rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Covid-19 може робити чоловіків безплідними?

Рецептор АСЕ2, з яким вірус зв’язується, щоб проникнути в організм людини, ідентифікують не лише у легенях, а й у яєчках. Тож останні можуть бути мішенями для вірусу.

Інформація, опублікована у South China Morning Post (найстарішій англомовній газеті Гонконгу) наробила у світі чималого переполоху: Covid-19 може завдавати потенційної шкоди чоловічому репродуктивному здоров’ю! Автори посилаються на наукову статтю експертів з Центру репродуктивної медицини лікарні «Тунцзи» в Ухані, столиці китайської провінції Хубей. Коронавірус, мовляв, може порушувати імунний гомеостаз у чоловічих статевих залозах, спричиняючи орхіт — запалення яєчок. Сперматозоїди, відповідно, виробляються у менших кількостях, тож у чоловіка, який перехворів на «ковід», у майбутньому можуть виникнути серйозні проблеми із зачаттям.

Чи справді SARS-CoV-2 негативно впливає на фертильність — не лише чоловіків, а й жінок? Про це ми запитали д. м. н., лікаря-уролога-андролога, доцента Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, автора наукового огляду на тему «Пандемія 2019-nCov: вплив на репродуктивне здоров’я людини», опублікованого у Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences — Юліана Мицика.

— Почнемо з найбільш вразливої категорії хворих — вагітних жінок. Як Covid-19 впливає на перебіг вагітності?

— Досвід спостереження за вагітними жінками, інфікованими Covid-19, є обмеженим, а кількість хворих, які включені в існуючі дослідження, є невеликою. Але можемо провести аналогії з попередніми спалахами коронавірусу — важкого гострого респіраторного синдрому у 2002−2003 рр. (SARS) і респіраторного синдрому на Близькому Сході (MERS), перше повідомлення про який з’явилося у 2012 році.

Коронавіруси негативно впливають на перебіг вагітності в інфікованих жінок. Такі пацієнтки частіше помирають. У них частіше виникають такі ускладнення, як гострий респіраторний дистрес-синдром (некардіальний набряк легень і синдром дифузного запалення легень. — Авт.), синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання, ниркова недостатність, вторинна бактеріальна пневмонія і сепсис, а також частіше (порівняно з жінками, які не є інфікованими) трапляються викидні та недоношеності, відбуваються затримки росту плоду. Деякі вагітні (зокрема, повідомлялося про пацієнтку на 30-му тижні вагітності) потребують штучної вентиляції легень і кесаревого розтину. Загалом у вагітних потреба у ШВЛ виникає утричі частіше, порівняно з невагітними жінками.

— Чи має значення, в якому триместрі інфікувалася жінка?

— Згідно з існуючими світовими даними, серед випадків інфікування Covid-19 впродовж першого триместру вагітності (з 1-го по 12-ий тиждень. — Авт.), суттєва кількість закінчилася мимовільним абортом (викиднем). Недоношеність спостерігалася у чотирьох жінок зі SARS із п’яти після 24 тижнів вагітності. Якщо зараження відбулося у ІІІ триместрі (починаючи з 29-го тижня вагітності. — Авт.), спостерігалися випадки ураження плода і передчасних пологів.

— SARS-CoV-2 проникає через плаценту?

— Існує припущення, що вірус може передаватися від матері до дитини внутрішньоутробно (тобто до пологів), але це питання ще потрібно вивчати. На думку більшості експертів, набагато більше ризикують інфікуватися від матері саме новонароджені.

— Який вплив виявляє вірус на репродуктивне здоров’я обох статей?

— На сьогодні не існує досліджень, які б переконливо продемонстрували вплив Covid-19 на фертильний потенціал жінок і чоловіків. В одній із опублікованих у березні 2020 резонансних наукових робіт вперше було висловлено думку, що інфікування Sars-CoV-2 впливає на функцію статевих залоз у чоловіків, оскільки в осіб, які інфікувалися та одужали, спостерігалися більш виражені зміни у гормональному статусі, ніж у людей, які ніколи не хворіли на Covid-19. Проте ця робота, через численні недопрацювання у дизайні дослідження і слабку доказову базу, викликала бурхливу критику у наукових колах. Окрему роль вчені відводять рецептору АСЕ2, з яким вірус зв’язується, щоб проникнути в організм людини. Цей рецептор ідентифікують як у легенях, так і в яєчках, завдяки чому останні теоретично можуть бути мішенями для вірусу. Однак, враховуючи невелику кількість досліджень, поки що зарано стверджувати, що інфікування Covid-19 негативно впливає на репродуктивну функцію чоловіків.

— На якому етапі зможемо побачити віддалені наслідки перенесеного «ковіду»?

— Відповісти на це питання зможемо, коли науковці глибше вивчать механізми впливу вірусу на здоров’я, зокрема і репродуктивне. Однак можна з великою вірогідністю припустити, що пандемія коронавірусної хвороби вже сьогодні завдає значної загрози репродуктивному здоров’ю вагітних жінок, що пов’язано зі серйозними ускладненнями внаслідок інфікування. Вагітність є фактором ризику важчого перебігу захворювання і смерті — так само, як і при спалахах грипу.

Фото з приватного архіву
Юліана Мицика

Автор: Наталія Гелий

Джерело: «Високий Замок», (https://wz.lviv.ua/interview/416656-covid-19-mozhe-robyty-cholovikiv-bezplidnymy)

Про важливість тіла людини

Там, де починається світ, або Як на високій горі зцілюють душі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers