rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Транс-жири не сумісні зі здоров’ям, ясним ро-зумом та довголіттям

Українці, як і більшість людей у всьому світі, щодня споживають критичну «дозу» небезпечних транс-жирів. Саме вони провокують появу в людей серйозних хвороб і змінюють в гіршу сторону якість життя. Чому настільки небезпечні трансжири – розповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй ФБ-сторінці.

«Українці не цінують своє здоров’я та життя. Інакше чим пояснити, що молода мама дає 3-річній дитині вафлі, а потім – печиво з кремовою начинкою, і все це – запити «соком» із пакетика (про банан, яблуко, йогурт, домашнє печиво, каже, не подумала)?», – розповідає Скиталінська.

Лікар нагадує, що необхідність знайти дешеві замінники вершкового масла породила маргаринову промисловість, яка зуміла рідкі олії перетворювати на тверді жири з неприродною будовою. Після процесу гідрування, тобто насичення воднем, олій, природна цис-структура перетворюється на неприродну транс-структуру, тобто змінює свою вигнуту, U-подібну, форму на рівну.

За її словами, транс-жири запускають стрес ендоплазматичної сітки (спеціальної структури всередині кожної клітини), через що запускається каскад хронічних хвороб.

Зокрема, швидкими темпами прогресує атеросклероз, навіть у дітей. У плазмі крові людей, які вживають продукти з транс-жирами, збільшується рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ) і падає рівень «хорошого» (ЛПВЩ), росте рівень тригліцеридів.

Водночас в організмі розвиваються різноманітні запалення, також збільшуються маркери запального процесу – такі, як фактор некрозу пухлини, інтерлейкін-6, С-реактивний протеїн. Якщо хвилюєтеся за своє здоров’я – можете здати аналіз на ці маркери, і побачити свій результат.

Зростає ризик злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, простати, кишківника, лімфоми, лейкемії. Присутні й нейродегенеративні зміни, цироз печінки, запальні захворювання легень.

«Транс-жири конкурують із «нормальними» жирами за ферменти біосинтезу та метаболізму цих кислот. Руйнівний вплив транс-жирів виявляється не відразу, але пристрасть до них – це високий ризик виникнення важких хвороб, перед якими медицина може виявитися безсилою», – зауважує Оксана Скиталінська.

Аби вберегтися від загрози, необхідно обов’язково читати упаковки продуктів, які купуєте (масла, йогурту, сиру, крекеру, кондитерських виробів, готових напівфабрикатів).

«Частково гідрогенізований жир» чи «рослинний жир» свідчать про те, що продукт містить транс-жири. Не смажте і не їжте смаженого. Всі обсмажені до хрусткої скоринки страви містять транс-жири. Не вбивайте себе», – закликає дієтолог.

Де ж «ховаються» транс- жири? У звичній для багатьох їжі:

картоплі-фрі;

чіпсах;

листковому тісті («Наполеон», круасани)

піці напівфабрикатній;

попкорні;

пампухах;

пиріжках;

кексах;

здобі;

цукерках і печиві з кремовими начинками.

Більше дізнатися про транс-жири можна за посиланнями:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23486982

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15824175

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11759276

«Ні транс-жирам! «Карфаген має бути зруйновано!» – резюмує дієтолог.

Джерело: ФБ-сторінка
Оксани Скиталінської (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1498759296810893&set=a.104606112892892&type=3&theater)

Комплекс вправ МакГілла

Соломія Котик: «Часте використання рукавиць створює середовище для розвитку грибка — тепло і мокро…»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers