rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Дипломатичний скандал у Німеччині. Мельник vs. Шредер - 1:0

Як негативне висловлювання екс-канцлера Герхарда Шредера щодо українського посла в Німеччині Андрія Мельника стало позитивним інформаційним приводом для України.

«… Карлик із України мене критикував…», - закінчив свою фразу про російські санкції у подкасті колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, - «Посол, так», - наче перепитав його співрозмовник та колишній прес-секретар Бела Анда. «Так, карлик. Він нікого не цікавить», - все ще ніяк не міг заспокоїтися екс-канцлер. Як виглядає із суспільної реакції в Німеччині на таке далеке від дипломатичності висловлювання Герхарда Шредера, він дуже помилився. Тиждень минув з часу першого подкасту, сьогодні екс-канцлер опублікував вже другий, а німецьку громадськість не перестає обурювати те висловлювання про українського дипломата.

«Тиждень» вирішив зібрати думки німецьких політиків, журналістів та науковців про Герхарда Шредера після вже згаданої фрази.

Один із перших матеріалів-оглядів першої частини подкасту Герхард Шредера під назвою «Die Agenda» ( «Порядок денний» – таку ж назву мала його політика реформ у 2003 році) з’явився у газеті «Sueddeutsche Zeitung». Попри загалом дружній тон до розмови екс-канцлера та його колишнього прес-секретаря та медіамеджера, автор статті зазначає, що, певно, на їхньому столі були не лише вода та кава: «Він хотів би, щоб повага до простих людей на складних роботах зберігалася навіть після кризи. Протестами прихильників теорії змови слід знехтувати: «На цьому світі завжди були ідіоти». Дональда Трампа («Він і без того мало розуміє») він, очевидно, додав би туди ж. Ім’я Володимира Путіна не згадується, але є певні ознаки неправильної політики щодо Росії з точки зору Шредера. До речі, Бела Анда на самому початку повідомив, що п’ють вони лише воду та каву. Тільки якщо Шредер думає, що може називати українського посла «карликом», важко бути впевненим, що все так і залишалося на столі до кінця розмови».

Варшавський оглядач видання «Frankfurter Allgemeine Zeitung» Герхард Гнаук у своєму твіттері відзначив: «Екс-канцлер Герхард Шредер, який колись назвав Путіна кришталево чистим демократом, тепер називає українського посла в Німеччині «карликом». Чи Шредер все ще демократ?»

Депутат бундестагу від ХДС Франк Штеффель у своєму твіттері не шкодував слів щодо Шредера. «Оплачений Німеччиною, підкуплений Путіним, він ображає посла України, на яку напала Росія. Непристойно й огидно, пане Канцлере», - написав він.

Історик, професор Мюнхенського університету Мартін Шульце Вессель наголосив, що ще жоден попередній німецький лідер так не принижував посла іншої країни. «Вислів Шредера щодо [посла] Андрія Мельника нагадує мені безтактність Вільгельмівської епохи. Хвороба також нашої політичної культури», - написав він у твіттері.

Важливо, що негативно ц висловлювання екс-канцлера оцінили і представники його партії. Відповідаючи на твіт професора Шульце Весселя, Фріц Фельгентрой, депутат бундестагу від Соціал-демократичної партії, не погодився із порівнянням поведінки Шредера із нетактовністю Вільгельмівської епохи, проте зазначив, що для колишнього канцлера таке неприпустимо. «Шредер був дуже хорошим канцлером, але він не бере до уваги той факт, що він не перестає бути представником Німеччини аж до своєї смерті. Це неправильно. Мельник - чудовий дипломат», - зазначив він.

Політик від партії Зелених та співзасновник аналітичного центру Liberale Moderne Ральф Фюкс, який добре розуміється і на ситуації в Україні, і на російському неоімперіалізмі, відзначив вагому річ у вже згаданому висловлюванні Шредера – її «великодержавну високомірність»: «Образу, висловлену Шредером щодо українського посла, можна було б списати на старечу дурість, якби вона не мала на собі подиху згубної російсько-німецької великодержавної високомірності щодо України. Для Путіна вона не є незалежною країною, Шредер же його мавпує». На думку Фюкса, Шредер вірить у примирення з Росією. «Той факт, що Гітлер планував поневолення України і що Вермахт та СС скоїли найгірші злочини там, не підвищує усвідомлення історичної відповідальності», - додає він. Важливо, що майже одразу після появи подкасту і появи новин із цитатою про «карлика», німецька преса звернулася по коментар до посла України Андрія Мельника. І вже коментар Мельника став вагомим інформприводом, який поширювали і політики і журналісти зі словами підтримки дипломату та Україні.

Автор: Ольга Ворожбит

Джерело «Український Тиждень»
(https://tyzhden.ua/World/244282)

Як Росія порушує безпеку Азово-Чорноморського регіону

Борис Бабін: «Дозвіл на «кримську воду» спустять на стрілочника, який за тиждень звільниться. Або буде рішення районного суду»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers