rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Цілющий бур’ян. Що і як готують з кульбаби?
Title 
 Фото – Pіxabay

Кульбаба – одна з найпоширеніших рослин на Землі. І листя, і квіти, і корінь цієї рослини мають лікувальні властивості.

Чимало народних назв відображають здатність її насіння розноситися вітром або наявність у ній молочного соку: літучки, пухлинки, пустодуй, солдатики, бабакуля.

– Учора зварила варення з кульбаби! Скуштуйте, – запропонувала колегам Ганна Олександрівна, відкриваючи невеличку баночку із рідиною, схожою на мед. – У мене на дачі – лише кульбаба, тож збирала цілий день! – хвалилася, дивуючи співробітниць. Цю ситуацію тридцятирічної давності у редакції газети «Львівський залізничник» я згадую щоразу, коли думаю приготувати баночку-дві цілющих ласощів. Варення й справді нагадує рідкий мед. Та грядки, вкриті килимом із жовтих квіточок, вже не бентежать – у Франції, Австрії, Німеччині, США, Голландії, Японії, Індії кульбабу культивують як городню культуру. Там створено сорти й розроблено агротехніку вирощування кульбаби.

Збирати кульбабу найкраще у квітні-травні на незабруднених територіях, подалі від дороги. Усі її частини – і листя, і квіти, і корінь – мають лікувальні властивості.

Стебло використовують для лікування діабету та захворювань шлунка. Регулює обмін речовин та очищує кров. Листя містить чимало вітамінів, його можна додавати в салати та супи. З квітів готують сироп для покращення травлення, очищення кровообігу та від кашлю. Коріння використовують для лікування онкологічних хворіб, захворювань печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, лімфатичної системи, нирок, хронічних закрепів, дерматитів, ревматизму, вугрового висипу та при проблемах із жіночим здоров’ям. Викопують ранньою весною і пізньою осінню, сушать, подрібнюють у кавомолці і зберігають у полотняних мішечках. З коренів кульбаби виходить корисний напій, який на смак нагадує каву. А в давні часи дівчата вмивалися відваром коріння, щоб позбутися ластовиння (веснянок).

Коли кульбаба цвіте, всі поживні речовини концентруються у листі та квітах.

Їх можна збирати і навесні, і влітку. Головне – щоб не перецвіли. Не можна збирати квіти рано-вранці, треба дочекатися, щоб спала роса, а також увечері, коли квіти вже закриваються.

Рослину сушать на горищі, де є свіже повітря, але немає доступу сонячному промінню. Якщо висушена рослина втратить колір, то втратить і лікувальні властивості, а тому лікування такими травами не буде ефективним.

З молодих листочків роблять салати або тушкують. Для салату листя треба вимочувати в підсоленій воді близько пів години, щоб позбутися гіркоти, а при тепловій обробці гіркота зникає відразу. Пуп’янки маринують, як каперси, їх також можна тушкувати. Щоб приготувати варення, схоже на золотистий ароматний мед, квітки вимочують, вийнявши перед цим усі зелені частинки.

Сироп

400 квітів кульбаби, 4 лимони, 4 апельсини, 2 склянки цукру, 3 літри води.

Помити та нарізати цитрусові фрукти. Скласти усі інгредієнти у каструлю, залити водою та залишити на добу. Додати цукор і варити на малому вогні. Коли суміш загусне, зняти каструлю і розлити вміст у простерилізовані банки. Застосовуйте сироп при застудних захворюваннях та кашлі.

Варення

300-400 жовтих суцвіть кульбаби, вода, 1 кг цукру, 1-2 лимони, 1 ч. ложка лимонної кислоти.

Суцвіття кульбаби залити водою так, щоб вона повністю покрила квіти. Залишити на добу. Наступного ранку квіти відтиснути, залити 0,5 літра перевареної води і прокип’ятити 15-20 хв. Додати цукор і подрібнені лимони (можна зі шкіркою), лимонну кислоту і проварити ще 5-7 хв. Коли варення матиме колір меду, зняти з вогню. Дати охолонути, процідити через марлю і варити масу 1-2 хв, остудити. Приймати вранці натщесерце 1 ст. ложку, розчиняючи в склянці зеленого чаю або чаю з розторопші. Діє на організм як протизапальний, жовчогінний і тонізуючий засіб, очищує печінку від шлаків і радіонуклідів. Корисно їсти 2 ложки варення для профілактики бронхітів.

Чай

60 г сухого листя кульбаби, 30 г сухого коріння кульбаби, 2,4 літра води, дрібка солі.

Змішати всі інгредієнти в каструлі та поставити на вогонь. Після закипання варити 20 хв. Процідити та вживати 1 склянку тричі на день.

Автор: Роксоляна Гелей

Джерело: «Високий замок» (https://wz.lvіv.ua/artіcle/411569-tsіlіushchyі-burіan-shcho-і-іak-hotuіut-z-kulbaby )

Чому штучний цукор не замінить справжнього

Вірус герпесу може викликати Альцгеймера?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers