rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Пріцкер: «Мадіган повинен піти у відставку, якщо він причетний до корупційної схеми»
Title
 Майкл Мадіган. Фото – Wikipedia

Спікер Палати представників, демократ Майкл Мадіган «повинен піти у відставку», якщо звинувачення про його участь у корупційній схемі, пов’язаній із ComEd, є правдивими. Про це заявив губернатор штату Іллінойс Дж. Р. Пріцкер.

«Якщо ці звинувачення у протиправних діях – правдиві, немає сумніву, що він зрадив довіру громадськості, і тому повинен піти у відставку», – зауважив Пріцкер під час пресконференції.

Як стало нещодавно відомо, ComEd заплатить $200 млн у рамках угоди про врегулювання федерального кримінального розслідування корупційної схеми. Слідчі, зокрема, заявляють, що енергопостачальна компанія організувала створення робочих місць та виплати для співробітників обраної посадової особи. У розслідуванні йдеться про «державну посадову особу A», яка перебуває на посаді вже десятки років. Про це прокурори повідомили минулого тижня.

В угоді згадується про те, що обраний чиновник – «спікер Палати представників Іллінойсу та член Палати представників, який перебуває (на цій посаді – ред.) найдовше». Відтак може йтися лише про спікера Палати представників Іллінойсу Майкла Мадігана.

Прессекретар Мадігана заперечує причетність високопосадовця до будь-яких правопорушень. За його словами, Мадіган отримав судову повістку й співпрацюватиме у рамках розслідування.

ComEd «організував робочі місця, субдоговори з постачальниками та виплати, пов’язані з цими робочими місцями та субдоговорами, для різних партнерів виборного чиновника високого рівня у штаті Іллінойс, щоб впливати та винагороджувати зусилля посадовця, який допомагав ComEd, схвалюючи законопроекти, що стосуються ComEd та її бізнесу», – заявив John Lausch з офісу прокурора США у Північному окрузі Іллінойсу.

«Сьогодні я прочитав кілька статей і дуже хвилююсь. Відверто кажучи, я розлючений», – сказав Пріцкер. «Спікерові доведеться відповісти за багато речей: перед владою, слідчими та, головне, мешканцями Іллінойсу».

Згідно із судовим позовом, найбільша енергопостачальна компанія Іллінойсу «зрозуміла, що, як спікер Палати представників, державна посадова особа A могла здійснювати контроль за тим, які законопроекти були подані на голосування у Палаті представників, і мала суттєвий вплив та контроль над колегами-депутатами у тому, що стосується (прийняття – ред.) законопроектів, зокрема тих, які стосувалися ComEd».

За даними прокурорів, компанія ComEd визнала, що докладала зусиль, аби «вплинути й винагороджувати» державну посадову особу А, починаючи приблизно з 2011 року і до 2019 року включно.

«Компанія визнала, що організовувала робочі місця та субпідрядні договори для політичних союзників і працівників державної посадової особи А, навіть у тих випадках, коли ці люди працювали мало або коли не було роботи, на яку їх могла б найняти ComEd», – йдеться у заяві прокуратури США.

«Окрім (організації – ред.) робочих місць і договорів, ComEd також визнала, що доклала зусиль, аби впливати й винагороджувати державну посадову особу A, зокрема, призначивши особу в Раду директорів ComEd на вимогу державної посадової особи A; наймаючи певну юридичну фірму на прохання державної посадової особи A; та приймаючи на програму стажування у компанію певну кількість студентів, які проживали у районі Чикаго, пов’язаному із державною посадовою особою А», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі також заявили, що Генеральна Асамблея «розглядає законопроекти та приймає законодавство, яке суттєво впливає на діяльність ComEd та її прибутковість, зокрема законодавство, яке впливає на регуляторний процес та яке використовують для визначення тарифів на електроенергію, відповідно до яких ComEd стягував (плату – ред.) зі споживачів».

У ComEd заявили слідчим, що «передбачувана вигода» від законопроекту, лояльного до комунального підприємства, перевищує $150 млн, йдеться у позовній заяві.

«Ми прагнемо підтримувати найвищі стандарти доброчесності та етичної поведінки. Раніше під час окремих випадків лобіювання та взаємодії з обраними посадовими особами у ComEd не дотримувалися цього підходу», – заявив Christopher M. Crane, генеральний директор компанії Exelon. «Коли ми довідалися про невідповідну поведінку, то оперативно здійснили розслідування. У результаті розслідування ми дійшли висновку, що невелика кількість співробітників ComEd вищої ланки та сторонніх підрядників організували це правопорушення. Вони більше не працюють на компанію. Просимо вибачення за поведінку в минулому, яка не відповідала нашим власним цінностям. Ми гарантуємо, що це не повториться».

Прокуратура США висунула проти ComEd обвинувачення у хабарництві за одним пунктом. Водночас прокуратура підписала угоду про відтермінування судового переслідування, відповідно до якої кримінальне переслідування відтерміновується на три роки. Після цього, якщо ComEd дотримується певних умов, прокуратура відмовиться від звинувачення. Йдеться, зокрема, про співпрацю у рамках розслідування, а також сплату штрафу в розмірі $200 млн.

ComEd не може стягувати пеню за рахунок доплати клієнтів або отримувати податкові пільги, запевнив Lausch. Угоду ще має схвалити суд.

У зв’язку з цією ситуацією Пріцкер наполягає на прийнятті етичного кодексу для представників органів влади штату.

«Я закликаю до рішучих дій, які стосуються реформи в сфері етики у штаті. Необхідний комплексний пакет», – заявив він. Губернатор також згадав пакет реформ, прийнятих у 2019 році.

«Початок тієї реформи в сфері етики був зосереджений на розкритті лобістів. Думаю, що це – надзвичайно важливо, але це – лише початок. Я закликаю до набагато жорсткіших заходів, наприклад, до підвищення прозорості під час розкриття інформації про лобістів, а також заборонити депутатам бути лобістами», – сказав Пріцкер. «Нам потрібно скасувати правила, що діють у США, (при звільненні з держструктур з подальшим працевлаштуванням в організації, які здійснюють постачання для цих держструктур – ред.), коли депутати можуть залишити свою посаду і просто підійти з іншої сторони, й відразу стати лобістом або консультантом під іншим прізвищем».

Лідер FOP просить Трампа надіслати у Чикаго федералів для боротьби зі злочинністю

Озброєне до зубів «чорне ополчення» промарширувало містом, вимагаючи репарацій від білих: «Ми тут – не для розмов»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers