rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Розпочали, але не закінчили

З'їзд пропрезидентської партії "Народний Союз Наша Україна", попри несподіване закінчення - оголошення тритижневої перерви відразу після першого та єдиного виступу почесного голови партії Віктора Ющенка, дав відповідь на одне надважливе запитання.

Президент Ющенко залишається в партії.

Сам виступ В. Ющенка був гостро критичний. "Партія переживає серйозну внутрішню кризу. Вона не змогла виробити головну ідею своєї діяльності, яка приносила б їй успіх. Єдина ідея, яку наша партія проголошувала після президентських виборів, - ми партія Президента. Я це знаю. Я це дуже шаную, дуже шаную. Але цього з-а-м-а-л-о!" - сказав голова держави.

Серед основних чинників критики В. Ющенка можна перерахувати такі: розбудова партії відбувалася адміністративним чином; партія не запропонувала серйозних політичних ініціатив; фактично НСНУ стала придатком для владних структур. "За все це має відповісти партія та її керівні органи", - підсумував гарант, маючи на увазі раду партії, виконком і президію.

Звертаючись з ініціативою розбити з'їзд на два етапи, він окреслив і коло проблем, які партія має продумати до того часу. Крім відповідальності та зміни керівництва, Президент звернув увагу й на позиції НСНУ та блоку в переговорних процесах стосовно коаліції-опозиції.

Тепер найбільшим інтересом стане питання про те, яке майбутнє очікує НСНУ як партію, яка залишається партією Президента. Насправді існує не так багато варіантів. Перший - коли партія (в її теперішньому стані) та В. Ющенко по-новому вибудують свої взаємини. Проте реальнішим виглядає другий - Президент, який залишає для себе партійність НСНУ, вибудує партію за власним баченням. Певні аргументи на користь цієї тези висловив заступник голови секретаріату Президента Віктор Бондар.

"Іти на з'їзд, який абсолютно не підготовлений, який не має ніяких подальших кроків того, що повинно бути зроблено, - це неправильно. Я не хочу брати участі в такому просто шоу, в якому немає логічного кінця. На етапі остаточної підготовки до з'їзду, коли вже були залучені нові обличчя до цієї підготовки, в мене й інших наших колег виникло багато запитань, на які ми не почули відповідей", - сказав він в інтерв'ю журналістам у суботу.

Як можна зрозуміти, мова про оновлення партії, її керівництва, про що до моменту з'їзду не було погодженої позиції. До речі, саме Бондаря та Яценюка називають серед тих, хто мав би очолити нову НСНУ. Ці прізвища в контексті президентської партії звучать невипадково. Адже донедавна в пропрезидентському середовищі побутувало декілька думок, зокрема, про створення нової партії, де серед лідерів мали б бути той самий Яценюк, Катеринчук і Луценко. Проте перебіг з'їзду та власне позиція Президента й коментарі Бондаря переконують у тому, що остаточне рішення ухвалено на користь збереження НСНУ, але при цьому її трансформації.

Микола Катеринчук, голова політвиконкому НСНУ

Президент хоче нової стратегії для розвитку партії. Перерва потрібна для того, щоб з'ясувати всі позиції, розгладити конфлікти, які існують, і вийти на розуміння того, що суспільству дуже потрібна правоцентристська, сильна партія. Президент у своєму виступі оцінив роботу керівництва партії (я теж входжу до керівництва партії), тому думаю, що всі, хто почув Президента, зроблять висновки.

Петро Дорошенко, народний депутат від блоку "Наша Україна", член НСНУ

На мою думку, сьогодні всі керівні органи партії за фактом перебувають у відставці. З одного боку, партія потребує єдності та монолітності, з іншого - очевидно, що мають бути поставлені організаційні й ідеологічні завдання, партія повинна почати працювати. Партія повинна вийти із ситуації невизначеності, і Президент сказав це напряму.

Роман Безсмертний, голова політради НСНУ

Потрібно сформувати новий оргкомітет, який відпрацює ідеологію, програму, план діяльності. Це мають зробити зовсім інші особи з погляду підходів, характеру роботи. Тому на Раді партії ухвалять формування робочих груп. Я наполягатиму, щоб їх очолили люди, яких не ототожнюють із колишнім керівництвом партії, а щодо кандидатури керівника оргкомітету проконсультуюся з Президентом.

Вічний міністр Пинзеник

Партія "Реформи і Порядок" підписала угоду про спільну роботу в опозиції в рамках розширеного політичного Блоку Юлії Тимошенко. Фактично ця робота має базуватися на виконанні програми дій, розробленої в новому парламенті демократичною коаліцією, яка згодом розпалася. Практично ж, мова радше про створення тіньового уряду, який пообіцяла сформувати Юлія Тимошенко на противагу уряду Януковича.

Власне прем'єрство Януковича і стало об'єднавчим фактором для цих двох політичних сил. Для Блоку Юлії Тимошенко Янукович давно став опонентом, а в світлі його затвердження на посаду прем'єр-міністра ще й чітко опонентом № 1. Що стосується ПРП, то її лідер Віктор Пинзеник (міністр фінансів урядів Тимошенко та Єханурова) став для уряду Януковича й антикризової опозиції головним об'єктом критики в усьому, що стосується бюджетного процесу. Так, віце-прем'єр Микола Азаров неодноразово критикував дії попереднього міністра фінансів, а Віктор Пинзеник не менш регулярно критикував дії нового уряду.

Тому немає нічого дивного в тому, що Віктор Пинзеник підписав угоду з Юлією Тимошенко про спільні дії в рамках опозиційного об'єднання. Дивує інше. Напередодні парламентських виборів 2006 року мова про можливе об'єднання зусиль ПРП і БЮТ була дуже актуальною, але тоді БЮТ висунув вимогу, яку ПРП виконати не змогла: відставка Віктора Пинзеника з посади міністра фінансів уряду Єханурова. Тоді Пинзеник зайняв чітку позицію - робота в "помаранчевому" уряді не повинна ставати на заваді об'єднанню помаранчевих. У підсумку блок на той момент не відбувся. Не відбувся блок ПРП і з "Нашою Україною". Насамперед саме через політичні вимоги ПРП: максимально очистити списки блоку "Наша Україна" від одіозних прізвищ.

Теперішнє ж об'єднання в опозиційному секторі також має свої "помаранчево-конкурентні" ознаки. Адже воно відбулося в той момент, коли фактично почали утворюватися дві опозиції - від БЮТ і від "Нашої України". І прикметно, що, підписавши угоду з БЮТ, лідер ПРП Пинзеник відвідав з'їзд "Нашої України", де в залі зайняв місце за три крісла від Президента Ющенка поруч з Арсенієм Яценюком. При цьому цілком зрозуміло, що і "парламентська опозиція" БЮТ, і конфедерація "Європейська Україна" від НУ зацікавлені отримати якнайбільше партнерів. Сьогодні ПРП обрала партнером БЮТ, декларуючи при цьому бажання бачити опозицію єдиною, включаючи і блок "Наша Україна". Чи завершиться весь процес справді об'єднанням і чи стане тіньовий уряд першим прецедентом цього об'єднання, покаже лише час.

Мобільний зв'язок подешевшає

Уже з 1 листопада дзвінки зі стаціонарного телефону на мобільний подешевшають на 20%. Хвилина розмови з урахуванням ПДВ коштуватиме 96 копійок замість нинішніх 1,2 гривні.

"Укртелеком" розробив нові розцінки в рамках другого етапу введення нових граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги. Крім подешевшання дзвінків на мобільні, також частково зміняться тарифи на використання послуг місцевого телефонного зв'язку. Щоправда, вже в протилежний бік. Для абонентів із міст і райцентрів розмір абонентної плати зросте на 15% - до 13,70 гривні на місяць. В абонентську платі вже врахують 200 хвилин місцевих розмов на місяць. Самі ж тарифи за хвилину місцевої телефонної розмови не зміняться - 5,4 копійки з 201-ї по 840-ву хвилину та 3,8 копійки, починаючи з 841-ї.

Для абонентів місцевої телефонної мережі сіл і селищ міського типу, крім райцентрів, тарифи не зміняться взагалі - абонплата й надалі становитиме 10,92 гривні на місяць.

Незайва цікавість?

Прокуратура Львівської області просить Генеральну прокуратуру ініціювати повернення в державну власність контрольного пакета (50%+1 акція) заводу з виготовлення сільськогосподарської техніки "Львівсільмаш".

"Скерували лист у Генпрокуратуру", - повідомив представник облпрокуратури. За його словами, також планують перевірити, кому які пакети акцій належать.

Ще в січні цього року Державна податкова адміністрація у Львівській області зверталася до Фонду державного майна та реєстратора "Львівсільмашу" - компанії "Народні реєстри" (Львів) - із проханням визначити власника контрольного пакета акцій підприємства.

У квітні ж Господарський суд Львівської області припинив справу про банкрутство "Львівсільмашу" через погашення заборгованості та відновлення платоспроможності.

За даними реєстрації на зборах акціонерів, які відбулися в червні, найбільшими акціонерами підприємства є лізингова компанія "Украгромашінвест", до статутного фонду якої Фонд держмайна передав акції "Львівсільмашу" 50%+1 акція, та компанія "Іцеберг" (Iceberg, Чехія) - 16,31%. Усього у "Львівсільмашу" 4,062 тис. акціонерів.

Розливається отрута по землі

На Дніпропетровщині екологічне лихо. 20 жовтня на залізничній станції "Нижньодніпровськ" стався витік із контейнерів небезпечного вантажу - мононітротолуолу. Вантаж належить до шостого класу небезпеки - "отруйні речовини", повідомили в управлінні взаємодії зі ЗМІ "Укрзалізниці", та є власністю ТОВ "Рубежанський барвник". Його перевозили зі станції "Рубіжне" Донецької залізниці на станцію "Одеса-Порт".

На місце події оперативно прибули працівники Придніпровської залізниці й представники МНС. Витік небезпечної речовини локалізували, колію під платформами засипали піском, а ешелон перемістили на окрему колію. Загрози для здоров'я населення немає, проте шістьох залізничників (оглядачі вагонів і укладач потягів) із симптомами головного болю доправили в місцеву лікарню. Під час профілактичного огляду не виявлено жодних ознак загрози здоров'ю цих людей.

Попередньою причиною витоку експерти називають порушення відправником правил перевезення небезпечних вантажів і невідповідність тари. Представники відправника, які прибули на місце події, цілком визнали відповідальність за виникнення та наслідки витікання вантажу. Так, менеджер відділу комплектації устаткування і неліквідів ТОВ "Рубежанський барвник" Володимир Лемєшев підтвердив, що небезпечний вантаж укомплектували в старі 200-літрові бочки, не призначені для перевезення рідини.

Схожа надзвичайна подія сталася в Обухові Київської області на території заводу ВАТ "Стіролбіотех". Із непрацюючого трансформатора ТН-2500 витекло близько 200 літрів хімічно небезпечної речовини "Совтол". У МНС заявляють, що загрози населенню та забруднення навколишнього середовища немає.

Політтехнологи

Російському політтехнологу Глібу Павловському заборонено в'їзд на територію України протягом п'яти років. Як повідомила прес-секретар СБУ Марина Остапенко, таке рішення було ухвалено ще в липні цього року: за діяльність, яка суперечить національним інтересам України. За її словами, саме тому в суботу, коли Павловський їхав з Москви до Одеси, його не впустили в країну. Однак таки дозволили побути в Україні одну добу - щоб забрати хворого 80-річного батька.

Справа російського Ту-154

Генеральна прокуратура України призначила додаткову фоноскопічну експертизу записів переговорів екіпажу російського літака Ту-154, який зазнав катастрофи на Донеччині 22 серпня цього року. Лише після цього російській стороні буде надіслано листа про завершення розслідування цієї авіакатастрофи українською стороною.

Зброя для Пакистану

Завод імені Малишева в грудні підпише контракт з Міністерством оборони Пакистану на поставку в цю країну продукції військово-технічного призначення. Як повідомляє "Комерсант-Україна", "малишевці" планують продати в цю країну продукції (а саме: комплектуючих і обладнання для бронетанкової техніки, проданої в Пакистан раніше) на суму щонайменше в 100 тисяч доларів. На підприємстві вважають, що новий контракт дозволить нарешті вивести завод із кризи. Із 2002 року "малишевці" працюють зі збитками в 7-10 мільйонів доларів.

Не боїться гріха

У Харкові обласна прокуратура порушила кримінальну справу щодо місцевого жителя, який незаконно виготовляв з людських тканин медичні препарати. Як повідомляє Департамент зв'язків з громадськістю МВС України, підозрюваний "шляхом хірургічного втручання реалізовував їх реципієнтам за грошову винагороду". Заведено кримінальну справу за статтею про порушення встановленого законом порядку трансплантації людських органів.

Горять храми

У селі Долинівка Сколівського району, що на Львівщині, дотла згоріла дерев'яна греко-католицька церква "Пресвятої трійці" (1860 року забудови). Рятувальники встигли винести з вогню матеріальних цінностей на суму понад 150 тисяч гривень. Призвело ж до знищення пам'ятки банальне коротке замикання в електрощиті.

Дбають про себе

Верховна Рада 287 голосами затвердила кошторис видатків на здійснення своїх повноважень у 2007 році. Оскільки на сайті ВР проект постанови розміщено без додатку, точна сума видатків наразі не відома. Водночас, у липні регламентний комітет парламенту доручив Державному управлінню справами підготувати проект кошторису, в якому доручив знизити витрати на забезпечення діяльності ВР на 300 мільйонів. Згідно з кошторисом, видатки на здійснення повноважень Верховної Ради у 2007 році становитимуть 801 млн. 757 тис. 900 грн., у тому числі спеціальний фонд - 55 млн. 825 тис. грн.

Вступ до СОТ

Віктор Янукович має намір завершити всі процедури, необхідні для вступу України до Світової організації торгівлі, до лютого 2007 року. Про це Прем'єр-міністр заявив під час зустрічі з делегацією депутатів Європарламенту, у складі якої були перший віце-президент Групи соціалістів у Європарламенті Ханнес Свобода, голова Департаменту розширення Європи Роберт Ван де Вотер. За словами Януковича, "уряд буде послідовно і рішуче відстоювати європейський вибір України", однак при вступі України до СОТ мають бути враховані інтереси вітчизняних товаровиробників. Раніше Президент Ющенко висловлював сподівання, що Україна вступить до СОТ до кінця поточного року.

Ще раз про "Касетний скандал"

Екс-майор охорони Президента Кучми Микола Мельниченко знову перебуває в Україні - його було запрошено на засідання тимчасової слідчої комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Відповідаючи на запитання членів комісії, Мельниченко заявив, що у нього є додаткові записи, які стосуються справи Гонгадзе і які досі не були оприлюднені, і він готовий їх надати. Крім того, екс-майор висловив готовність віддати в Генпрокуратуру оригінали всіх записів після проведення міжнародної експертизи щодо їх автентичності. Посередником у проведенні експертизи, на думку Мельниченка, може стати Парламентська Асамблея Ради Європи.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers