rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Коронакриза змусила українців відмовитись від позик

Економічна невизначеність призведе до падіння ринку споживчого кредитування, оскільки потенційних позичальників стає менше, а банки дедалі жорсткіше відбирають своїх клієнтів.

Про це банкіри розповіли під час круглого столу на тему «Споживкредити на карантині: що, почому і кому», організованого онлайн «Фінансовим клубом».

«Кількість клієнтів, які звернуться за кредитами, може знизитися на 30% рік до року. Але на ці 30% треба накласти загальну динаміку ринку, а ми ж протягом декількох років спостерігали збільшення попиту на понад 20%», – розповів заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов.

Голова правління Ідея Банку Михайло Власенко вважає, що ринок вийде на докризовий період наприкінці III кварталу.

«Ми рахували зниження обсягу продажів на поточний рік на 15%. Ми бачимо, що 10-15% хороших клієнтів у крос-кредитуванні відмовляються від кредитів. Це – найбільш свідома частина, яка вміє рахувати, вміє порівнювати свої доходи з витратами, усвідомлено підходить до кредитування», – розповів Михайло Власенко.

Андрій Прусов припускає, що загалом на ринку заявки на кредити збережуться на рівні минулого року, «але результати кожного банку залежатимуть від їхніх рішень».

«Знайдуться банки, які покажуть найкращі результати і за прибутком, і за клієнтами. І знайдуться ті, хто буде перебувати в стані оптимізації, скорочувати доходи та витрати», – сказав він.

Банкір сподівається, що його банк збільшить портфель споживчих кредитів на 20%.

«Якщо ситуація буде поліпшуватися, то спрацює відкладений попит», – спрогнозував Михайло Власенко.

Криза

При цьому на період карантину банки запропонували клієнтам так звані кредитні канікули. Йдеться про відтермінування за сплатою відсотків та тіла кредиту для бізнесу. Однак, зауважують експерти, особливого попиту на це в Україні не було.

«Кредитними канікулами у нас скористалися 12-15% клієнтів. З них у 80% клієнтів у червні канікули закінчилися, і вони зробили перший хороший платіж. Але є ще 20%, частина з яких вийде в NPL», – розповів голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.

Він оцінив, що до групи поганих кредитів у гіршому випадку можуть потрапити близько 30% з цих 20% кредитів, за якими ще не було в червні платежу, тобто всього 0,9% від загальної кількості клієнтів.

«Посил про проведення кредитних канікул відбився на погашенні кредитів і відсотків у квітні-травні, і навіть клієнти з хорошим фінансовим станом спробували скористатися кредитними канікулами і звернулися до банку. Це зменшило вхідний потік погашення кредитів і відсотків. Але вже в травні ми увійшли у плановий обсяг погашення кредитів. Хоча зменшилася частка клієнтів, які свідомо достроково гасили кредити», – повідомив Михайло Власенко.

Ситуація змусила банкірів пропонувати клієнтам програми реструктуризації.

«Ми запропонували продукти, щоб полегшити клієнтам виконання зобов’язань. За послугою перепідписати кредитний договір, зменшити щомісячний платіж і збільшити термін кредиту звернулося до 5% наших клієнтів. Тобто 95% клієнтів продовжують виконувати свої зобов’язання. Але й ті клієнти, які підписали договір реструктуризації, нормально продовжують виконувати свої зобов’язання», – зазначив заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов.

Банкір каже, що в період кризи позичальники з низькими доходами не йдуть в банки за новими кредитами, тому якість кредитних заявок, що надходять у банки, може навіть зрости.

«Під час карантину відбулося загальне зменшення кількості звернень, але при цьому профіль клієнтів, які до нас звертаються за кредитами, став кращим. До того ж, за товарними кредитами зараз дуже хороший результат», – сказав він.

Він вважає, що українці відповідально підійшли до питання запозичення коштів.

«Клієнти, які об’єктивно оцінюють свою здатність погашати кредити, під час турбулентності та невизначеності приймають усвідомлене рішення не брати кредит, оскільки вони не мають впевненості, що зможуть його потім виплачувати», – зазначив Андрій Прусов.

Прогноз ставок

Крім того, через зниження облікової ставки НБУ, вже очевидною є тенденція до скорочення вартості кредитів в Україні. Хоч, як зауважують банкіри, це не відбудеться раптово.

«Якщо НБУ за короткий період знизив облікову ставку з 14% до 6%, то в кредитуванні таке миттєво і відразу не відбувається. Плюс період пандемії наклав ризики, які не дозволили нам різко знизити процентні ставки. Але вони знижуватимуться», – пообіцяв голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.

Зниженню ставок допоможе конкуренція. «Як тільки буде поліпшуватися ризиковий профіль клієнта, у банків з’явиться можливість видавати великі обсяги, конкурентне середовище насититься, і зниження ставок стане масштабнішим», – спрогнозував Михайло Власенко.

Заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов попереджає, що ставки знизяться не для всіх, а питання зниження ставок за кредитами «стане актуальнішим восени».

«Ставки банки вже знижують, але дивлячись для кого. Вони не вийдуть, щоб сказати: «Ми знизили все і для всіх». Ще невідомо, чого буде більше – економії на ресурсах або втрат за кредитами. Тому ми дивимося точково на питання кредитних ставок», – сказав Андрій Прусов.

Автор: Алла Дубровик-Рохова

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/koronakryza-zmusyla-ukrayinciv-vidmovytys-vid-pozyk)

Рай для інновацій. Що означає високий рейтинг України як екосистеми для стартапів

Тотальний фальстарт: це літо буде особливим для економіки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers