rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Олександр Шабсіс, PhD: «Які уроки пандемії COVID-19 повинні бути засвоєні при відновленні та вдосконаленні світової і національної економік?»

Від редакції:

Аналітики та оглядачі намагаються виявити за прямими та непрямими ознаками справжній масштаб епідемії – а також її наслідки для світу. Від початку епідемії коронавірусу в Китаї щезло 15 млн абонентів телефонного зв’язку. Поєднання адміністративного ресурсу та потужної репресивної машини допомогло Китаєві подолати епідемію, але які наслідки це матиме для світу? Адже пандемія, зокрема, показала і залежність світу від імпорту з КНР. Пропонуємо ваші увазі прогноз розвитку США після подолання пандемії…

Промислове виробництво як гарантія національної безпеки

Американська промисловість – найважливіший сектор економіки. На її частку припадає 12,5% ВВП і 21% світового промислового ринку. При цьому у промисловому виробництві зайнято близько 9% працюючих (11,9 млн осіб). США – один із найбільших торговельних ринків світу, на нього припадає понад чверть всього торговельного обігу планети. У Євросоюзу – 28,4%. Відтік промислового виробництва зі США до Китаю та інших країн Азії та Африки, Південної Америки був зумовлений насамперед діями політичного керівництва країни та бізнесу, дешевою робочою силою в цих країнах. Доктор Джемс Вельтмайер зазначає: «Зрозуміло, до Білла Клінтона дуже добре ставилися глобалістські еліти, які керують світом. Зрештою, він дав їм NAFTA. Він дав їм СОТ (WTO). Він заробив для них і їхніх акціонерів десятки мільярдів доларів, завдяки тим нечесним торговельним угодам, які коштували Америці 5 млн робочих місць і призвели до закриття 70 тис. фабрик».

Аналіз статистичних даних свідчить, що у США питома вага виробничих витрат при виготовленні більшості найменувань товарної продукції скоротилася зі 77% у 1950 році до 23-25% нині. Фонд оплати праці становить близько 4,5% завдяки ефективній організації й автоматизації виробництва, зростанню загальної продуктивності праці. Особливо підкреслимо, що зарплати робітників в азійських країнах в останні роки зросли, скоротивши розрив з оплатою праці американських робітників. Експерт Райнер Зело підрахував, що «промислове виробництво у США всього на 7% дорожче, ніж в Китаї, і на 15% дешевше, ніж у ФРН».

У сучасній економіці важливими факторами, що впливають на її ефективність, стають витрати: на маркетинг, оновлення продукції, швидкість і витрати на доправлення, час на фінансові операції, податкові та управлінські витрати. Тому президент Дональд Трамп для повернення промислового виробництва в Америку ефективно використовує двосторонні переговори та систему мит, успішно вдосконалює національні податкову й імміграційну системи. Доцільність імпортозаміщення стала важливою не тільки для всіх видів машинобудування, а й для легкої і харчової промисловості.

У структурі економіки США на легку промисловість припадає 12%, на загальне машинобудування – 7%, металообробку – 4%, електронну промисловість – 11%, транспортне машинобудування – 14%. У когось може викликати посмішку, але факт – сума доходів від виробництва та продажу сорочок, купальників, футболок... виявилася такою ж, як обіг від виробництва потягів і тепловозів. За попередні два роки в США повернулися 46 великих виробників одягу та взуття, а в машинобудування – всього 25. Професор Маccачусетського технологічного інституту Девід Сімчі-Леві опитав представників 103 американських компаній: 39% заявили про своє бажання повернути окремі підрозділи до США.

Нова модель організації промислового виробництва повинна зважати на регіональний фактор – товари повинні вироблятися в країнах основного споживання. До прикладу, компанія Whirlpool знову почала виробляти в США міксери. Пандемія коронавірусу підтвердила необхідність першочергового повернення підприємств, які гарантують національну безпеку (продукти харчування, медичне обладнання та медикаменти, електроніка...). Американська економіка останні три роки була дуже успішною: зростання ВВП – близько 3%, найнижче безробіття – 3,5%.

Президент Дональд Трамп зробив все, що обіцяв. Але США, як і всьому світу, не пощастило – людство зазнало пандемії коронавірусу. Однак боротьба за виживання показала, що американська промисловість, середній і малий бізнес можуть оперативно мобілізуватися і перебудуватися з урахуванням ситуації і поточних запитів. У країни є всі види ресурсів, виробничі потужності, щоб випускати все, що треба медикам і громадянам для одужання. Сподіваюся, що Америка більше не буде ніколи залежати від когось чи від чогось.

Повністю відмовитися від виробництва в країнах Азії неможливо через низку причин. У США окреслився брак кваліфікованих робітників, вкрай важливих для обробної промисловості, – інжинірингу, управління комп’ютерним обладнанням. Крім того, податки на бізнес – вищі, ніж у багатьох індустріальних країнах.

Повернення промислового виробництва забезпечить:

- створення балансу між галузями реального виробництва та сферою торгівлі й послуг;

- скорочення залежності від зовнішніх виробників і постачальників товарів і послуг;

- створення висококваліфікованих робочих місць.

Повернення промислового виробництва до США сприятиме скороченню безробіття, зростанню купівельної спроможності населення, розширенню сфери послуг і торгівлі, малого бізнесу, розвитку комерційного та житлового будівництва, підйому економіки в цілому.

Title 
 Photo copyright: Joseph Kumzak, Presidio
of Monterey Public Affairs. Public domain

Удосконалення системи охорони здоров’я США

У світі триває повномасштабна війна проти COVID-19. Лікарі і весь медичний персонал – на передовій у цій війні. Вони, на жаль, не можуть врятувати всіх своїх пацієнтів, і часто гинуть разом із ними. Боротьбу з пандемією коронавірусу називають медициною катастроф, коли на одного лікаря припадає безліч хворих. США мають найбільшу кількість Нобелівських лауреатів в галузі медицини і репутацію однієї з передових медичних держав. Однак, як і більшість розвинених держав, виявилися неготовими до ситуації, що склалася.

Генетик Шарон Муалем зазначає: «Людське суспільство стало жити в умовах великої щільності населення. Рівень урбанізації досяг величин, яких ніколи не було. Пандемія завжди вражала міста з великою щільністю населення. Ця проблема існує 2000 років. Міста дозволяють ефективніше керувати ресурсами, але ціна цього – велика уразливість до епідемій. Вірус не вбиває занадто багато людей, щоб не зникнути самому. Можливо, епідемія COVID-19 – найкращий спосіб прищепити страх перед мікробами, і люди почнуть суто інстинктивно мити руки та бути обережними при контакті з різними предметами».

Пандемія коронавірусу показала уразливість системи охорони здоров’я в усіх країнах світу. Виявилося, що в усьому є дефіцит: не вистачає місць у лікарнях і госпіталях, медичного обладнання і засобів захисту для медичного персоналу та пацієнтів, кваліфікованих лікарів, медсестер...

Вивчення громадської думки в США свідчить: 40% опитаних вважають, що вдосконалення системи охорони здоров’я має бути пріоритетним завданням владних структур федерального, цивільного та місцевого рівнів. За даними Асоціації американських медичних коледжів, до 2032 року дефіцит лікарів у країні складе понад 120 тисяч осіб. Основні причини: обмежена кількість місць у медичних вишах, ординатурі, тиск на лікарів з боку бюрократичних структур. Двоє з десяти лікарів заявили, що прийняті керівними структурами різних рівнів постанови, укази викликають у них стрес.

Наприклад, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) часто гальмувало швидке впровадження медичних інновацій у лікарську практику. Лікарі можуть виписувати тільки ліки, які затверджені цією організацією. Однак в умовах епідемії COVID-19 дії FDA стали оперативнішими. До прикладу, воно видало дозвіл на застосування процесу знезараження, який дозволить повторно використовувати медичні маски. Більшість масок призначена для одноразового використання, тому їхнє багаторазове застосування – дуже важливе. Устаткування для знезараження є в 6300 медичних установах США, таким чином процес може бути розпочато негайно. У результаті понад 4 млн одноразових масок продовжать захищати їхніх власників, і дефіцит масок буде подолано.

Сьогодні у світі розробляється сімдесят вакцин проти коронавірусу. За трьома з них тривають клінічні випробування. Як правило, на розробку вакцини потрібно кілька років. Дослідники працюють з неймовірною інтенсивністю, аби вакцина від COVID-19 стала реальністю вже у 2021 році. На війні – як на війні.

Потребує подальшого вдосконалення система медичного страхування США, яку почав запроваджувати президент Барак Обама і продовжив президент Дональд Трамп. Однак заклик «Medicare for all», тобто одержавлення системи охорони здоров’я, може призвести до негативних наслідків. Лікарі будуть отримувати за надані послуги на 30% менше, ніж за приватного страхування. Шпиталі втратять прибутки, їм доведеться скорочувати персонал і перелік послуг. Сьогодні високі прибутки організацій охорони здоров’я сприяють сталому розвитку, новітньому технічному обладнанню та впровадженню інновацій, прийняттю на роботу висококваліфікованих фахівців. Студенти йдуть у медичні школи не тільки за покликанням, але маючи мотивацію у вигляді гідної зарплатні у подальшій роботі. Отже, приймаючи рішення про будь-які зміни в системі охорони здоров’я, треба проводити всебічний аналіз: не тільки на основі статистичних даних, але й зважати на думку лікарів і пацієнтів. Треба завжди пам’ятати думку президента Рональда Рейгана: «Уряд – не вирішення нашої проблеми. Уряд і є ця сама проблема».

Про заходи допомоги економіці для виходу з кризи та відновлення

Deutsche Bank опублікував аналіз сучасного стану світової економіки. На жаль, найбільші економіки світу мають найвищі за останні 15 років рівні заборгованості. Незважаючи на зниження ділової активності, спричинене пандемією коронавірусу, необхідність виплати боргів у майбутньому зберігається. Їх можна на якийсь час перенести, але платити доведеться наступним поколінням. У результаті вільних коштів залишається дедалі менше, така ситуація ускладнює економічний спад. Ясна річ, у довгостроковій перспективі буде значна економічна невизначеність, яка стосується як розвинених, так і країн, що розвиваються. Тому всім очевидно: сьогодні насамперед треба рятувати життя людей – «кадри вирішують все!», але не забувати, що наслідками розвалу економіки будуть: політична нестабільність, автократична форма правління, наркоманія, алкоголізм...

Щоб врятувати й поступово відновити економіку, національні уряди та міжнародні організації докладають безпрецедентних зусиль – вливаючи трильйони доларів, євро, юанів... насамперед у національні економіки, використовуючи накопичення, резерви та запозичення. Президент Франклін Делано Рузвельт, який виводив Америку з Великої депресії, зазначив: «У політиці нічого не відбувається випадково. Якщо щось відбувається, то це, напевно, було заплановано». Коронавірус породив і продовжує породжувати страх. Цей страх – заразніший, ніж сам вірус. Якщо люди охоплені страхом, то вони дозволяють робити із собою все і вірять всьому. І в бідних, і в багатих у поведінці та думках присутня тривога. Бідні турбуються про своє фінансове становище, про можливість прогодувати свої сім’ї. Багатих турбують не тільки реальні перспективи своїх бізнесів, а й власна безпека в умовах різкого й тотального зубожіння громадян і держав.

Тому в цій критичній ситуації роль лідерів, еліти, вчених і дослідників-медиків є визначальною. У всьому світі у зв’язку з COVID-19 розвиток і функціонування економіки призупинилися, люди сидять вдома, вони втомилися від карантину. Малий і середній бізнес може не вижити, підприємці та їхні працівники впадають у депресію з думками про майбутнє своїх сімей. У багатьох немає фінансових ресурсів для виживання.

Тому єдино правильне рішення – це організація добре продуманого й всебічно прорахованого поетапного повернення всіх видів підприємств і людей до роботи. Доти, поки пандемія коронавірусу вирує у світі (сотні тисяч смертей, десятки мільйонів безробітних), говорити про реальний вихід світової і національних економік із кризи ще рано. Однак доцільно розглянути вжиті світовою спільнотою заходи для відновлення економіки:

- Усі без винятку країни розробляють поетапні плани виходу з карантину.

- Для відновлення світової економіки будуть потрібні багато трильйонів різних валют. За заявою директора-розпорядника МВФ Крістіни Георгієвої, понад 80 країн, що розвиваються, попросили у фонду фінансову допомогу на загальну суму 2,5 трильйона доларів.

- Країни G-20 на «віртуальній зустрічі» прийняли рішення вкласти у світову економіку у вигляді монетарних і фіскальних стимулів понад 5 трлн доларів.

- Аби підвищити економічну активність бізнесу, Центральні банки більшості країн знизили процентні ставки до рівня кризи 2008-2009 років.

- Падіння цін на більшість сировинних ресурсів досягло рівня двадцятирічної давності. За індексом СRВ воно становить близько 30%. Тому оперативно вживаються заходи для порятунку видобувних і переробних галузей, запровадження новітніх технологій.

Які галузі світової та національних економік зазнали збитків від пандемії коронавірусу більше за інших? Це насамперед:

- туристичний бізнес, готелі та ресторани;

- авіаційний і автомобільний транспорт;

- усі види індустрії розваг і сервіси (кіно, театри, спорт, перукарні...);

- зовнішня і внутрішня торгівля.

Водночас окремі галузі економіки переживають пандемію коронавірусу успішно. Саме вони вказують напрямки її подальшого розвитку, до прикладу:

- виробництво та продаж медичного обладнання, товарів і ліків;

- виробництво та доправлення продуктів харчування;

- компанії на кшталт Amazon, Uber, які можуть: замінити магазини роздрібної торгівлі, роботу таксистів;

- організація: навчання, роботи з дому, розваг і навіть медичних онлайн-консультацій.

Пандемія коронавірусу показала важливу роль національних органів влади всіх рівнів під час вирішення проблем, що виникли перед бізнесом і громадянами. Протекціонізм суттєво витіснить Глобалізацію. Держави будуть змінювати правила гри в своїх економіках. Стійкість бізнесу суттєво визначатиметься близькістю до управлінських структур держави на різних рівнях. Чому? Державні органи можуть зупинити або зруйнувати бізнес під будь-яким приводом. Вони можуть закрити кордони, обмежити свободу пересування людей, товарів і послуг. Держава в особі уряду та законодавчих органів влади може змінити податкову й імміграційну системи.

У центрі уваги національних держав буде насамперед гарантування здоров’я та безпеки громадян і задоволення потреб населення у робочих місцях, харчах та доступному медичному обслуговуванні. Ймовірно, після завершення пандемії коронавірусу відбудуться суттєві зміни у відносинах США, Євросоюзу... і Китаю в різних сферах взаємодії. Однозначно, світ буде іншим. Хотілося б сподіватися, що кращим і безпечнішим.

Джерело: «Континент»
(https://kontinentusa.com/kakie-uroki-pandemii-covid-19-doljny-byt-usvoeny-mirovoy-ekonomikoy-2/)

 

У Білому домі закликають не поспішати з послабленням карантину

Губернатор Іллінойсу самоізолювався: один із топ-співробітників захворів на коронавірус

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers