rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Виплата іпотеки

Ми вже розглянули різні способи погашення іпотеки (статті №2 та №3) шляхом здійснення додаткових платежів (дострокове погашення).

Однак іпотеку не обов’язково погашати лише через 30 років. Іпотека – важлива частина бюджету, і термін її погашення повинен визначатися бюджетом, незалежно від того, який іпотечний кредит ви обрали під час придбання будинку. Однак існують так звані «короткострокові» іпотечні кредити, які повинні бути погашені через 15 або 10 років.

Їх не варто плутати із 3-, 5-, 7- та 10-річними іпотечними кредитами з плаваючою ставкою та позикою, при якій останні платежі суттєво перевищують попередні. Насправді всі вони є однією і тією ж 30-річною іпотекою, але розділені на кілька періодів із різними відсотковими ставками.

10- та 15-річні іпотечні кредити з’явилися на ринку, аби задовольнити попит, котрий надходив здебільшого від тих клієнтів, що вирішили, яким буде їхній пенсійний вік. Більшість із них – люди віком від 40 років. Будь-який пенсіонер, безумовно, більш ніж радий можливості зменшити щомісячну оплату за своє житло й позбутись іпотечного платежу. Майте на увазі, що вам все одно доведеться сплачувати податок на нерухомість, щомісячний внесок на користь ОСББ та страхування житла.

 Title
 Фото: Pixabay

Крім соціального аспекту виходу на пенсію, існує також інвестиційний. Загальновідомо, що, виплачуючи іпотечний кредит, ми вкладаємо кошти під відсоткову ставку нашої іпотеки. Себто, якщо ми виплачуємо іпотеку під 4%, кошти, які ми вкладаємо в іпотечний платіж, приносять нам ті самі 4%. Таким чином стає зрозуміло, що якщо у вашому бюджеті є фінансовий інструмент, який може приносити вам дохід понад 4%, саме туди ви повинні інвестувати. І навпаки: якщо у вас немає можливості заробити більше, ніж 4%, є сенс інвестувати у виплату іпотеки. Це – лише основний приклад, але він дає вам уявлення про те, на що необхідно звернути увагу при плануванні дострокової виплати іпотеки.

Для тих, хто має власний бізнес, відсоток від інвестицій у нього, швидше за все, вищий, ніж відсоток за іпотекою. Для них пришвидшувати виплату іпотеки – економічно недоцільно. Будь ласка, майте на увазі, що, крім економічних, для прийняття таких рішень можуть бути й інші, не менш важливі причини. Для тих же із нас, хто не має власного бізнесу, але отримує зарплату, варто порівнювати рентабельність іпотечних інвестицій із прибутком від пенсійних фондів. Наприклад, якщо пенсійні фонди приносять дохід понад 4% (з попереднього прикладу), є сенс у них інвестувати. У випадку, якщо ж дохід – нижчий за 4%, найкраще рішення – вкладення коштів у виплату іпотеки. Для цієї категорії власників будинків найдоцільніша іпотека на 15 та 10 років.

Отже, підсумуємо. Виплата за іпотекою, як правило, – найбільша у сімейному бюджеті, тому вимагає вашої уваги та регулярного контролю. Ми розглянули низку прикладів, щоб побачити прихований іпотечний потенціал, до прикладу, дострокове погашення іпотеки та мінімізацію платежів. Відтак, найрозумніше, що можна було б зробити, – почати використовувати ці можливості. Моя порада: проаналізуйте свій іпотечний кредит вже СЬОГОДНІ, щоб без зволікань визначити шляхи оптимізації виплати іпотечного кредиту. Завжди радий поділитися своїми знаннями та досвідом. Мої консультації щодо оптимізації іпотеки або вибору правильного типу іпотечного кредиту для інвестицій у нерухомість – безкоштовні.

Ви також можете прослухати мої програми на радіо UkieDrive, 1240 AM у понеділок, вівторок і четвер.

 

Телефонуйте мені

за додатковою

інформацією:

847-520-7030

e-mail: [email protected]

www.drfgroup.net

З повагою – Йосип Розенберг

Як сплатити 30-річну іпотеку за 6 років (інформація для роздумів)

Іпотека: платити чи не платити – от у чім питання...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers