rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Київ хоче створити міжнародну платформу для деокупації Криму

Україна порушує питання Криму під час переговорів у різних форматах і хоче створити міжнародну платформу для обговорення з нашими партнерами його «неминучої деокупації».

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з німецьким колегою Гайко Маасом у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що стосується Криму, то це питання, яке ми порушуємо на перемовинах у різних форматах. Нас цікавлять насамперед два його елементи. Елемент номер один – це захист прав людини в окупованому Криму, й у зв’язку з цим звільнення осіб, яких незаконно утримує Російська Федерація. Ви знаєте, що абсолютна більшість з них – це кримські татари, тому тут ідеться про певну цілеспрямовану політику», – сказав Кулеба.

У цьому контексті він повідомив, що вкотре звернувся до Мааса за допомогою, щоб забезпечити доступ Міжнародного Червоного Хреста до українців, яких Росія незаконно утримує в окупованому Криму.

«Також ми зацікавлені у тому, щоб представники Червоного Хреста відвідали й українців, яких незаконно утримують на території Росії», – зауважив глава МЗС України.

За його словами, другий елемент – глобальніший. Кулеба пояснив, що йдеться про те, у якому форматі ми будемо обговорювати ситуацію в Криму і його неминучу деокупацію з нашими міжнародними партнерами.

Кулеба нагадав, що нещодавно це питання коментував Президент України Володимир Зеленський, але воно також актуальне і для зовнішньополітичного відомства.

«Із нашими партнерами ми будемо говорити про те, у якому саме форматі нам налагодити цей діалог і як саме має виглядати міжнародна платформа щодо Криму. Ця тема буде також предметом нашої розмови з паном Маасом і надалі», – зазначив дипломат.

Він запевнив, що для нього як міністра питання Криму завжди буде серед пріоритетних «до того моменту, поки Крим не буде деокупований і не повернеться до складу України».

Зазначимо, українська делегація на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою прибула до Берліна на переговори з главою МЗС Німеччини Гайко Маасом.

Водночас віцепрем’єр Олексій Резніков вважає, що у діяльності політичного майданчика щодо ситуації у Криму мають брати участь країни-підписанти Будапештського меморандуму.

Про це Резніков заявив у ефірі програми «Свобода слова» на ICTV, відповідаючи на запитання депутата ВР Сергія Рахманіна щодо майданчика, де Крим був би у порядку денному, передає кореспондент Укрінформу.

Віцепрем’єр наголосив, що питання Криму в жодному разі не можна знімати з порядку денного.

«Російська агресія почалася саме з окупації Криму, а потім вона вже перейшла на окремі райони Донбасу. І я не тільки вважаю, – я переконаний, що ми маємо це робити, і робимо це в усіх консультаціях. Ми не знімаємо питання Криму з порядку денного, ні в якому разі. Питання – хто має бути учасником (майданчика щодо Криму – ред.). На моє переконання, це мають бути саме країни-підписанти Будапештського меморандуму – базові й ті, які до нього приєдналися. Це був би дуже добрий знак», – зазначив Резніков.

За словами Резнікова, водопостачання в Крим для громадян України відновиться, коли Росія забере свої війська з окупованих Криму та Донбасу.

Ведучий програми задав питання стосовно того, що в мережу потрапила доповідь окупаційної влади Криму про те, що водопостачання на півострів неможливо забезпечити силами Росії, і для цього все одно потрібні міждержавні стосунки між Україною і Росією. У доповіді також ішлося про те, чи зверталася РФ з приводу потенційних можливостей переговорів чи з приводу самого водопостачання.

«Мені про офіційне звернення РФ до України щодо водопостачання в Крим поки що невідомо, але якщо вони звернуться до офіційного Києва, буде дуже проста відповідь: звільняйте окупований Крим, звільняйте окупований Донбас, забирайте свої війська з території України, і ми відновимо водопостачання для громадян України у вільному Криму», – сказав Резніков.

Історик та правозахисник Хакан Киримли: «Ситуація в Криму може мати ще трагічніші наслідки, ніж депортація 1944 року»

Як Росія порушує безпеку Азово-Чорноморського регіону

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers