rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ «Просвітницька Книгозбірня» в Полтаві
Title 
 Пам’ятник І. Мазепі в Полтаві

Полтавська обласна «Просвіта» від початку незалежності України в 1991 році присвятила багато сил вихованню патріотичної молоді, яка могла би збудувати сильну демократичну українську державу.

Багато уваги приділялося плеканню української мови та української пісні на річних всеукраїнських фестивалях під назвою «Мазепа фест», куди приїжджали музичні групи з усіх куточків України. Тут також можна було побачити українські фільми та вистави.

Також приділялося багато уваги виданню української літератури для молоді і дорослих. Засновано річні «Петлюрівські читання», які були опубліковані і роздані зацікавленим читачам.

За останні роки під заголовком «Просвітницька Книгозбірня» було видано 16 книжок про визначних людей України, які в минулому присвятили свій талант і все життя на розбудження свого народу і на створення своєї незалежної Української держави.

В 2016 році було перевидано книжку Леоніда Полтави «1709» про часи гетьмана Івана Мазепи та його спроби визволитися з-під Московського царіяту. Видання було з нагоди встановлення пам’ятника гетьманові Іванові Мазепі в Полтаві, після довголітнього старання просвітян Полтавщини під проводом багаторічного голови обласної «Просвіти» Полтавщини Миколи Кульчинського. У 2018 році вийшло дві книжки в серії «Просвітницька книгозбірня»: «Мемуари, 1856-1925» Софії Русової та «Вибране» Людмили Старицької-Черняхівської. Спогади Софії Русової охоплюють передреволюційне відродження української нації та Українську Революцію 1917-1921 років. Праця української інтелігенції в цей час призвела до збройної боротьби з поневолювачами України і залишилася прикладом жертовної боротьби за визволення з російської неволі.

«Вибране» Людмили Старицької-Черняхівської було видане з нагоди 150-річчя з її Дня народження (1868). Сюди увійшли її драма «Іван Мазепа» та статті і спогади про український театр, Лесю Українку, Миколу Лисенка та Володимира Самійленка.

З нагоди 250-річчя з Дня народження Івана Котляревського, батька української мови, було перевидано його «Енеїду» у великому форматі, на обкладинці – ілюстрація Георгія Нарбута: Еней і його троянці. Цей твір розпочав відродження українського народу та його прагнення до свободи і власної держави.

А в лютому цього року вийшла друком остання книжка серії «Ломикамінь», де вміщено статті, спогади, документи та інтерв’ю про героїчну боротьбу українців за свою державу. В книжці подані портрети провідних діячів української держави в минулому столітті та учасників військ УНР та УПА.

Title Title 
 Title Title
 «Мемуари» Софії Русової, «Вибране» Людмили Старицької-Черняхівської,
«Енеїда» Івана Котляревського,  «Ломикамінь»


Надзвичайно активна діяльність обласної Полтавської «Просвіти» проводилася завдяки відданому голові Миколі Кульчинському, який від початку незалежності України дуже плідно працює на користь свого народу. Крім просвітянської праці, пан Микола був народним депутатом України 3 – 6 скликань від партії «Наша Україна», де був членом комітету з питань пенсійного забезпечення та пенсійної реформи. Він отримав Орден «За заслуги ІІІ ст. (2007 р.) та Хрест Івана Мазепи (2010) - за вагомий особистий внесок у відродження історичної спадщини українського народу, багаторічну плідну професійну діяльність. За радянських часів пан Микола у 22 роки був заарештований і засуджений на 2,5 року ув’язнення в таборах загального режиму. Після звільнення працював машиністом баштового крану до проголошення незалежності України. Закінчив вечірній університет журналістики та Український фінансовий інститут менеджменту та бізнесу.

Йому належить величезне визнання за його віддану, безкорисну працю для добра українського народу.

Товариство Української Мови ім. Шевченка (ТУМ) у США допомагало Полтавській «Просвіті» книжками, виданими в діяспорі, та фінансово від початку її існування.

Фото Богдана Боднарука

Великодні Вітання від Обласних «Просвіт»

Український Конгресовий Комітет Америки відзначає 80- річницю від дня заснування

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers