rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Собор Єпископів УПЦ СШA: «Спадщина Собору святої Софії – спадщина всіх християн»

«Ми тут уже сімнадцять століть, і ми тут завжди будемо», – сказав Його Всесвятість Варфоломій І, Вселенський Патріарх Константинопольський та Нового Риму, щодо теми про перетворення Храму Св. Софії (Премудрості Божої) на мечеть – що, знову ж таки, може бути тиском Турецького Уряду примусити християн, які ще залишилися в країні, остаточно покинути і відмовитися від своїх історичних прав та привілеїв.

Відео- та аудіотрансляція першого мусульманського богослужіння з Храму Святої Софії, незважаючи на те, що її очікували, стала шоком для фізичного, психологічного, емоційного та насамперед духовного єства вірних у всьому світі, зокрема, для 300 мільйонів Православних Християн. У цьому безглуздому рішенні, розробленому безпосередньо заради політичного самозбереження чинного Турецького Уряду, історія не тільки Християнства, але й міжнародних відносин нації принижується до рівня, який майже не є можливо збагнути.

Прямо на іншій стороні чудового громадського парку від Святої Софії розташована Блакитна Мечеть – ще одна величезна споруда, яка була побудована як спроба відтворити красу та велич Святої Софії, щоб довести, що здібні мусульманські архітектори та будівничі володіли рівним талантом. Проте зусилля не були успішними, і завершений проект далеко не дорівнює Великому Храму Святої Премудрості. Відсутнім елементом у плані та процесі будівництва була саме Свята Премудрість Божа у Святій Тройці, яка надихала серця, розум та душі будівничих Святої Софії. У власності Турецької нації є понад 3500 діючих мечетей, що ставить питання про те, для чого було необхідним повернути Святу Софію до статусу активної мечеті.

Ми закликаємо усіх важливих духовних, політичних та світських лідерів країн цілого світу вголос висловити свою думку стосовно цього ганебного вчинку та вимагати від Турецького керівництва відміни цього рішення. Більше того, ми вимагаємо, щоб Собор Святої Премудрості – пам’ятку ЮНЕСКО – було безстроково/назавжди повернуто його законним опікунам – Священному Вселенському Патріархату Константинополя та Новому Риму, як центр його управління та служіння і належний духовний осередок Його Всесвятості, Патріарха Варфоломія І та його наступників, та усім Православним Християнам світу.

Нехай Господь Бог у Святій Тройці через Святу Премудрість – самого Ісуса Христа – відкриє розум та серця лідерам Турецького Уряду для розуміння нікчемності їхніх погано обдуманих політичних рішень та наверне їх до позитивного перегляду та дій, які сприятимуть мирному співіснуванню людства. Незалежно від їхнього рішення у цьому питанні, непохитна віра Його Всесвятості, вище висловлена, є справжньою, правдивою і залишатиметься такою вічно.

З молитвами,

+Антоній, Митрополит УПЦ США

+Даниїл, Архієпископ УПЦ США

Пресслужба Ukrainian Orthodox Church of the USA (https://uocofusa.org/news_200724_2)

Там, де починається світ, або Як на високій горі зцілюють душі

Архієпископ УПЦ США Даниїл з благодійним візитом відвідав Івано-Франківську Єпархію ПЦУ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers