rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Галина Маслюк: «Якщо би українцям, як грекам, казали реальну статистику, всі би точно сиділи вдома…»

Греція несподівано для всіх показала приклад усій Європі, як ефективно боротися з пандемією. На сьогодні у Греції підтвердили 2114 випадків інфікування COVID-19, а від початку березня померло 98 людей. Греки дисципліновано поставилися до вимог уряду, відповідально виконували поради Міністерства охорони здоров’я, і на початку травня країна поступово виходить з карантину.

Як відреагували на пандемію нащадки мудрих еллінів, як поводились під час карантину, кореспонденту «ВЗ» розповідає голова Асоціації української діаспори у Греції «Українсько-Грецька Думка», головна редакторка українсько-грецького альманаху «Вісник-Анґеліафорос» Галина Маслюк.

— З чого у Греції все розпочалося?

— З Італії. В Європі є дешеві авіаперельоти — за 20 чи 50 євро. Греки можуть полетіти в Італію «на каву», а італійці — у Грецію. Так і роблять. Крім того, у Греції завжди багато туристів з Китаю. Перший спалах коронавірусу стався на початку березня на півночі Греції. Там одразу ізолювали три села. Одночасно туристична група греків із Пелопонеського півострова поїхала на Святу Землю, в Єрусалим, і там усі заразилися. Один чоловік після повернення додому помер. Це була перша смерть у Греції від COVID-19. В середині березня в Аттиці був випадок: на день народження дружини відомого в Атенах лікаря зібралася вся місцева еліта: судді, лікарі, судновласники, артисти, журналісти… На тій вечірці дуже багато людей інфікувалися, включно з власником престижного клубу.

Реакція грецької влади була миттєвою. Сотиріс Ціодрас — грецький професор, вірусолог, представник МОЗ Греції, який очолив спеціально створену комісію, порекомендував прем’єр-міністру Греції Кіріакосу Міцотакісу негайно закривати Грецію на карантин, ввести жорсткі заходи, щоб вберегти країну від італійського сценарію. Вже було відомо, що Італія вчасно не відреагувала на ситуацію, що призвело до трагічних наслідків. Тому греки мобілізувалися. 23 березня в країні офіційно ввели карантин. Греція має великий відсоток людей похилого віку. Жити до 90 років тут – звична справа. Оливкова олія, чудовий клімат, середземноморська кухня забезпечують грекам довголіття. Молодь злякалася за своїх бабусів-дідусів, бо в кожній родині є люди поважного віку.

У Греції зі самого початку не приховується статистика. Влада називає реальні цифри хворих, відслідковує контакти інфікованих, ізолює хворих, тестує. Все це робиться відкрито, ЗМІ широко це висвітлюють. Ніхто не приховує справжнього стану речей. Щоб вийти з дому, потрібно заповнити спеціальну декларацію, або відправити смс-повідомлення у міністерство за вказаним номером, написати ім’я, адресу і мету пересування: на роботу, в аптеку, магазин, допомогти батькам, у банк (якщо це неможливо зробити онлайн), вигуляти пса… На номер у відповідь надходить дозвіл. Тільки після цього можна виходити на вулицю, взявши, за бажання, маску і рукавиці. Якщо людина без серйозної мотивації порушує карантин — штраф 300 євро.

— Греція здивувала Європу своєю дисциплінованістю і, відповідно, низькими показниками захворюваності…

— Грецію врятувало те, що втримала свою державну систему охорони здоров’я. Центральні лікарні підпорядковуються державі, і це відрізняє нас від багатьох країн Європи. Окрім того, грецькі вірусологи й представники МОЗ об’єктивно оцінили готовність своєї медицини до зустрічі з пандемією та її слабкості, тому розробили централізоване управління системою та медичними закладами. Долучилися і приватні лікарні. Для того, щоб стаціонари не перевантажувати легкими випадками, адже є велика частка населення, яка хворіє на коронавірус у легких формах, створено цілодобові діючі медичні центри в основних містах Греції. Такі центри отримали Атени, Салоніки, Патри, Лариса, Іракліо (острів Крета). У ці центри звертаються люди зі слабкими симптомами. Людей консультують по телефону. Також створено спеціальні медичні бригади. Якщо людина підозрює у себе цей вірус, то їй необов’язково їхати кудись у лікарню на огляд, можна викликати мобільну медичну бригаду додому, заплативши за візит лікаря і фельдшера фіксовано 30 євро. Це невелика сума для таких послуг у Греції, встановлена вона на період карантину. Ще один надважливий момент: єдиний державний реєстр інфікованих. Це те, чого не було в Італії та Іспанії. Єдиний реєстр дає те, що кожен інфікований внесений до одного списку, незалежно від того, де йому встановили діагноз, — у державній лікарні, приватній чи амбулаторно. Досліджують коло контактів хворої людини, усім їм проводять тести, і тоді вживають усіх заходів для ізоляції і лікування.

— Грецька православна церква, Свята гора Афон пішли назустріч уряду, і для людей усі храми є зачиненими. Богослужіння проводяться лише священнослужителями і транслюють Літургії по телебаченню. Церква ж не підпорядковується державі?

— Афон — держава в державі, вони підпорядковуються Вселенському патріарху. Але співпраця Церкви й уряду була дуже серйозною і майже одностайною, тому на заклик уряду храми для відвідувачів закрили.

— Читала, що деяких священників оштрафували за те, що давали причастя самовільно, хоча Святий синод заборонив під час карантину це робити…

— Закон один для всіх. Священників штрафують, як і інших громадян Греції. На початку карантину церкви були відкриті, можна було зайти, поставити свічку, помолитися наодинці. Дбали лише за те, щоб не було скупчення людей. Зараз церкви закриті зовсім, кожен, однак, може приєднатися до трансляції Служби Божої онлайн. Було зворушливе звернення Вселенського патріарха, Святого синоду Грецької православної церкви про те, що потрібно зберегти найбільшу цінність — здоров’я. У зверненні наголошувалося: коли все це закінчиться, маємо зустрітися у своїй Церкві у повному родинному складі, живі і здорові! Мати-Церква дбає за своїх дітей, інакше буде мачухою. Перед лицем такої небезпеки і загрози Церква має прислухатися до голосу уряду країни.

— Кажуть, прогулянки по набережних заборонили. Бачила фото в Інтернеті, де греки в Салоніках з паперовими стаканчиками кави бігають чи гуляють на набережній, і їх зупиняє поліція.

— Після затяжних холодів виглянуло сонечко, люди втомилися від похмурої погоди і тривалого карантину. У своєму зверненні головний вірусолог пан Цьодрас підбадьорив жителів Греції на 30-хвилинну прогулянку один раз у день поблизу свого помешкання. По-іншому — це порушення карантину, невмотивоване пересування, і, як наслідок, — штраф. Загалом греки дотримуються усіх обмежень. Вони самі подивовані своєю дисциплінованістю і відповідальністю один перед одним.

Жорсткий карантин діятиме до 27 квітня, але, ймовірно, обмежувальні заходи будуть продовжені. До 10 травня не відкриються школи.

Цікавий випадок стався у місті Лариса, що в Центральній Греції. 22-річний циган захворів і приніс інфекцію до своїх ромів. 23 особи виявилися інфікованими. Їх ізолювали, заборонили виходити у місто. Була комічна ситуація, коли голова циганської спільноти звернувся до влади з проханням допомоги, бо якщо роми «не мають можливості вкрасти чи жебракувати, то як мають прогодувати свої родини?». Влада заявила, що роми, яких ізолювали, отримають від держави підтримку, вони ж бо такі самі громадяни Греції, як і всі інші, навіть більш уразлива група. Це почули усі жителі Греції по телебаченню.

— Ще читала про курйозний випадок у Салоніках, де бабусям, які не зважали на заборону і виходили гуляти у сквер, поліція відкрутила лавочки.

— Їм таким чином не дали можливості за звичкою посидіти у сквері, і бабусям довелося залишитися вдома.

— Як ви вважаєте, чому в Україні порушується карантин?

— В Україні, як у пострадянській країні, мабуть, за звичкою замовчують реальну картину захворюваності, бояться зіпсувати статистику, тому люди легковажать. Грекам відкрито розповідають про ситуацію, і люди усвідомили ризики. Греки люблять жити «на повні груди» — красиво, смачно, вміють цінувати своє життя і особливо своїх близьких.

Автор: Ірина Кушинська

Джерело: «Високий Замок»

Святкова Україна під потрійним вогнем…

Дмитро Орєшкін: «В Росії росте відчуття жаху. Путін щось говорить, але його ніхто вже не слухає»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers