rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Почну спочатку, або хто зараз готовий змінити професію?

Зміна професії – рішення досить непросте. З одного боку, страшно починати все з нуля та кидати всі кар’єрні надбання та професійні успіхи. Але з іншого, – розумієш: теперішня професія або не приносить задоволення, або бажаного фінансового забезпечення чи перспектив.

Та й коронакриза ще більше актуалізувала питання перекваліфікації. Адже потреба у деяких спеціалістах відчутно знизилась під час дії основних карантинних обмежень. Експерти grc.ua дослідили, хто зараз думає про зміну професії, а для кого перекваліфікація не стоїть на порядку денному.

Опитування, проведене в травні 2020 року, показало: абсолютна більшість респондентів (58%) наразі цікавиться (або цікавилась би, якби довелось змінювати працедавця) роботою у тій професії, в якій працювала і раніше. Таку відповідь дали:

  • розробники та тестувальники ПЗ (17%);
  • маркетологи та HR-спеціалісти (по 12%);
  • бухгалтери (11%);
  • адмін. персонал та освітяни, вчителі, репетитори (по 8%);
  • журналісти (6%);
  • менеджери з продажів, по роботі з клієнтами та консультанти (по 4%);
  • спеціалісти виробничої профсфери та юристи (по 3%);
  • спеціалісти профсфери «Закупівлі», ТОП-менеджери, фінансисти (по 2%);
  • медики, банківські працівники, охоронці, працівники сфер «Енергетика», «Страхування», «Туризм, ресторани» по 1%.

Цікаво, що серед них були респонденти, які акцентували: теперішня професія їх не просто влаштовує, а дуже подобається та повністю задовольняє. На це звернули увагу IT-спеціалісти (з невеликою перевагою у кількості відповідей), освітяни, маркетологи, бухгалтери, журналісти та HR-спеціалісти.

При цьому кожен третій респондент (34%) зізнається, що хотів би змінити професію: 22% – через відсутність перспектив (фінансових чи нематеріальних), 12% – через розчарування у теперішній професії.

У першій групі частіше фігурують ІТ-спеціалісти, адміністративний персонал та спеціалісти з продажів (13%, 12% та 11% відповідно), медики та журналісти (по 8%), HR-менеджери (7%), бухгалтери, маркетологи та працівники сфери HoReCa (по 5%) тощо.

А от про розчарування у професії зазначають більшою мірою спеціалісти з продажів (15%), адміністративний персонал, спеціалісти із закупівель та журналісти (по 10%), HR-спеціалісти, бухгалтери, робітничий персонал (по 7%), розробники ПЗ, працівники салонів краси та сфери HoReCa, освітяни (по 5%) тощо.

У віковому розрізі про готовність змінювати професію частіше заявляли пошукачі, яким від 31 до 40 років – на них припало 37% усіх відповідних відповідей. Ще 26% – це респонденти віком від 24 до 30 років. І майже кожному п’ятому (19%) респонденту, який декларував готовність перекваліфіковуватись, – від 41 до 50 років, а кожному десятому (10%) – від 19 до 23 років.

Нагадаємо, що, згідно з аналізом бази резюме у 2019 році, серед користувачів, які мали за плечима певний досвід і намагались реалізувати себе в іншій сфері, найбільшим попитом користувались такі галузі, як «IT, Інтернет, Мультимедіа», «Адміністративний персонал» та «Продажі». Майже кожен десятий пошукач цікавився вакансіями маркетологів і PR-менеджерів, а 7% – роботою у банківській галузі.

Джерело: Grc.ua (https://grc.ua)

Двосторонній рух

Іксер, зумер, міленіал: як змінилась активність поколінь на ринку праці під час карантину

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers