rss
05/04/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ Пам’ять про Чорнобильську Аварію
Title 
 Членкині 84 Відділу СУА (зліва): У. Павлинська,
О. Стефанська, В. Демус, М. Дорожинська,
др. Д. Гродзинський, С. Шандра, В. Боднарук,
Б. Боднарук

Кожного року, 26-го квітня, українці всього світу згадують цей трагічний день 1986 року. Коли звістка про аварію на Чорнобильській електростанції долетіла до українських поселень в США, то багато зусиль було докладено, щоб допомогти потерпілим та розкрити інформацію про цю аварію, засекречену Совєтським Союзом.

У Чикаго в 1990 році 84 Відділ Союзу українок Америки (СУА) та Товариство РУХ запросили доктора Дмитра Гродзинського, академіка Національної Академії Наук України, виголосити доповідь на тему «Чорнобиль і його наслідки». Доповідь відбулася у приміщенні Українського Інституту Модерного Мистецтва в Чикаго, куди прибуло багато зацікавлених осіб. Др. Гродзинський, що очолював Інститут клітинної біології і генетичної інженерії НАН України, дуже цікаво розповідав та ілюстрував прозірками наслідки радіації на рослинах та тваринах.

Title 
 «День Землі» в Oscar Scherer State Park, Оспрі,
Флорида, квітень 2019 р. (зліва): Л. Попель,
Б. Боднарук, Н. Лехман, В. Боднарук, М. Футей,
І. Олесницька, суддя Б. Футей

Тема наслідків радіації дуже цікавила інтелектуальні кола американського суспільства, і доктора Гродзинського було запрошено виступити на цю тему у коледжах та університетах в штатах Іллінойс, Індіана та на сході Америки. Його також запросили для інтерв’ю на громадському радіо (PBS) американські журналісти, які побували в Чорнобильській зоні.

Цьогорічне відзначення Чорнобильської трагедії не відбудеться на Дні Землі в Oscar Scherer State Park, Osprey, Florida, як то було минулого року, через карантин. Але священники українських церков у Норт-Порті, Флорида, відправлять панахиди за жертв Чорнобиля, а члени громади помоляться за них. Вічна їм пам’ять!

Фото Богдана Боднарука

Німець

Загиблі герої квітня: обличчя та історії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers