rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Наталія Смолинець: «COVID-19 стає агресивнішим»
Title 
 Наталія Смолинець. Фото - Гал-інфо

У Львові лютує SARS-CoV-19, який спричиняє вірусне захворювання COVID-19. Якщо раніше перебіг його супроводжувався легкими симптомами звичайного ГРВІ, то зараз вірус став значно агресивнішим і практично у всіх випадках викликає тяжку форму пневмонії.

Про ситуацію у Львові, який став «червоною зоною» на карті України, «Гал-інфо» поспілкувалося із лікаркою-інфекціоністкою Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, членкинею головної управи Українського лікарського товариства у Львові Наталією Смолинець.

Наталія Василівна – інфекціоніст із 30-річним стажем роботи. З початку пандемії у Львові вона лікує пацієнтів хворих на COVID-19. За її словами, вірус змінився і став значно агресивнішим, ніж був на початку.

Вірус змінюється і мутує

«На початку усі хворі мали одну клініку, за загальним станом були легшими і швидше видужували. Зараз у нас доволі важкі пацієнти. Практично в усіх хворих є пневмонія. Раніше, як правило, спостерігався респіраторний синдром, головний біль, покашлювання. Натомість зараз ми спостерігаємо різні кишкові явища, багатьох хворих нудить, виражена слабкість, часто є кишкові розлади. Проблема у тому, що деякі хворі можуть потрапляти у стаціонари, які не є ковідними. Такі люди можуть бути джерелом зараження для медиків та інших пацієнтів», - сказала Наталія Смолинець.

Вона додала, що у пацієнтів із COVID-19 окрім кишкових проявів спостерігається важка інтоксикація, глибші ураження легень та інших органів.

«На сьогодні пневмонія є навіть у тих, хто не відчуває симптомів», - наголосила вона.

Наталія Смолинець додала, що критичний період для цього захворювання припадає на 7-10 день.

«Ми бачимо, що у хворих, які на початку здавалися легшими, на 7-10 день стан здоров’я різко погіршується, і вони отримують дихальну недостатність, повторний підйом температури, ще одну видиму хвилю вірусимії», - сказала лікарка.

Як зазначила Наталія Смолинець, у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні широко практикують проведення ультразвукової діагностики легенів. За її словами, це хороший метод відстежування динаміки перебігу захворювання у пацієнта.

«Наша лікарка ультразвукової діагностики Оксана Іванів робить пацієнтам УЗД легенів. Вона веде свої спостереження і бачить динаміку розвитку захворювання. Також вона проводить діагностику кишківника у тих, хто має кишкові розлади. УЗД показує потовщення кишкової стінки, чого раніше не спостерігалося.

Можливо вірус мутує, адже пандемія триває вже півроку. Віруси мають здатність пристосовуватися і міняти свою структуру, тому може бути й інша клінічна картина», - каже Наталія Смолинець.

COVID-19 маскується під інші захворювання

Вона додала, що за спостереженнями лікарів, ймовірно, вірус вражає і нервові клітини.

«Зрештою, в літературі описано, що рецептори, до яких прикріпляється вірус, знаходяться у гліальних клітинах мозку (клітинах нервової системи, що забезпечують підтримку та живлення нейронів, - ред.), і ми спостерігаємо певні порушення поведінки. Ми трактуємо це, як загальноінтоксикаційні, але зміна поведінки є.

Хворі важчі, хворих більше, клініка різноманітна, хвороба маскується під інші захворювання, тому на сьогодні треба бути настороженим і ставитися до усіх пацієнтів, як до потенційно ковідних. Багато заражень серед медперсоналу нековідних лікарень. Ймовірно, вони контактували з пацієнтами, які мали COVID-19, але клініка у них була інакша», - сказала Наталія Смолинець.

За її словами, часто хворі на COVID-19 мають мікротромбування, тому лікарі застосовують засоби, які розріджують кров для попередження інфарктів та інсультів.

«Для порятунку хворих ми застосовуємо глюкокортикоїди. (Клас стероїдних гормонів, що зв’язуються з глюкокортикоїдними рецепторами. Вони є частиною механізму зворотного зв’язку імунної системи, що зменшує імунну відповідь та запалення – ред.). Ми почали застосовувати їх швидше, ніж англійці. І це лікування дає результат. Звісно, що ми намагаємося не зловживати, але у важких випадках воно є помічним», - сказала Наталія Смолинець.

Відомі випадки повторного зараження і зникнення антитіл

На запитання чи можливе зараження, або ж повторна реактивація вірусу, лікарка відповіла, що такі випадки відомі не лише у світі, але й в Україні.

«Таких випадків не так багато. Все залежить від індивідуальної реакції організму. Через малу кількість досліджень не можна проаналізувати та зробити остаточні висновки. Випадки повторного зараження і зникнення антитіл описані у світовій літературі. Кілька випадків було і в Україні, але щоб стверджувати потрібно провести ґрунтовне дослідження. Наразі замало інформації», - сказала Наталія Смолинець.

Title 
 Наталія Смолинець у палаті ковідного пацієнта.
Фото з Facebook Олеся Децика

Люди повинні бути чесними

Запитуємо у лікарки, чому у Львові збільшилася кількість хворих?

«Тому, що люди не чемні. Люди безвідповідальні і поводяться свавільно. Люди егоїстичні, вони не виконують рекомендацій, не дотримуються дистанції, не одягають масок, не миють руки, згромаджуються купками, влаштовують забави. І все це, фактично, не контролюється і не карається», - відповідає лікарка.

Вона наголосила, що великої шкоди завдають ті активісти, які розповідають, що коронавірусу немає і дають людям відчуття хибної безпеки.

«У нас медперсонал виснажений цим безперервним потоком пацієнтів. Ми не бачимо своїх сімей, не можемо відвідати старших родичів, адже ми постійно на роботі. Карантин був введений для того, щоб запобігти колапсу в медичній системі і розвантажити лікарні. Прикро, що люди не розуміють цього і не хочуть дотримуватись обмежень. Це безвідповідально і егоїстично», - зазначає Наталія Смолинець.

Лікарка нагадала, що для того, аби вберегтися від коронавірусу варто дотримуватися простих правил.

«Нічого немає нового. Варто дотримуватися епідеміологічних правил укладених віками. Потрібно носити маски, дотримуватися соціальної дистанції, намагатися не відвідувати громадських місць, користуватися дезінфекторами, і найголовніше – бути чесними. Часто хворі на COVID-19, яким стає легше, виходять у магазини чи на прогулянки. Вони контактують з людьми, але не кажуть їм, що хворіють. Люди почуваються безкарно, адже за порушення режиму самоізоляції не карають. Проблема в тому, що нема адекватного вивчення кожного випадку зараження», - сказала Наталія Смолинець.

Це – ще не пік захворюваності

Запитуємо у лікарки, чи Львів уже сягнув піку захворюваності на COVID-19?

«Відверто, я не знаю. Думаю, що це ще не пік. З приростом захворюваності зменшуються карантинні обмеження. Люди почувають себе дуже безпечно, гуляють разом, вітаються за руки, влаштовують спільні забави. Це насправді жахливо. Зараз у нас послаблення карантину, а значить за два-три тижні будемо мати черговий стрибок кількості хворих. Проблема у тому, що ці процеси у нас дуже неконтрольовані у багатьох ланках, і тому рівень захворюваності лише зростає», - сказала Наталія Смолинець.

Вона закликала львів’ян бути свідомими і відповідальними. За її словами, нам усім потрібно навчитися жити у нових умовах, адже світ ще не скоро стане таким, як був раніше.

Розмовляла Анна Джунківська

Джерело: «Гал-Інфо»
(https://galinfo.com.ua/articles/covid19_mutuie_i_staie_agresyvnishym_vidverta_rozmova_z_infektsionistkoyu_346135.html)

У ВООЗ применшують можливість повітряної передачі коронавірусу

Вчені не виявили в іспанців колективного імунітету до коронавірусу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers