rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Сотні тисяч моряків заблоковано у різних точках світу у зв’язку з пандемію. З відчаю деякі з них йдуть на смерть

«Через складні приписи моряки місяцями залишаються замкненими на кораблях. Їхні крики про допомогу у відкритому морі залишаються не почутими», – пише швейцарське видання «Neue Zürcher Zeitung».

«Коли 26 грудня минулого року Мітеш Балод був зарахований в екіпаж корабля у Дубаї, він залишив в Індії свою дружину, батька та новонародженого сина, – розповідає журналістка Катрін Бюхенбахер. – За цей час вибухнула пандемія коронавірусу, його батько захворів на діабет, а син незабаром відзначатиме свій перший день народження».

«Однак для Балода світ зупинився. Спочатку він підписав договір на два місяці, пише судновий механік через Whatsapp. (...) Судно Балода застрягло на судноремонтному заводі у Дубаї. Тепер він протягом семи місяців працює сім днів на тиждень, лише інтернет дає йому сили. «Ми – теж люди. У нас є право повернутися додому до наших рідних, – пише Балод. – Нікого не хвилює, як сильно ми страждаємо».

«Невизначене майбутнє «гризе» душу близько двох мільйонів моряків у всьому світі. На початку травня протягом двох тижнів чотири моряки покінчили життя самогубством. Одна жінка зістрибнула у море з круїзного лайнера Regal Princess у Роттердамі, після того коли дізналася, що її зворотний виліт скасували. У червні ООН повідомляла про «гуманітарну кризу» серед моряків – деякі з них безперервно перебувають у морі понад 15 місяців. Причина: строгі, залежно від конкретних країн, приписи, пов’язані з Covid-19, які ускладнюють або роблять неможливою зміну екіпажу», – пояснює видання.

За словами іншого моряка, Ананда з Індії, танкер якого застряг біля узбережжя Венесуели, майже у всіх членів екіпажу вже закінчився термін роботи на судні відповідно до договорів. Їхня компанія не реагує на питання про те, коли вони зможуть повернутися додому. Зарплата виплачується із запізненням у декілька тижнів, і то – тільки після погроз екіпажу звернутися у наглядові організації.

«Моряк звернувся зі своїми проблемами на гарячу лінію міжнародної благодійної організації допомоги морякам International Seafarers’ Welfare and Assistance Network (Iswan). (...) Чираг Бахрі відповідає у відділенні Iswan у Делі за Індію та Південно-Східну Азію. Раніше Бахрі працював судновим механіком до того моменту, коли у 2010 році його викрали сомалійські пірати й протягом восьми місяців тримали у полоні, він зазнав насильства та тортур. «Тільки любов до наших сімей змушувала нас жити», – сказав він у телефонній розмові».

«Коли він повернувся, то став іншою людиною», – розповідає Бахрі. Він захотів надавати підтримку морякам, які опинилися в біді, і заснував благодійну організацію. За його словами, за останні місяці різко зросла кількість звернень моряків до Iswan. З початку пандемії на «гарячу лінію» стало надходити утричі більше дзвінків, ніж зазвичай, понад 1000 на місяць. Iswan надає емоційну підтримку, фінансову допомогу та консультації. За оцінкою організації, зараз свої кораблі не можуть покинути 300 тис. моряків. Стільки ж чекають вдома наступного відправлення у море, залишаючись без роботи».

«Багато країн побоюються, що порти – це вхідні ворота для коронавірусу. Бахрі розповів про випадок, коли на борту судна помер один із членів екіпажу. Жодна країна не хотіла забирати померлого, побоюючись, що він може бути заражений Covid. «Померлий був доставлений на батьківщину лише через 20 днів», – розповідає Бахрі, який займався цією ситуацією».

Балод не розуміє строгості обмежень. «Вірус все одно вже всюди», – говорить він. Інженери, матроси, суднові кухарі роблять можливою глобалізацію. Вантажні судна перевозять понад 80% товарів світової торгівлі. Без моряків світ, за його словами, перестане функціонувати. Однак їхню роботу рідко оцінюють достойно».

«Можливо, незабаром заблоковані моряки зможуть зітхнути з полегшенням. Бахрі з Iswan каже, що деякі країни вже переосмислили ситуацію. Індія з середини липня дозволила зміну екіпажу і для іноземців. Онлайн-трекер компанії Inchcape Shipping Services перераховує 17 країн, де вантажні судна можуть здійснювати зміну екіпажу (станом на 29 липня). На Філіппінах, звідки родом більшість моряків, і у понад сотні інших країн повна зміна екіпажу, як і раніше, неможлива», – пише NZZ.

Автор: Катрін Бюхенбахер

Джерело: «Neue Zürcher Zeitung» (https://www.nzz.ch/international/hunderttausende-von-schiffsleuten-stecken-wegen-coronavirus-fest-ld.1568493?reduced=true )

Хепберн: «Сплюндрування пам’ятника – це знущання з канадців, які стали жертвами комунізму»

Війна в Гімалаях – на Даху світу: причини ескалації конфлікту між Індією та КНР

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers