rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ Звіт ЗУАДКу: Про стихійне лихо — повінь на Західній Україні

Одержуючи перші новини про повені в західній Україні, ЗУАДК негайно звернувся до Посольства в цій справі, а також вислав свого представника у Львові з’ясувати обсяг завданої шкоди та потреби. Пам’ятаймо, що дороги, мости – це урядові справи. ЗУАДК допомагає поодиноким постраждалим особам.

Звіт представника ЗУАДК-у у Львові д-ра Андрія Диди про відвідування окремих населених пунктів Івано-Франківської області, що постраждали від паводка в кінці червня 2020 року:

«З засобів масової інформації мені було відомо, що стихійне лихо (паводок) завдав найбільшої шкоди у Галицькому, Рожнятівському, Надвірнянському районах. Щодо характеру шкоди, то засоби масової інформації звертали увагу на розмив автомобільних доріг, обвал мостів, прорив гідротехнічних споруд (дамби, ґабіони, брустори, тощо…). Щодо пошкоджень майна населення, то ЗМІ приділяли цьому порівняно мало уваги.

1 липня я мав коротку зустріч з головою Галицької Державної адміністрації Канюкою Сергієм, який з вдячністю відгукнувся на ініціативу ЗУАДК-у щодо допомоги потерпілим від паводкa. Він порадив мені зустрітися з окремими головами об’єднаних територіяльних громад (далі за текстом буде «голови ОТГ»), населені пункти яких найбільше постраждали:

Title 
 Село Спас, Рожнятівський р-н.
Фото власника будинку О. Я.

Демешківська ОТГ, Галицького району, голова Цибух Зіновій. Зустріч проходила у с. Поплавники (це село входить у відання Демешківської ОТГ). На момент нашої зустрічі у Поплавниках працювали пожежні машини, які відкачували воду з криниць і пивниць. Пан З. Цибух з зацікавленістю вислухав умови нашої співпраці, обіцяв найближчими днями подумати над кандидатами на запропоновану допомогу і до кінця тижня вислати у Київ відомість. Також мені сказав, що кандидатів на І категорію допомоги у нього немає. Вода затопила багато городів, окремі прибудинкові споруди (стайні, стодоли, літні кухні), пивниці… але «біди немає». На момент моєї присутності, вода зійшла, люди уже повиносили «намул». На затоплених площах пропала картопля, а решту городини будуть ще раз садити – може до зими виросте. Щодо «закруток» (заготовані у банках огірки, помідори), то вони збереглися. У пивницях пропала минулорічні картопля, морква, буряки, які використовувалися на даний час як корм для свійських тварин.

Дубівецька ОТГ, Галицького району, голова Людера Світлана. Характер завданої шкоди людям є подібний. Вода підмила кілька прибудинкових старих споруд, частково, а деколи повністю були залиті городи, на момент мого перебування залишилися кілька вулиць, які були залиті водою. Щодо допомоги від ЗУАДК-у, то вона подякувала, але ще буде радитися з сільськими депутатами чи продовжувати нашу співпрацю.

Маріямпільська Сільська Рада, Галицького району, голова Шевчук Роман. Тут паводок завдав людям більшої шкоди. Кілька будівель (стара забудова, в яких стіни є глиняні) було поруйновано. Необхідно відзначити, що люди, які потерпіли, побудували уже поблизу більш капітальні (цегляні чи дерев’яні) помешкання. Вода сягала підвіконня. Звичайно, пошкоджено було штукатурку стін, частково підлогу, у деяких родинах вийшли з ладу холодильники, замокли меблі. 15 родин одержують Вашу допомогу.

Блюдниківська ОТГ, Галицького району, голова Кузів Іван – просив передати усім жертводавцям подяку, але з огляду на те, що на території Блюднівської ОТГ люди постраждали мало, голова точніше перевірить.

Петриківська сільська Рада Тлумацького району, виконуюча обов’язки голови Клим Марія. Не так паводок, як рясні дощі змили городину, підтопило частково підвали, у село оперативно були доставлені продукти, питна вода, помогли «Карітас», Червоний Хрест, релігійні організації. Дякувала за пропозицію ЗУАДК-у, точніше перевірить.

Долинська ОТГ, Долинського району, голова Гаразд Володимир. Оскільки, В.Гаразд є одночасно посадником м. Долина, нашою співпрацею буде займатися його заступник Гаргат Сергій. Від паводку постраждали частина м. Долина (Стара Долина) і навколишні села, розташовані в низинній частині. Характер пошкодження – затоплення житлових приміщень (будинків). Ці затоплення були спровоковані малими, а інколи уже пересохлими потічками, у яких у минулі паводки вода піднімалася на кілька сантиметрів. У червневий паводок у цих, на перший погляд пересохлих руслах, вода піднялася на декілька метрів, на що люди були не готові, а затоплення у деяких хатах було до даху».

Title 
 На фото – підняття рівня води в
р. Бистриця-Надвірнянська зруйнувало житловий
будинок. Село Пасічна. Фото мешканки О. В

Подаємо додаткову інформацію, котра надійшла після звіту представника:

В с. Перегінське, Рожнятівського р-ну, порвало дамбу, мости і дороги пошкоджені. Люди частково городину втратили, дальші інформації будуть подані.

В Калуському районі, с. Миколичин, ріка Прут підвищилася, кусок гори перекрило і утворилася дамба. Була загроза, що ця природна дамба зірветься, і тому Спеціяльна Служба Надзвичайних Ситуацій відселила кілька родин. Ця загроза минула. Є кілька затоплених хат та прибудинкових споруд. Зійшов ґрунт.

В Тернопільській області працюємо з головою управління міжнародного співробітництва Тернопільської обласної державної адміністрації, Оксаною Качурівською, котра готує списки найбільш потерпілих.

Чернівецька і Закарпатська області – з нами контактують Голови ОТГ та сільські ради на підставі нашого звернення до Посольства, очікуємо від них списки найбільш потерпілих і звіти добровольців.

Одержаний лист з 8 липня 2020 року від голови Чернівецької обласної державної адміністрації (ОДА) Сергія Осадчука. З його листа:

«Чернівецька область є однією із областей України, які найбільше постраждали у період з 12 травня по 24 червня внаслідок зливових дощів та паводка. Станом на 06.07.2020 р., повінь завдала шкоди 51 населеному пункту у 7 районах області та м. Чернівці. Зокрема, підтоплено 1,075 будинків, затоплено 819 підвалів, 3,642 присадибні ділянки, 3,041.3 га сільськогосподарських угідь, частково пошкоджено 13 ділянок автошляхів, загально протяжністю 47.78 км, 18 мостів, 3.5 км берегоукріплень. Із зони підтоплення відселено 136 осіб, з них – 42 дитини. Врятовано з підтоплених житлових будинків 69 осіб, з них – 17 дітей. Згідно з відомостями, поданими районними державними адміністраціями, укладено список осіб, які найбільше постраждали від повені в Чернівецькій області (додано)».

Директор Третього територіяльного департаменту І. В. Прокопчук додає: «По мірі надходження відповідей інших ОДА додатково інформуватимемо».

Окрім прохань в допомозі постраждалим родинам з повені, Івано-Франківська ОДА звернулися до ЗУАДК-у за деззасобами для дезінфекції води, засобами гігієни та харчами, а Закарпатський обласний Департамент соціяльного захисту населення за продуктами харчування та одягом і взуттям для потерпілих в Міжгірському районі та цементом, твердопаливними котлами та холодильниками для потреб в Рахівському районі. Львівська ОДА надала список потреб, котрі ЗУАДК уважає потрібним для них, але не гуманітарною допомогою, і є відповідальністю уряду.

Title 
 Фото з перевірки А. Диди
в Івано-Франківській області

На 15-го липня 2020, надійшло $42,545 для потерпілих повені. Списки подані головами Сільських рад, Об’єднаних Територіальних Громад або Обласним Державними Адміністраціями та підтверджені Актами обстеження і протоколу рішення сесії.

Наразі допомагатимемо в Чернівецькій області, в селах Банилів, Дихтинець, Розтоки, Білий Потік, Довгопілля, Ревне, Стрілецький, Дубове, Михальча (26 родинам) та в Івано-Франківській області, в селах Грабів, Лоп’янка, Маріямпіль, Грабівка, Завій (38 родинам).

Списки доходять, і будемо поновлювати інформацію. Списки потерпілих є поділені на три категорії. Перша, найбільш потерпіла, одержує фінансову допомогу в розмірі $500. Тут включені сім’ї, котрим затоплена вся прибудинкова територія та будинок, загинули свійські тварини і є багатодітна сім’я та інвалідство. Друга категорія – це середньопотерпілі господарства, котрим надається фінансова допомога в розмірі $250-$300, а третя категорія – це менш потерпілі господарства, які одержують фінансову допомогу в розмірі $100-$150.

Канцелярія ЗУАДК-у

Кредитівка «Самопоміч» допомагає громаді у час Коронавірусу

Mortgage: «...платити чи не платити, ось у чому питання...»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers