rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Українські католики США допомагають потерпілим від повеней в Україні: зібрано 136 875 доларів, збір триває

Місто Шенандоа, що в Пенсильванському вугільному регіоні, розташоване на віддалі 4550 миль пташиного лету від міста Львів, що у західній Україні, а Філадельфія – на відстані 4750 миль від Києва, столиці України. Однак, попри час і відстань, ці міста тісно пов’язані між собою, і початок цьому зв’язку був покладений наприкінці другої половини дев’ятнадцятого століття.

Коли наприкінці 1880-х років емігранти з західної Європи стали прибувати до Сполучених Штатів, велика їх кількість осідала в північно-східному вугільному регіоні Пенсильванії. У містечку Shenandoah, Schuylkill County, нові поселенці в Америці заснували в 1884 році першу східно-католицьку церкву в Сполучених Штатах. Від цієї першої парафії почався швидкий розвиток нашої Церкви, прибувало дедалі більше і більше емігрантів, і, врешті, в 1907 році з’явився перший єпископ Сотер Ортинський, а Філадельфія стала осідком для зростаючої Церкви. Сьогодні до цієї Митрополичої Церкви входять Архієпархія та три єпархії. Українська Католицька Митрополія США простягається «від моря до моря».

З того часу, продовж останніх 140 років, Церква стала домом для наступних хвиль нових емігрантів. Особливий зв’язок і турбота про вітчизну залишилися у спадок американцям українського походження, які живуть у Сполучених Штатах.

Title 

Коли 22-24 червня в Україні сталися трагічні події, пов’язані з повенями, українська католицька Митрополича Архієпархія Філадельфії швидко відгукнулася допомогою постраждалим братам і сестрам.

Повені в західній Україні, в підніжжях Карпат, спричинили руйнування та смертельні затоплення в районах Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської та Тернопільської областей. Постраждало понад 300 сіл та містечок, 10 тисяч людей були відрізані від газопостачання. Щонайменше три особи загинули в Івано-Франківській області.

Україна, яка потерпає від війни з Росією на сході, бореться з пандемією коронавірусу, постала перед терміновою потребою в допомозі харчами, водою, прихистком для тисяч людей, що опинилися без даху над головою.

Єпископ-помічник Філадельфійської Архієпархії Андрій Рабій, з благословення Митрополита Бориса Ґудзяка, став координатором збору пожертв для постраждалих, щоб забезпечити їхні нагальні людські потреби.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що повені в західній Україні повністю знищили 22 000 домогосподарств і зруйнували 5 тисяч будинків. «Я хочу наголосити на цих цифрах – я хочу, щоб ви замислилися про це: 22 тисячі господарств, овочевих городів, садів у чотирьох областях – знищено», - сказав він у телевізійному інтерв’ю.

Близько 5 тисяч водойм, що забезпечували людей питною водою, було затоплено. Через неможливість дістатися до багатьох районів та населених пунктів, працівники державних рятівних служб скидають потерпілим питну воду та речі першої необхідності з гвинтокрилів.

Понад 450 миль доріг та 360 мостів було пошкоджено, що дуже затруднює рятувальні роботи. Греблі, мости, дамби та дороги змиті в Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. У багатьох районах газогони і лінії електропередач пошкоджено чи знищено повністю.

У посланні до духовенства, монашества та вірних Філадельфійської Архієпархії від 26-го червня 2020 року Митрополит Борис та Єпископ Андрій написали: «Зараз час, коли наші брати і сестри в Україні потребують нашої допомоги. Патріарх Святослав видав лист-звернення, в якому зазначає, що кожне нещастя «є нагодою до вияву християнської солідарності та соціального служіння, щоб якомога швидше допомогти постраждалим».

Title 

Вражаючий відгук на заклик про допомогу уже зібрав 131 875 доларів не лише від вірних Філадельфійської Митрополії. З цієї суми 46 875 доларів було перераховано через Facebook-сторінку Архієпархії з 27 штатів США, 4 провінцій Канади і 13 країн світу, а 53 824 долари – від приватних осіб та організацій. Парафії Філадельфійської Архієпархії зібрали 36 176 доларів під час окремої збірки на початку липня.

Владика Андрій, дякуючи за щедрий відгук, сказав: «Понад 140 років еміграційні хвилі українців прибувають до Сполучених Штатів. Але, незалежно від того, коли вони прибули, пам’ять про їхнє коріння, культуру, родину і про те, ким вони є, зберігається. Вони завжди підтримують своїх рідних, особливо в час потреби... Ми уже переслали 120 тисяч доларів до Івано-Франківської Архієпархії, Чернівецької і Коломийської єпархій...

Перший транш по 25 тисяч доларів кожній з єпархій призначався на найнеобхідніше: харчі, воду, будівельні матеріали... Другий транш, по 15 тисяч доларів, — на допомогу найбільш потребуючим: родинам з дітьми, пенсіонерами, інвалідами. Вони забезпечуються найнеобхіднішим: будівельними матеріалами, ліжками, матрацами, дайперами, підгузками, побутовою технікою...»

«Понад 1600 пачок з харчами, 400 предметів для чищення та особистої гігієни, кілька тон цементу, дощок, будівельних матеріалів, меблів та матраців, понад 125 наборів постільної білизни було роздано в цих трьох єпархіях. Поміч надається усім потребуючим, незалежно від віросповідання, хоч пріоритетними залишаються родини з інвалідами, зі старими людьми та малими дітьми»,- додав Владика Андрій Рабій.

Title 

Ще єпископ Андрій пояснив: «Наразі служби допомоги постраждалим від повені уже склали списки родин в потребі. Наприклад, в Івано-Франківській області «Карітас» має перелік 238 родин з гострою потребою. Вони відібрали 50 родин у критичній ситуації і для їх цілей буде розподілено тих 15 тисяч, які ми переслали другим траншем, щоб вони могли поремонтувати свої будинки до настання зими. Подібні потреби існують і в інших двох єпархіях. Тому, чим більше грошей ми зможемо переслати, тим більшій кількості сімей ми можемо допомогти. Від уряду ці люди отримують дуже мало, або нічого. Люди справді вдячні за допомогу, яку вони дістають від «Карітасу», і наш внесок пришвидшує отримання цієї допомоги».

Владика Андрій порівняв намагання допомогти постраждалим з чудом помноження риби та хлібів. «З Євангелія ми знаємо історію як Ісус помножив рибу та хліби. Він узяв п’ять хлібин і дві рибини, благословив їх, помножив цей малий даток, і цим нагодував 5000 народу. Так і з нами. Що ми пожертвуємо, наш Господь благословить і помножить, щоб забезпечити потреби тих, хто постраждав від руйнувань цього страшного паводку. Ваша щедра допомога змінить життя наших братів і сестер в потребі. Дякую всім і кожному, хто доклався до цієї допомоги. Ми сердечно вдячні вам за вашу жертовність».

Пожертва, у будь-якій сумі, може бути вислана до:

Ukrainian Catholic Archeparchy of Philadelphia

810 North Franklin Street

Philadelphia, PA. 19123-2005

Ви також можете отримувати поновлену інформацію та робити пожертви через сторінку Філадельфійської Архієпархії у Facebook: https://www.facebook.com/donate/331783401165290/

Пресслужба Ukrainian Catholic Archeparchy of Philadelphia

 

Архієпископ УПЦ США Даниїл з благодійним візитом відвідав Івано-Франківську Єпархію ПЦУ

Андрей Шептицький: християнські розв’язки одвічних проблем

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers