rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Трамп хоче змусити Китай «заплатити» за епідемію

Білий дім активно розробляє плани того, як «покарати» Китай у фінансовій сфері – за поширення вірусу та економічні негаразди, які виникли у зв’язку з цим.

В Америці набирає обертів кампанія тиску на великі хедж-фонди, щоб ті продавали свої інвестиції в китайські цінні папери. Нещодавно адміністрація Трампа вже заборонила купівлю акцій компаній із КНР для державних профспілок.

Приватних осіб ці заборони поки не стосуються – однак їм прозоро натякають, що будь-які інвестиції в китайські акції або облігації будуть розглядатися як неетичні. Тому вони спричинять репутаційні втрати для тих хедж-фондів, які ризикнуть вкластися у цінні папери Китаю: їхню стратегію затаврують як антиамериканську.

Іншим елементом тиску на Китай стане «продаж» боргових зобов’язань Піднебесної. Америка наразі тримає приблизно 1,6 трлн доларів у державних облігаціях Китаю. Деякі з цих паперів належать ще до періоду імператорського Китаю, інші – до Республіки Китай, що проіснувала недовго.

У 1979 році, коли США та КНР налагодили дипломатичні відносини, Держдепартамент попросив Пекін визнати зобов’язання за борги старого режиму. В той момент китайці пішли на поступки Америці і погодилися нести відповідальність за всі минулі борги.

У 1987 році уряд Маргарет Тетчер досягнув того, що КНР оплатила всі борги імперського та республіканського Китаю, заклавши таким чином історичний прецедент. Інакше Великобританія погрожувала закрити доступ Китаю на свій ринок капіталу.

Передбачається, що адміністра­ція Трампа зараз піде схожим шляхом. Інша справа, що у Британії китайських боргів було порівняно небагато. Америка ж може вимагати виплати сотень мільярдів доларів.

Але у США є серйозний важіль тиску на Китай: доступ на ринок доларової готівки. В умовах її гострого дефіциту, який спостерігається в економіці КНР, влада Піднебесної зв’язана по руках і ногах.

Ніхто не забуває і тарифного протистояння двох країн, що також триває. Можливо, в підсумку Трампу і справді вдасться певною мірою змусити Китай «заплатити» за епідемію.

Джерело: «Політика в Америці. Вибори-2020» (https://www.facebook.com/usapoliticsonline/)

Трамп розкритикував Пріцкера: той замало працює для подолання коронавірусу

Відсоток осіб із позитивною реакцією на коронавірус у Іллінойсі зменшується

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers