rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Як за українцем Поповичем полювало ФБР

Найкращий молодий гонщик «Тур де Франс»-2005 Ярослав Попович зараз працює спортивним директором американської команди світового туру «Трек-Сегафредо» і паралельно обіймає посаду першого віце-президента Федерації велосипедного спорту України. Наш дзвінок застав Ярослава в італійському Кваратто, де він вже багато років мешкає разом зі своєю родиною. Максим Розенко попросив Поповича розповісти про кримінальніший епізод у його спортивній кар’єрі.

Коли 10 років тому він прийняв пропозицію свого одноклубника з американських команд «Діскавері Ченнел» і «РадіоШек» Ленса Армстронга прилетіти в Лос-Анджелес на благодійний марафон, в якому Армстронг традиційно брав участь, і гадки не мав, чим обернеться ця поїздка в США. Спочатку Ярославу довелося виступити свідком у суді у справі Армстронга. Після повернення в Європу у Поповича провели обшук в його італійському будинку. Як і чому один з кращих велогонщиків в історії нашої країни потрапив під підозру?

- Пане Ярославе, згадаймо у деталях ваші пригоди в Лос-Анджелесі.

- З того, що сталося, можна знімати фільм. Ленс запросив мене на марафон. У програмі поїздки у нас було відвідування веломагазина. Там зібралися фани, ми організували для них автограф-сесію. У якийсь момент мене покликав якийсь чоловік. Я подумав, що журналіст інтерв’ю хоче взяти або фан попросить сфотографуватися. Але коли ми з ним вийшли з магазину, він почав мене відводити вбік. Відповів йому, що далі не піду, тому що в магазині залишилися хлопці з нашої команди.

- А людина у відповідь показала посвідчення агента ФБР?

- Майже. Почала розповідати про слідство, яке ведеться у справі Армстронга. Причому говорила про це із застосуванням такої термінології, що я її не відразу зрозумів. Агент запитав мене, де ми можемо поговорити. Я сказав: в готелі після вечері. Повернувся і пішов у магазин до хлопців.

- Агент пішов за вами?

- Намагався триматися неподалік. Потім ми з одноклубниками сіли в машину і поїхали у готель. Уже на першому світлофорі на дорогу вибіг чоловік, спробував зупинити машину. Водій проїхав далі. Однак на другому світлофорі поперек дороги вже стояв чорний джип, звідки вибігли троє агентів ФБР. Підійшли до нашого авто, попросили мене вийти. Відвели в сторону і вручили повістку до суду – як свідку в справі Ленса. До того ж, я мав відлітати до Європи через день, а засідання суду планувалося через тиждень. Довелося «в примусовому порядку» залишитися в Лос-Анджелесі.

- Які питання задавали в суді?

Title 
 Ленс Армстронг і Ярослав Попович

- Розпитували 90 хвилин. Починаючи від зарплати і закінчуючи питанням, чи відомо мені, що Армстронг приймав заборонені препарати. Мені про це не було нічого відомо. Мабуть, когось мої відповіді в судді розчарували. За великим рахунком, запитували про одне й те ж, тільки під різними кутами.

- Коли поверталися на літаку в Європу, думали, що неприємні пригоди – вже позаду?

- Навіть не підозрював, що у цієї історії буде продовження. Спочатку поїхав в Монте-Карло – в той час знімав там собі квартиру. Потім перед від’їздом на Мальдіви приїхав до Італії, в Кваратто, де розташований мій будинок. Там мене вже чекали карабінери.

- На вас влаштували засідку?

- Я цілий день їздив, вирішував організаційні питання. Увечері виїхав на швидкісну трасу, натиснув на газ. Розігнався до 220 кілометрів на годину. В цей момент мене і зустріли карабінери. Спочатку подумав, що зупинили через перевищення швидкості. Але виявилося – з подачі своїх американських колег. Деяких карабінерів я впізнав – бачив їх протягом дня. Зрозумів, що вони стежили за мною.

- Скільки їх було?

- Три машини. У кожній сиділо чотири людини. Вони відразу відібрали у мене мобільний телефон. Відвезли до відділу. Там показали ордер на обшук в будинку, обшукали машину. І вирушили до мене. Обшук зайняв три з половиною години. У мене конфіскували ще один мобільний телефон, два ноутбуки і комп’ютер. Зупинили мене о восьмій вечора, а в спокої залишили тільки о пів на другу ночі.

- Вам якісь звинувачення висували?

- Ні, розглядали тільки як свідка у справі Армстронга. Речі повернули. Але все одно це було дуже неприємно.

 

Автор: Максим Розенко, Київ

Фото – з архіву автора

Джерело: «Укрінформ» (https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3017342-ak-za-ukraincem-popovicem-poluvalo-fbr.html )

Особиста справа

Ярослав Попович. Народився 4 січня 1980 року. Заслужений майстер спорту України.

Чемпіон світу-2001 (U-23).

Третій призер гранд-туру «Джиро д’Італія»-2003.

Найкращий молодий гонщик «Тур де Франс»-2005.

Переможець етапу «Тур де Франс»-2006.

Переможець «Вуельта Каталонія»-2005.

Третє місце в гірській класифікації «Тур де Франс»-2007 (у цьому ж році фінішував восьмим у генеральній класифікації, що є найкращим досягненням українців в історії виступів в «Тур де Франс»).

Учасник Олімпійських ігор в Афінах-2004 та Пекіні-2008 в складі збірної України.

Виступав за команди:

«Ланбукредіт-Кольнаго», Бельгія (2002-2004);

«Діскавері Ченнел», США (2005-2007);

«Сайленс-Лотто» Бельгія (2008);

«Астана» Казахстан (2009);

«РадіоШек» США (2010-11);

«РадіоШек-Леопард» Люксембург (2012-13);

«Трек Фекторі Рейсінг» США (2014-16).

Із квітня 2016 року працює спортивним директором американської команди Світового туру «Трек-Сегафредо».

Олександр Салій, перший український футбольний суддя в Англії: «У Британії елітні арбітри заробляли 60 тисяч фунтів за сезон»

Історія олімпійського чемпіона Віктора Цибуленка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers