністерство праці повідомило, що в червні, липні та серпні було створено відповідно 1,4 млн, 1,7 млн і 1,8 млн нових робочих місць. Економіст Стівен Мур написав у своєму Твіттері, що травень-серпень були «найбільшими місяцями створення робочих місць» в історії США.

Рівень безробіття падає протягом чотирьох місяців поспіль. У квітні він дорівнював 14,7%, у липні – 10,2% і в серпні – 8,4%. До початку поширення COVID-19 рівень безробіття становив 3,6%. До речі, адміністрації Обами-Байдена було потрібно майже три роки, щоб знизити рівень безробіття після рецесії 2007-2008 років до 8,5%.

Кількість людей, які працюють повний і неповний робочий день, збільшилася, відповідно, на 2,8 млн і 991 тис. осіб. Майже 1 млн працездатних американців повернулися на ринок праці й активно шукають роботу. Майже весь зріст приватного сектора припав на сектор послуг. Таким чином, споживчий попит населення зростає. Це – добра ознака відновлення економіки країни. Середня погодинна заробітна плата зросла на 11 центів.

За даними Міністерства праці на 9 вересня, кількість вакантних робочих місць, доступних американським працівникам, зросла у серпні до 6,618 млн. За найоптимістичнішими оцінками очікувалося, що це зростання не перевищить 6 млн. Ця кількість вакантних робочих місць не враховує робочі місця, які займають співробітники, звільнені під час карантину, що вже повернулися на роботу.

Кількість звернень за допомогою з безробіття падає. На початку серпня вона склала 963 тис. З березня до липня вона була понад 1 млн. Проте кількість заявників, а також і тих, хто отримує допомогу з безробіття, так само складає 15,5 млн. Високе безробіття досі залишається болючою проблемою нашої економіки.

У серпні рівень економічної активності збільшився на 0,3% і досяг 61,7%. У лютому він був на 1,7% вищим.

Спостерігається швидке зростання споживчих витрат, але воно не досягло лютневого рівня. Загальний обсяг продажів різних товарів – на $2,9 млрд нижчий, ніж був у лютому. Рівень споживчої довіри зріс у травні до 78,1%, але в липні впав до 72,5%. Будівництво нового житла зросло у червні на 17,3%, але залишається на 4% нижчим, ніж рік тому.

Президент Трамп постійно вживає заходів для якнайшвидшого відновлення економіки. Зокрема, було припинено право банків вимагати повернення заставних (foreclosures) в обумовлені терміни, тимчасово збільшено допомогу із безробіття, введено програму захисту заробітної плати працівників 5,2 млн малих підприємств. Ця програма допомогла зберегти понад 50 млн робочих місць. Відновлення економіки США відбувається швидше, ніж в інших розвинених країнах світу. Посилаючись на другу хвилю коронавірусу, демократи виступають за повторне закриття нашої економіки. Вони хочуть, щоб американці практично в усьому залежали від уряду. Нещодавно демократи у Конгресі провалили прийняття другого пакету економічних стимулів, які могли б допомогти пережити COVID-19.

Байден обіцяє, що, в разі його обрання на посаду президента США, він підвищить податки, відкриє наш південний кордон, дасть всім нелегалам Медікейд і навіть знову закриє економіку країни, якщо йому це «порадять вчені». Ці обіцянки Байдена – прямий шлях до розвалу американської економіки.

Сьогодні керівництво демократів у Конгресі не зацікавлене в тому, щоб допомогти американцям пережити епідемію COVID-19. Вони, демократи, наполегливо працюють тільки над тим, щоб президент Трамп не був переобраний на другий термін.

Автор: Григорій Гуревич

Джерело: «Континент»
(https://kontinentusa.com)

Українське садівництво: посадити й заробити

Примарне економічне відновлення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers