rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Не досвідом єдиним цінний кандидат, або що оцінюють HR-спеціалісти

Професійний стаж, володіння іноземними мовами та наявність профільних й універсальних навичок – зрозуміло, що ці аспекти першими оцінюються у потенційного співробітника. Проте якщо ви хочете знайти роботу, то маєте знати, що цим переліком критерії HR-менеджерів не вичерпуються.

Експерти grc.ua дослідили, на що ще звертають увагу роботодавці при пошуку нового співробітника.

Головне, щоб людина була хороша

Почнемо з того, що найчастіше HR-менеджер або рекрутер оцінює не тільки і не стільки ваші професійні знання, скільки перевіряє, чи впишетеся ви в структуру компанії та колектив. Тому логічно, що після того, коли потенційний роботодавець перевірить, чи підходите ви за основними критеріями (досвід і професійні навички), він буде оцінювати інші аспекти, які прямо чи опосередковано впливатимуть на якість та ефективність вашої роботи.

Так, ТОП-5 найважливіших критеріїв для учасників опитування міжнародного кадрового порталу grc.ua виглядає наступним чином.

Особисті риси, навички і вміння

Майже 9 з 10 роботодавців (90%), які взяли участь в опитуванні, заявили про те, що, оцінюючи кандидата, вони звертають увагу на його особистість. На що саме? Залежить від вакансії та компанії. Наприклад, у вакансіях часто фігурують комунікабельність, відповідальність, мобільність, стресостійкість, уважність тощо.

Додаткова освіта (курси, тренінги)

Навчання протягом усього життя (lifelong learning) – must have для всіх фахівців, які хочуть бути популярними на ринку праці. І дослідження grc.ua це підтверджує. Адже абсолютна більшість роботодавців (57%) звертає увагу на проходження кандидатом додаткових курсів і тренінгів. Цікаво, ще цей критерій навіть дещо важливіший, ніж наявність вищої освіти.

Вища освіта

Зараз часто можна почути думку, що вища освіта – радше бажаний, але не обов’язковий пункт у резюме. Наприклад, деякий час тому почали говорити про появу «нових комірців». Зокрема, про них розповідала голова IBM Джинні Рометті під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі у 2019 році. За її словами, «нові комірці» – цінні кадри з технологічного сектору. Для працевлаштування їм не потрібна формальна освіта, а от онлайн-курси та спеціальні навчальні програми для співробітників представниками цієї категорії дуже цінуються. Серед «нових комірців»: фахівці з хмарних обчислень, менеджери баз даних, кібербезпеки, дизайнери інтерфейсів та інші IT-фахівці.

Хоча, згідно з опитуванням grc, трохи більше, ніж половина всіх респондентів (52%) звертають увагу на наявність вищої освіти. А, наприклад, деякі роботодавці з IT-галузі говорять про те, що IT-школи чи курсів достатньо для того, щоб «увійти в IT», ставши, наприклад, «кодером». Проте стати саме інженером з таким бекграундом буде важко. Оскільки для успішної роботи у цій спеціалізації володіння методологією проведення досліджень, певний спосіб мислення, які формуються та набуваються під час здобуття профільної вищої освіти, є критично важливими.

Досвід роботи в інших спеціальностях
(не в тій, на яку кандидат претендує зараз)

Для тих, хто замислюється про перекваліфікацію та зміну професії, буде цікаво, що 47% опитаних звертають увагу не тільки на профільний досвід, але й на той, який не стосується напряму бажаної посади. Адже багато роботодавців розуміють, що профільний ринок завжди обмежений і кінцевий, тому є ймовірність не знайти ідеального кандидата за всіма запитами. Однак, залучивши спеціаліста з інших галузей та довчивши його всередині компанії, можна отримати висококласного професіонала та ідеального співробітника.

Вік кандидата

Останній критерій з ТОП-5 при оцінці кандидатів – вік. Хоча багато компаній зараз прагнуть до побудови age diversity всередині колективу (тобто до розмаїття й рівноправності всіх вікових груп), лишаються й ті, хто більше схиляється до однорідних колективів. Часто в цьому разі роботодавці керуються думкою, що таким співробітникам буде легше знайти спільну мову і, як наслідок, налагодити ефективну роботу.

А ще…

Окрім вищеназваних критеріїв, роботодавці оцінюють, чи знає кандидат іноземні мови (38%), його рекомендації з попередніх місць роботи (37%), особисту інформацію пошукача про себе, його хобі (36%). Ще чверть респондентів з великою ймовірністю перевірить сторінки пошукача у соціальних мережах. А от волонтерський досвід, який дуже популярний на Заході, оцінять лише 1% роботодавців з усіх опитаних.

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

Нафта на роздоріжжі: на що вказують тенденції ринку «чорного золота»

На перепелиній фермі розмовляють пошепки: від шуму пташки перестануть нести яйця...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers