rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ «Старі кадри» Януковича, бізнесмени-фігуранти розслідувань про завищення цін на ліки: хто навідується до МОЗ у час карантину

Тендерні чиновники часів президентства Віктора Януковича, які фігурували в кримінальних та журналістських розслідуваннях про завищення цін на ліки та лобіювання інтересів конкретних виробників, а також самі представники великого фармацевтичного бізнесу, який частково збудований на державних замовленнях, регулярно відвідують Міністерство охорони здоров’я у період карантину.

При цьому, більшість із них робить це не афішовано та відмовляється пояснити мету свого візиту. Це дослідили журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») у розслідуванні «Гості з минулого».

Знімальна група два тижні спостерігала за відвідувачами МОЗу від початку карантину і зафіксувала серед них як «старі кадри» міністерства, коли ним керувала ще Раїса Богатирьова, так і колишніх радників Зоряни Скалецької, пов’язаних зі скандалом довкола законопроєкту щодо імпортозаміщення та яких підозрюють у лобіюванні інтересів приватних постачальників ліків. Серед візитерів знімальна група також помітила і фармбізнесменів, які фігурували в низці офіційних розслідувань щодо антиконкурентних дій та завищення цін на медпрепарати, а також у журналістських розслідуваннях щодо закупівлі медичного обладнання та ліків для онкохворих.

«За час спостережень за відвідувачами МОЗ у період карантину та роботи міністра Іллі Ємця «Схеми» побачили там, зокрема, і візитерів без офіційних посад у відомстві, але із прямим доступом у владні кабінети МОЗ. Все це – в той час, коли у міністерства зараз – основна функція в координації боротьби країни з епідемією коронавірусу, і на потреби системи охорони здоров’я перерозподіляються бюджети», – йдеться у розслідуванні.

Серед візитерів «Схеми», зокрема, зафіксували Ольгу Голубовську та Галину Довганчин. Обидві працювали у Міністерстві охорони здоров’я, коли ним керувала Раїса Богатирьова.

Лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська була головним позаштатним спеціалістом, фігурувала у низці журналістських розслідувань.

«За даними журналістів «УП», Голубовська займалась просуванням ліків від гепатиту С від конкретного постачальника – компанії з орбіти відомого фармбізнесмена Петра Багрія, який лише на державних тендерах 2013-14 років, за даними Центру протидії корупції, заробив майже 700 мільйонів із бюджету», – зазначають журналісти.

Крім того, Голубовська, ймовірно, також лобіювала інтереси іншої фармацевтичної компанії, користуючись статусом радника вже міністра Зоряни Скалецької. Згодом у своїй декларації вона навіть вказала гонорар від фірми, яка виробляла саме цей препарат, але сама Голубовська в коментарі заявила, що не бачить у цьому конфлікту інтересів, і не буде казати, за що саме отримала цей гонорар. Як з’ясували «Схеми», нині лікарка працює в оперативному штабі боротьби з коронавірусом, створеним ще прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком.

Говорити телефоном із журналістами Голубовська відмовилась.

Галина Довганчин, яка також часто відвідує МОЗ, – була однією із відповідальних за закупівлі у міністерстві, коли ним керувала Богатирьова, і фігурувала у низці розслідувань щодо можливих порушень у той час.

«Зокрема, тоді відбулася закупівля за завищеною ціною «швидких» на 1 мільярд гривень, коли третина автівок так і не доїхала до міністерства; чи випадок, коли МОЗ прозвітувало про закупівлю ліків для онкохворих, якої насправді не було. Тоді Довганчин, як одна з відповідальних за цей напрямок, запевняла – тендери «йдуть у поточному режимі», – зазначають «Схеми».

Довганчин розповіла журналістам, що відвідувала МОЗ як представниця державного підприємства «Нове життя», проте не пояснила, як це пов’язано з роботою Міністерства охорони здоров’я.

Серед відвідувачів МОЗ знімальна група зафіксувала також кількох фармбізнесменів. Серед них – Олександр Чумак, Петро Багрій, Ігор Сало із сином Володимиром та Дмитро Буряк.

Чумак – директор торгового дому «Інтерхім», який реалізує фармацевтичну продукцію однойменного виробника, ексрадник міністра Скалецької. З його ім’ям пов’язані кілька скандалів – зокрема, щодо його погроз депутаткам на засіданні комітету ВР з питань здоров’я нації, які просували законопроєкт, що мав на меті знизити вартість медичних препаратів в Україні.

«Бізнесмен також був помічником нардепа Олега Мусія, який після Революції гідності очолював МОЗ. І той, уже після звільнення, підтримував «Інтерхім», де працює Чумак. Тоді компанію підозрювали у випуску препарату з синтетичним наркотиком, через що вона потрапила під нагляд СБУ. Зі свого боку «Інтерхім» називав це «тиском на бізнес».

Петро Багрій – фігурант кількох кримінальних проваджень ГПУ та ДБР щодо продажу ліків державі за завищеними цінами. Втім, провадження Генпрокуратури вже закрите.

«Також на пов’язані з ним фірми, які займалися розповсюдженням ліків й отримували чималі гроші із регіональних закупівель, у 2019-му звернув увагу Антимонопольний комітет і навіть оштрафував за антиконкурентні дії на 2,5 мільйони гривень», – йдеться у розслідуванні.

У розмові зі «Схемами» Багрій пояснив, що приходив до МОЗу, щоб поспілкуватися з Чумаком, якого очолювана ним «Асоціація виробників ліків України» делегувала до робочої групи з фармацевтичних питань при міністерстві.

Зі свого боку Олександр Чумак підтвердив, що відвідує МОЗ саме як представник цієї групи. Водночас офіційно у міністерстві повідомили, що робочі групи під час карантину не збираються.

Ще один візитер – Дмитро Буряк, російсько-литовський бізнесмен, засновник компанії Vision, яка в Росії займалась «мережевим» розповсюдженням так званих БАДів.

«Однак основний його бізнес в Україні не медицина – а нерухомість. Втім, інтересу до медицини Дмитро Буряк не втратив. Можливо, для нього відчинені двері до самого на той час міністра Ємця? Адже раніше про них писали, як про співініціаторів створення «наукового парку медичного напрямку», де досліджують різноманітні хвороби серця,» – йдеться у матеріалі.

«Схеми» також помітили біля МОЗу бізнесмена Ігоря Сала із сином Володимиром.

«Родина Сало відома, насамперед, своїм бізнесом у сфері енергетики, а саме – торгівлі вугіллям. Сало-старший раніше займався і фармацевтичним бізнесом, зокрема, був дотичний до харківської групи компаній «Здоров’я», – зазначають журналісти.

Пізніше, на той момент ще міністр, Ілля Ємець повідомив «Схемам», що Дмитро Буряк та Володимир Сало – його радники.

Ще один частий гість, помічений журналістами біля міністерства, – Михайло Царенко.

«Громадськості Царенко відомий як керівник «Київзеленбуду», коли у 2012 році комунальники закупили начебто італійські каштани «Бріоті» за 6000 гривень за саджанець на 4 мільйони гривень. Але виявилось, що ці каштани були звичайного – кінського сорту. Царенко тоді наголошував, що «Зеленбуд» відповідальності за це не несе. Згодом Царенко став керівником апарату Київської облдержадміністрації, але після звільнення з ОДА наприкінці 2016-го зник з інформаційного простору», – розповіли журналісти.

У коментарі «Схемам» мету візиту до міністерства у період карантину Царенко пояснив так: «Ємець Ілля Миколайович – це мій друг, заслужений лікар, з яким я товаришую і допомагаю йому». На уточнення, як саме, відповів: «В тому, що він рятує двох дітей на день».

У перші дні роботи вже новопризначеного міністра Максима Степанова «Схеми» зафіксували, що, як і за його попередника, до міністерства приїхали автівки тих же бізнесменів з фармацевтичного ринку: Олександра Чумака і Дмитра Буряка.

«Зараз, як ніколи, важлива прозорість у роботі одного з основних відомств – МОЗ. З якою метою всі ці люди відвідують міністерство? Чи не переслідують свої приватні інтереси? Контроль громадськості, особливо в умовах карантину – лишається чи не єдиним цьому запобіжником», – йдеться у розслідуванні.

Джерело: Радіо Свобода (https://www.radiosvoboda.org/a/news-schemes-vizytery-moz/30544699.html) «Copyright © 2018 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Труханов «загубив» у декларації майна майже на 16,3 мільйона

Міноборони розриває угоди на закупівлі медтоварів у китайської фірми-торговця модемами, про яку розповіли «Схеми»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers