rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Єдиним симптомом Covid-19 може бути… висипка на шкірі

Виявляється, втрата нюху чи смаку — не єдиний симптом Covid-19, який не вписується у звичну клінічну картину ГРВІ. Дерматологи з різних країн світу збирають дані про ті прояви недуги, які донедавна не потрапляли у поле зору науковців — від висипань на шкірі до псевдообморожень.

Лікарі наголошують: потрібно провести ще багато досліджень. Проте вже сьогодні зрозуміло: SARS-CoV-2 (вірус, який викликає Covid-19) може також уражати найбільший орган нашого тіла — шкіру.

Перше повідомлення про шкірні прояви «ковіду» з’явилися наприкінці березня. У часописі Європейської академії дерматології і венерології вийшла друком стаття лікаря з італійської Ломбардії, який описав стан шкіри 88 своїх пацієнтів з Covid-19, зазначивши, що зміни з боку шкіри він спостерігав у кожного п’ятого хворого з цим діагнозом. У більшості пацієнтів на тулубі з’явилася червона висипка. У деяких — кропив’янка або пухирі, схожі на ті, які виникають при вітряній віспі.

На початку квітня дерматологічна організація, яка об’єднує 400 лікарів-дерматологів з Франції, опублікувала заяву, в якій йшлося про те, що у пацієнтів з Covid-19 спостерігали кропив’янку, червону висипку і псевдообмороження. Наприкінці квітня у листі до редактора часопису Американської академії дерматології група італійських лікарів виклала детальний опис висипки, що нагадує вітряну віспу, зазначивши, що це — «рідкісний, але специфічний шкірний прояв Covid-19».

Псевдообмороження, описані колегами з Франції, американські лікарі назвали «ковідними пальцями». За результатами аналізу 100 випадків, у реєстр симптомів «ковіду», укладенням якого займається Американська академія дерматології, потрапили макулопапільозні висипання і сітчасте ліведо. У коментарі виданню TIME спеціалістка з аутоімунних захворювань сполучної тканини Медичного центру Лангон при Університеті Нью-Йорка, професорка Аліша Фемія зазначила: «Не виключено, шкірні прояви можуть бути побічною дією застосування ліків для симптоматичного лікування Covid-19, однак вони виникають у такої кількості пацієнтів, що не виникає сумніву: організм може так реагувати у відповідь на атаку вірусу».

Д. м. н., професорка Ольга Богомолець радить не дивуватися: від ГРВІ ми очікуємо насамперед респіраторних симптомів, але шкірні прояви — типові для вірусних інфекцій. «Вітрянка, кір чи герпес — усі ці захворювання викликані вірусами. Крім температури, іноді саме висипка може бути єдиним симптомом хвороби і головним критерієм для встановлення діагнозу», — каже лікар-дерматовенеролог.

– Які види шкірних проявів можуть спостерігатися при «ковіді»?

– Наші колеги з Іспанської академії дерматології проаналізували 375 випадків шкірних уражень при Covid-19 (української аналітики наразі немає, але сподіваюся, що після завершення епідемії наш МОЗ підіб’є підсумки). За їхніми висновками серед пацієнтів з Covid-19, в яких спостерігаються ураження шкіри:

– у 19% виявляють акральні (розташовані на кінцівках) ділянки еритеми (почервоніння) з везикулами (пухирцями) або пустулами (гноячками. — Авт.);

– у 9% - інші везикулярні прояви;

– у 47% - макулопапулярні (плямисті) ураження;

– у 19% - сітчасте ліведо (короткочасне збліднення або плямистість шкіри, як результат спазму її судин);

– у 6% - некрози шкіри.

Пухирці (везикулярні висипання) найчастіше з’являються на початку захворювання. У 15% - як перша ознака хвороби до появи всіх інших симптомів!

Псевдообмороження — пізніше (у 59% випадків після появи інших симптомів).

Решта шкірних проявів мають тенденцію з’являтися паралельно з іншими симптомами Covid-19.

– Чи трапляється, що шкірні прояви – єдиний симптом Covid-19?

– Так. Особливо часто – у дітей. На шкірі з’являється висипка, схожа на вітрянку.

Автор: Наталія Гелий

Джерело: «Високий Замок» (https://wz.lviv.ua/article/412597-yedynym-symptomom-covid-19-mozhe-buty-vysypka-na-shkiri)

Лікарі намагаються з’ясувати, чому COVID-19 може бути смертельним для дітей

Володимир Корсунов: «Друга хвиля епідемії мені видається абсолютно реальною. Питання лише, коли вона почнеться»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers