rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Вірус герпесу може викликати Альцгеймера?

Причиною хвороби Альцгеймера може бути простий вірус герпесу – патоген, що викликає запалення на губах. Нові докази цього надає експеримент на людських тканинах мозку.

Коли їх інфікували вірусом герпесу, то в тканинах виникли амілоїдні бляшки, мозкові клітини відмирали, а нейромедіатор, типовий для Альцгеймера, утворювався посилено, повідомили науковці в журналі «Science Advances».

Альцгеймер – одне з найпоширеніших нейродегенеративних захворювань у світі, але причин цієї деменції поки що не знають. Є деякі генетично зумовлені форми Альцгеймера, але 95 % пацієнтів хворіє на так звану спорадичну форму, а що її викликає, досі невідомо. Лікарі підозрювали різні зовнішні чинники, зокрема, частинки пилу, алюміній та інші шкідливі для середовища речовини, а також патогени, які викликають періодонтит, і певні віруси.

Все ж таки, один патоген привернув особливу увагу – вірус простого герпесу (Herpes simplex). Після інфікування цей вірус залишається в організмі на все життя та гніздиться у тонких нервових закінченнях шкіри та нервових волокнах, що від них відходять. Якщо патоген активується, на губах виникає типова висипка. В рідкісних випадках герпес проникає у мозок – тоді розвивається енцефаліт.

Водночас кілька досліджень вказують на те, що існує зв’язок між вірусом герпесу й Альцгеймером. Так, в пацієнтів з Альцгеймером виявляли високу щільність цього вірусу в амілоїдних бляшках, а в Тайвані науковці в межах епідеміологічного дослідження з’ясували: інфікування герпесом суттєво підвищує ризик пізніше захворіти на Альцгеймера. Чи існував причинно-наслідковий зв’язок – досі було невідомо.

Це з’ясувала Дана Кернс (Dana Cairns) з Університету Тафтса, що в Массачусетсі, та її команда. Для свого дослідження науковці виростили дво- й тривимірні культури тканини людського мозку з нервових стовбурових клітин. У 3D-культурах клітини росли на кругоподібному каркасі з шовкового протеїну й утворювали шари, подібні на ті, з яких складається сіра й біла речовина дорослого мозку.

Title 
 Зображення: Dana Cairns/ Tufts University
Флюоресцентні знімки заражених мозкових
тканин: червоні – амілоїдні бляшки,
зелені – заражені герпесом клітини,
голубі – вже відмерлі нейрони.

Ці культури тканин науковці інфікували вірусом простого герпесу та спостерігали, що буде далі. «Результати нас здивували, – сказав колега Кернс Девід Каплан (David Kaplan). – Лише через три дні після інфікування в тканинах утворилися великі щільні бляшки бета-амілоїду, а фермент, що сприяє утворенню цих бляшок, вироблявся посилено».

Спеціальне фарбування тканин виявило, що накопичувався й типовий для Альцгеймера білок МАРТ. Крім того, напад вірусу змінив генетичну активність нейронів. Науковці помітили, що 40 генів, пов’язані з хворобою Альцгеймера, демонстрували надмірну активність.

Все це мало фатальні наслідки для мозкових клітин. Через тиждень після зараження в тканинних моделях видно було широкі ділянки відмерлих мозкових клітин, повідомили науковці. «Ми помітили втрату нейронів і, крім того, запалення тканини та пригнічену комунікацію між мозковими тканинами – все те, що спостерігаємо у хворих на Альцгеймера пацієнтів», – повідомив Каплан.

На думку Кернс та її команди, ці результати означають: існує причинний зв’язок між потраплянням герпесу в мозок і розвитком хвороби Альцгеймера. «Це – перші дослідження, що демонструють стільки фізіологічно релевантних ознак недуги в одній модельній системі, – сказали вчені. – Наша тривимірна модель мозкової тканини доводить, що лише вірусу герпесу достатньо, щоб спровокувати типові для Альцгеймера ознаки».

Це підтвердив другий експеримент. У ньому науковці лікували інфіковані тканини валацикловіром – ліками, які часто використовують проти герпесу. «Ми хотіли знати, чи дія антивірусних засобів зменшить й ознаки, що нагадують хворобу Альцгеймера», – пояснила Кернс.

І з’ясувалося: нервові тканини, які зразу після інфікування герпесом отримали дозу валацикловіру, не продукували амілоїдних бляшок взагалі, а типовий для Альцгеймера фермент та нейромедіатор залишалися в нормі. У тканинах, що лише через день після зараження отримали ліки, патогенні зміни принаймні зменшилися (порівняно з контрольною групою).

«Це означає, що такий вид фармацевтичного втручання може бути корисним і для запобігання чи лікування пацієнтів, хворих на Альцгеймера», – сказали Кернс та її колеги. Наступні дослідження мають детальніше вивчити виявлений взаємозв’язок.

 

Автор: Nadja Podbregar

Зреферувала С.К., Zbruc (https://zbruc.eu/node/97523)

Джерело: Tufts University, SCINEXX (https://www.scinexx.de/news/medizin/herpes-viren-als-alzheimer-ausloeser/)

Цілющий бур’ян. Що і як готують з кульбаби?

Чому штучний цукор не замінить справжнього

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers