rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Не зростеться, або чому відмовляють HR-менеджери

Вже тривалий час ви намагаєтесь знайти роботу і навіть отримуєте запрошення на співбесіди, проте після зустрічей – тиша? Ми запитали у роботодавців, чому вони можуть відмовити кандидату, навіть якщо за основними критеріями він підходить.

Перевірте, чи не можна вам дорікнути чимось з наведеного нижче списку від експертів grc.ua.

  1. Кандидат занадто часто змінює місця роботи

Стабільність – ознака майстерності. А от її відсутність – привід для HR-спеціаліста задуматись, чи надовго ви затримаєтесь у компанії цього разу, а чи так само підете звільнятися через короткий термін. Зокрема, 80% респондентів заявили, що часта зміна роботи кандидатом може змусити їх відмовити, навіть якщо пошукач підходить за іншими параметрами.

Хоча варто зазначити, що ставлення роботодавців до так званих кандидатів-стрибунців останніми роками значно змінилось. Пошукачі, особливо серед представників покоління Y, наразі більш мобільні, ніж це було раніше. І HR-спеціалісти вже не сприймають занадто скептично тих, хто змінює роботу раз на рік-півтора. Хоча термін, наприклад, у 6 місяців усе ж може викликати сумніви у надійності вашої кандидатури.

Який термін роботи на одному місці вважається нормальним? Все залежить від досвіду та рівня посади. Так, Олександр Шевченко вважає, що для молодих фахівців у перші 5 років роботи оптимальна частота зміни роботодавців – кожні півтора року. Адже без значущих підвищень або нових проєктів після закінчення цього часу починається «недоотримання» досвіду. Якщо ж ви вже обійняли керівну посаду, але зробили це вперше або в невідомій чи невеликій компанії, є сенс затриматись десь на 2 роки (або трохи менше). Якщо йдеться про відомого роботодавця, то оптимальний час перебування в ній 3-5 років.

  1. Недоречний зовнішній вигляд

Звичайно, що суровий дрес-код на робочому місці зараз сприймається дещо архаїчно. І таку вимогу до співробітників висувають роботодавці тільки певних галузей. Проте неохайність і недоречний стиль одягу можуть спровокувати відмову у працевлаштуванні абсолютної більшості роботодавців (57%). Наприклад, один із наших респондентів розповів, що в його практиці був випадок, коли кандидат на позицію члена правління прийшов на співбесіду в шортах і в’єтнамках.

Чи означає це, що перед співбесідою варто витягати із шафи свій найкращий костюм-трійку? Звісно, ні. В ідеалі треба перед зустріччю ознайомитись із заведеними в компанії правилами щодо зовнішнього вигляду та одягнутися відповідно.

  1. Запізнення на співбесіду

Погано орієнтуєтеся на місцевості, маєте складнощі зі знаходженням потрібної дороги і не дуже добре розраховуєте час? Цього не пробачить третина роботодавців. 34% опитаних заявили про те, що запізнення – вагома причина відмовити кандидату. Певно, тому що воно свідчить про погану самоорганізацію кандидата та не зовсім серйозне ставлення. Отже, потурбуйтесь про те, щоб прийти вчасно.

  1. Невпевнена поведінка

Майже чверть (23%) роботодавців зізнались, що не хотіли б мати справу з кандидатами, які занадто нервуються на співбесіді, поводяться нерішуче та невпевнено. Можливо, причина в тому, що така поведінка – привід задуматись, чи є правдою все написане в резюме. А може, навички самопрезентації та переконання дуже важливі для виконання пропонованої роботи.

  1. Необізнаність щодо компанії-роботодавця

Перед зустріччю з потенційним працедавцем ми завжди радимо провести невелике дослідження: поцікавитись, чим займається компанія, скільки їй років та які основні принципи її корпоративної політики. Це, звичайно, необов’язково, проте бажано. А кожен десятий роботодавець (10%) навіть може відмовити у розгляді вашої кандидатури, якщо ви не володієте такою інформацією.

До того ж, ця інформація дозволить вам не тільки краще визначитись, чи підходить вам потенційний роботодавець, але й допоможе відповісти на найпоширеніше запитання: «Чому ви хочете працювати в нашій компанії?».

А ще…

Окрім зазначених вище причин, HR-спеціалісти можуть відмовити через те, що ваші цінності не збігаються з цінностями компанії, ви справляєте враження токсичної особи, демонструєте агресію або нахабність.

Вам здається, що все перелічене – само собою зрозуміло і поводитись на співбесіді потрібно певним чином? Тоді ось декілька прикладів того, як кандидати можуть здивувати (досить неприємно) навіть досвідчених HR-спеціалістів.

- Кандидат цікавився знаками зодіаку команди, в яку його розглядали.

- Дорослі кандидати приходять на співбесіду з чоловіком, хлопцем чи батьками. Або, відповідаючи на запитання, чому вони шукають роботу, казали, що в іншому разі їх «мама буде сварити».

- Кандидат вирвав з особистого блокнота HR-спеціаліста аркуш, поки той вмикав кондиціонер.

- Одного разу кандидат заспівав пісню власного авторства.

- Була жінка, яка 5 років ходила на курси впевненості в собі. А коли її запитали, чи стала-таки вона впевненою, розридалась уголос прямо на співбесіді.

- Кандидат сказав, що він є чорним магом, брав участь у «Битві екстрасенсів» і компанія зобов’язана його взяти, щоб не псувати собі карму.

- Кандидатка сказала, що їй треба запитати свого нумеролога, чи варто їй працювати у цій компанії.

- Хлопець прийшов на співбесіду у всьому чорному, раніше працював на скотобійні забійником. А звільнився, бо там робота НЕЦІКАВА й рутинна.

- Кандидат на співбесіді попросив у HR-спеціаліста позичити гроші.

Вам так само, як і нам, ці історії здаються настільки абсурдними й ніби взятими з комедійного фільму? Проте все це – реальні випадки з практики наших респондентів!

А тому вчіться на помилках інших, краще готуйтеся до співбесіди, і, ми впевнені, що роботодавці це оцінять!

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

А якщо пенсія – завтра? Хочу стати landlord’ом

Гарантія отримання кредиту №1

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers